به گزارشافکارنیوز،سال تحصیلی جدید کمتر از چند روز دیگر آغاز میشود و بیش از ۱۲ میلیون دانش آموز در سراسر کشور برای ۹ ماه تحصیل روانه مدارس میشوند، مقدمات استقبال از این تعداد دانشآموز در سال تحصیلی جدید از ماهها پیش در وزارت آموزش و پرورش آغاز شده است.
صرف نظر از بحثتوزیع کتب درسی، ساماندهی نیروی انسانی و مسائل و مشکلات پیرامون کمبود معلم در مقطع ابتدایی و عدم اختصاص سرانه به مدارس و هزاران موضوع دیگری که این روزها آموزش و پرورش با آن دست و پنجه نرم میکند، موضوع دیگری که هر سال در آستانه سال تحصیلی سرباز میکند، تراکم بالای دانشآموزان در کلاسهای درس و مشکل کمبود فضای آموزشی است.
** پایتخت فقیر در حوزه مدارس
شاید زمانی که میشنویم پایتخت فقیرترین شهر کشور به لحاظ فضای آموزشی است، برایمان کمی عجیب است، چرا که تهران را با برجها، مراکز خرید و امکاناتش میشناسیم اما همین تهران در کنار تمام این امکانات با معضل کمبود مدرسه و از سوی دیگر مدارس تخریبی و فرسوده دست و پنجه نرم میکند.
** حکایت کمبود مدرسه در منطقه ۲۲ تهران
در میان تمام مناطق تهران منطقه ۲۲ وضعیت اورژانسیتری دارد چرا که انبوه سازی و ساختوساز بیرویه مسکن در این محدوده و بیتوجهی انبوه سازان به ساخت مدرسه باعثشده تا در آیندهای بسیار نزدیک با استقرار جمعیت در این واحدها، منطقه ۲۲ با معضل نبود فضای آموزشی برای ثبتنام دانشآموزان مواجه شود.
فضای آموزشی پایتخت اوضاع چندان مساعدی ندارد، اسفندیار چهاربند مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در تاریخ ۱۶ شهریور امسال هشدار دارد که هم اکنون بحران جدی و لاینحل شهر تهران تأمین فضای آموزشی است، نه نیروی انسانی.
** زنگ خطر بحران تامین فضای آموزشی در تهران به صدا درآمد
این نخستین بار است که یک مسئول آموزش و پرورش آن هم با این صراحت از وضعیت بحرانی فضای آموزشی پایتخت خبر میدهد. چهاربند همچنین اطلاعات نگران کنندهای را از وضعیت فضای آموزشی منطقه ۲۲ شهر تهران ارائه کرد. وضعیتی که زنگ خطر را برای مسئولان به صدا درآورده و اگر از کنار آن بیتوجه عبور کنیم در آیندهای بسیار نزدیک با معضل جدیدی در شهر تهران آن هم معضل نبود مدرسه مواجه خواهیم شد.
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به اینکه در منطقه ۲۲ تهران بالغ بر ۴۲ هزار واحدمسکونی در حال ساخت است که تا دو سال آینده تحویل داده میشود، گفت: حداقل ۲۵ هزار دانش آموز در این واحدهای مسکونی مستقر میشوند، در حالی که ما حتی یک متر مربع فضای آموزشی در محدوده منطقه ۲۲ تحویل نگرفتهایم. بنابراین تا دو سال آینده قطعاً در منطقه ۲۲ تهران در بحثفضای آموزشی فاجعهای ایجاد خواهد شد.
** آموزش و پرورش آب پاکی را بر روی دستان ساکنان منطقه ۲۲ ریخت
چهاربند عنوان کرد: منطقه ۲۲ تهران فقیرترین و محروم ترین منطقه شهرداری به لحاظ دسترسی به فضای آموزشی است، تا پایان مهرماه به ساکنان منطقه ۲۲ اعلام خواهیم کرد که آموزش و پرورش هیچ گونه تعهدی برای ثبت نام فرزندانشان در این منطقه ندارد و مطالبات خود را از افرادی بگیرند که در صدور پروانه ساخت و پایان کار خلاف قانون عمل میکنند.
