معمولا بخش عمده ای از زندانیان جرایم غیرعمد زندان ها را محکومان غیرکلاهبرداری تشکیل می دهند که بر اساس آخرین سرشماری، در حال حاضر شش هزار و ۲۴۱ نفر از زندانیان نیازمند کشور (۷۸ درصد) تنها به خاطر مسائلی چون نفقه، مهریه و صدور چک بلامحل روانه زندان شده اند.
نگاهی کلی به استان های دارای بیشترین و کمترین زندانی در خصوص این محکومیت ها که عمدتا شامل مهریه، نفقه و چک بلامحل می شود، می تواند گویای تأثیر فرهنگ بومی در ایجاد یا عدم ایجاد اینگونه پرونده ها باشد.
** مهریه؛ رتبه اول در اختیار استان فارس
براساس این گزارش، طبق آخرین برآورد تعداد یک هزار و ۸۶۲ نفر به علت محکومیت مهریه در زندان های کشور به سر می برند که رتبه اول با ۲۳۰ زندانی در این ارتباط در اختیار استان فارس است.
پس از این استان، استان های قم با ۲۰۹ و تهران با ۱۸۶ زندانی قرار گرفته اند.
همچنین استان های ایلام با هشت زندانی، زنجان با ۱۰ زندانی و هرمزگان با ۱۳ زندانی در انتهای فهرست قرار دارند.
**نفقه؛ تهران در جایگاه نخست / ۲ استان بدون زندانی
مجموع زندانیان مرتبط با نفقه در کشور ۳۹۷ نفر است که تهران با داشتن ۵۶ زندانی در رتبه اول قرار گرفته و به همراه استان های فارس و خراسان رضوی که به ترتیب ۳۶ و ۳۵ زندانی دارند، بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده اند.
در انتهای این فهرست اما اوضاع متفاوت است و دو استان ایلام و یزد هیچ زندانی در زمینه نفقه و محکومیت های مرتبط ندارند.
هرمزگان، سمنان و خراسان شمالی نیز به طور مشترک با داشتن سه زندانی در جایگاه بعدی قرار دارند.
نکته جالب دیگر این است که استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خوزستان، زنجان، سیستان و بلوچستان، قزوین، قم، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، لرستان، مرکزی و کاشان، تعداد زندانیان مربوط به نفقه آنها تک رقمی و کمتر از ۱۰ نفر است.
**صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری؛ ۲۴ درصد زندانیان در تهران
صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری نیز یکی دیگر از محکومیت هایی است که ستاد دیه کشور معمولا برای آزادی محکومان آن، اقداماتی را انجام می دهد.
طبق این گزارش، تعداد چهار هزار و ۵۹۲ نفر به خاطر صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری حبس را در زندان های کشور تحمل می کنند.
در این میان تهران با داشتن یک هزار و ۱۰۰ زندانی حدود ۲۴ درصد زندانیان مرتبط با صدور چک بلامحل غیرکلاهبرداری را به خود اختصاص داده است و پس از آن، کرمانشاه با ۳۹۵ زندانی و فارس با ۳۶۵ زندانی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
استان های قزوین با ۳، قم با پنج و یزد با ۱۴ زندانی بهترین وضعیت را در این فهرست دارند و به نوعی با وجود حضور در رتبه های آخر، بهترین عملکرد را دارند.
**تصادف فوتی و جرحی؛ یزد دارای کمترین زندانی
تعداد ۸۰۲ نفر به دلیل تصادف منجر به فوت و ناتوانی پرداخت دیه در زندان های کشور محبوس هستند که از این تعداد خوزستان با ۷۴ زندانی در رتبه اول است.
استان های فارس و آذربایجان غربی به ترتیب با ۶۴ و ۶۲ زندانی در رتبه های دوم و سوم هستند. در انتهای این رتبه بندی نیز یزد با ۳ زندانی، کاشان با ۵ زندانی و خراسان جنوبی با ۶ زندانی حضور دارند.
در بخش تصادفات جرحی نیز، استان تهران با ۸۳ زندانی در جایگاه اول قرار دارد و پس از آن خراسان رضوی با ۷۲ و گلستان با ۶۷ زندانی در جایگاه ها بعدی هستند.
استان یزد با داشتن فقط یک زندانی در رتبه آخر قرار دارد و پس از آن خراسان جنوبی و کاشان با ۳ زندانی دارای کمترین زندانیان مرتبط با تصادف جرحی هستند.
**حوادثکارگاهی؛ ۲۰ استان کشور بدون زندانی
یکی دیگر از دلایل زندانی شدن افراد در حوزه محکومیت های مالی غیرعمد حوادثکارگاهی است که خوشبختانه تعداد زیادی زندانی را به خود اختصاص نداده است و فقط ۶۴ نفر به دلیل شکایت در این زمینه زندانی هستند.
در این زمینه استان قزوین با ۲۰ زندانی در جایگاه اول است و استان های خراسان رضوی با ۱۶ و تهران با ۹ زندانی از لحاظ تعداد زندانی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. نکته قالب توجه درباره محکومان حوادث کارگاهی این است که ۲۰ استان کشور در این زمینه زندانی ندارند.
شناسه خبر:
۳۲۸۹۰۴
آمار زندانیان مهریه، نفقه و چک بی محل
ستاد دیه کشور اعلام کرد ۷۸ درصد زندانیان نیازمند کشور تنها به خاطر مسائلی چون نفقه، مهریه و صدور چک بی محل در زندان به سر می برند.
۰