** شهردار منطقه ۲۲ همکاری لازم را ندارد
وی افزود: شهرداری منطقه ۲۲ نیز همکاری لازم را ندارد و پاسخگو هم نیست. این منطقه بدون سرانه آموزشی به انبوهسازان مجوز ساخت میدهد.
وضعیت اضطراری کمبود مدرسه در منطقه ۲۲ شهر تهران در شرایطی است که مسئولان آموزش و پرورش اعلام میکنند که آنها نمیتوانند کاری انجام داده و انبوه سازان را ملزم به ساخت فضای آموزشی کنند چرا که آموزش و پرورش اهرمی برای اعمال قدرت به انبوه سازان در دست ندارد.
طبق ماده ۱۸ قانون شوراها، انبوه سازان موظفند به ازای هر ۲۰۰ واحد مسکونی یک فضای آموزشی احداثکرده و در اختیار آموزش و پرورش قرار دهند اما هماکنون این قانون از سوی انبوه سازان چندان جدی گرفته نمیشود به گونهای که ساختمانها پشت سر هم قد کشیده اما مدرسهای ساخته نمیشود.
** آموزش و پرورش ناتوان از اعمال قدرت به انبوه سازان برای ساخت مدرسه
آنطور که داریوش ورناصری، مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران گفت: مسئولان شهرداری و استانداری که اهرم فشار و قدرت در دست آنهاست، باید انبوه سازان را به رعایت قانون و ساخت مدرسه ملزم کنند.
گذشته از وضعیت اضطراری منطقه ۲۲ شهر تهران، سایتهای مسکن مهر استان تهران نیز با معضل کمبود مدرسه مواجه هستند که این روند باعثشده است تا در این مناطق، مدارس به صورت دو شیفته اداره شوند و تراکم دانشآموزی در کلاسهای درس بالا باشد. در میان سایتهای مسکن مهر وضعیت شهر پرند در مقایسه با سایر مناطق اورژانسیتر است.
طبق گفتههای مرتضی رئیسی، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور ۳۰۰ پروژه نیمه تمام آموزشی در سایتهای مسکن مهر وجود دارد که مکاتبات لازم با وزارت راه برای تکمیل این ۳۰۰ پروژه آموزشی صورت گرفته است تا درمهر ۹۴ با چالش مدرسه در سایتهای مسکن مهر مواجه نشویم. اگر جمعیت به طور کامل در سایتهای مسکن مهر مستقر شود علاوه بر مدارس موجود تعداد دو هزار و ۲۰۰ مدرسه جدید دیگر نیاز است که ساخت آن اعتبار سنگینی را میطلبد.
با شروع سال تحصیلی جدید قرار است ۵۰ پروژه آموزشی خیرساز در شهر تهران افتتاح شود اما با توجه به نیاز شهر تهران، افتتاح این تعداد واحدهای آموزشی بازهم نمیتواند نیاز شهر تهران را پاسخ دهد.
بحثکمبود زمین برای ساخت مدرسه معضل دیگری است که رئیس مجمع خیرین مدرسه ساز به آن اشاره کرد و به خبرنگار تسنیم گفت: متاسفانه شهر تهران محرومترین شهر کشور به لحاظ فضای آموزشی است و هم در شمال شهر و هم در جنوب شهر تهران با این مشکل مواجه هستیم که علت اصلی آن عدم وجود زمین در تهران است. بسیاری از ساختمانهای مدارس در شهر تهران استیجاری است، مالکان تعدادی از مدارس، حکم تخلیه را نیز از دادگاه گرفتهاند.
حافظی ادامه داد: از شهرداری خواستهایم تا اگر زمینی در اختیار دارد آن را به جامعه خیرین مدرسهساز برای ساخت مدرسه واگذار کند. هماکنون در منطقه ۲۲ شهر تهران اغلب زمینها به انبوه سازی اختصاص یافته و دیگر زمینی براس ساخت مدرسه باقی نمانده است. در گذشته قانونی وجود داشت که به ازاء احداث۲۰۰واحد مسکونی یک مدرسه ساخته شود که هماکنون این قانون لغو شده است. خیران مدرسه ساز جلسهای را با رئیس شورای شهر برگزار کرده و تقاضا کردند تا تسهیلاتی را در رابطه با واگذاری زمین در اطراف پارکها برای آموزش و پرورش قائل شوند اما اقدامی در این زمینه صورت نگرفت در حالیکه برای
حل معضل کمبود فضای آموزشی در شهر تهران به همکاری تمام نهادها نیاز داریم.
** مدارس فرسوده و تخریبی معضل دیگری بیخ گوش پایتخت
مدارس فرسوده و تخریبی، مشکل دیگری است که پایتخت با آن دست به گریبان است و به اعتقاد رئیس سازمان نوسازی مشکل اصلی تهران در وضعیت کنونی بحثمدارس تخریبی است.
درحال حاضر پنجهزار کلاس غیرمقاوم در تهران وجود دارد که در مقابل حوادثغیرطبیعی ازجمله زلزله آسیبپذیرند و باید بازسازی شوند.
ورناصری، مدیرکل نوسازی مدارس استان تهران معتقد است که هماکنون ۲هزار مدرسه شهر تهران نیازمند مقاوم سازی هستند که طرح و نقشه لازم برای مقاوم سازی این مدارس تهیه شده است اما اجرای آن به منابع مالی زیادی نیاز دارد به گونهای که به ازاء مقاوم سازی هر متر مربع حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان هزینه نیاز است.
** نگرانی استاندار از وضعیت مدارس تهران
حسین هاشمی استاندار تهران نیز با حضور در جلسه در شورای آموزش و پرورش استان تهران که بعدازظهر امروز در استانداری تهران برگزار شد، اظهار داشت: ۲۵ درصد از ۳۰ هزار کلاس درس موجود در شهر تهران فرسوده و ناایمن هستند. بر اساس اعلام مدیر کل آموزش و پرورش استان تهران در مناطق ۵ و ۲۲ بحران فضای آموزشی وجود دارد و با توجه به آمار ارائه شده برای آینده مدارس استان تهران نگران هستیم و باید در اولین نشست به حل مشکلات و حل چالشهای موجود در فضای آموزشی بپردازیم.
استاندار تهران تصریح کرد: ما فکر میکردیم در پردیس و پرند در موضوع کمبود مدارس مشکل داریم اما در شهر تهران نیز با اعلام این گزارشها وضعیت مدارس فرسوده نیز بسیار نگران کننده است.
تهران در حالی با مشکل کمبود فضای آموزشی و مدارس فرسوده دست و پنجه نرم میکند که این موضوع به ویژه در برخی مناطق شهر باعثافزایش تراکم دانشآموزان در کلاسهای درس و در نهایت کاهش کیفیت آموزش میشود.
۵ هزار و ۴۰۰ پروژه نیمه تمام آموزشی نیز در سراسر کشور وجود دارد که اعتباری برای تکمیل آنها وجود ندارد که از این تعداد سهم تهران ۲۰۰ پروژه نیمه تمام آموزشی است که شامل دو هزار و ۲۰۰ کلاس درس است. اگر بخشی از این پروژههای نیمه تمام آموزشی تکمیل شود میتواند مشکل کمبود فضای آموزشی در برخی نقاط کشور از جمله تهران را تاحدودی درمان کند.
شناسه خبر:
۳۶۳۲۵۰
معضل فضای آموزشی در پایتخت
سال تحصیلی حدود ۱۲ میلیون دانشآموز کم کم از راه میرسد، مدارس در حال آماده شدن برای استقبال از دانشآموزان هستند اما پایتخت با مشکل کمبود فضای آموزشی دست به گریبان است و این وضعیت شرایط بحرانی را در منطقه ۲۲ تهران رقم زده است.
۰