خط قرمز باروری برای بانوان ایرانی

به گزارشافکارنیوز،شاید هم در شرایط کنونی به خاطر وضعیت اقتصادی نه چندان مطلوب زوجین تمایل چندانی به داشتن فرزند بیشتر نداشته باشند چرا که تربیت فرزندان و عدم تامین به موقع نیازهای اساسی آنان در شرایط کنونی باعثشده که تعداد فرزندان هر خانواده روز به روز کمتر شود.

اکنون اغلب زوج های جوان ایرانی یک تا دو فرزند دارند و این مهم باعثشده که نرخ باروری کل در کشور روند نزولی داشته باشد و هر سال از تعداد فرزندان یک خانواده کاسته شود.

کاهش سطح باروری از سال ۹۰ زمانی به عنوان هشداری جدی تلقی شد که نرخ آن به حدود ۷/۱(یک ممیز هفت) تا ۸/۱(یک ممیز هشت) فرزند برای هر زن ایرانی رسید.

مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور در این باره می گوید: افزایش جمعیت در مجموع براساس دو شاخص رشد جمعیت و حجم یا تعداد جمعیت ارزیابی می شود که ایران در سال های اخیر در شاخص رشد جمعیتی روند کاهشی دارد.

ˈعلی اکبر محزونˈ افزود: در دهه ۶۰ رشد سالانه جمعیت ۹/۳(سه ممیز ۹) درصد بود که این رقم در سال ۷۵ به ۹۶/۱(یک ممیز نود و شش) درصد، در سال ۸۵ به ۶۲/۱(یک ممیز شصت و دو) درصد و در سال ۹۰ نیز متوسط رشد سالانه جمعیت ایران به ۳/۱(یک ممیز سه) درصد رسیده است.

وی اظهار داشت: این آمارها نشان می دهد که متوسط رشد سالانه جمعیت کشور در سال های اخیر روند کاهشی داشته است.

وی در خصوص شاخص حجم یا تعداد جمعیت نیز گفت: در این شاخص تعداد فرزند برای هر زن ۱۵ تا ۴۹ سال براساس شاخص میزان باروری TFR مورد ارزیابی قرار می گیرد.

این مقام ایرانی در توضیح اظهاراتش ادامه داد: براساس شاخص میزان باروری کل(TFR) هر زن ۱۵ تا ۴۹ سال می توانست براساس برنامه اول توسعه ۵/۶ فرزند داشته باشد اما بر اساس برنامه ریزی می بایست تعداد فرزندان کاهش می یافت به گونه ای که این نرخ تا سال ۱۳۹۰ به متوسط چهار فرزند برای هر زن می رسید.

وی افزود: در زمان حاضر براساس آمار جدید این هدف نه تنها محقق شد بلکه باروری کل در کشور روند نزولی تری یافت به طوری که نرخ باروری کل زنان در ایران روی خط قرمز قرار گرفت.

محزون افزود: به همین منظور شاخص استاندارد روی سطح جانشینی جمعیت به مفهوم داشتن دو تا ۱/۲(دو ممیز یک) فرزند برای هر زوج برنامه ریزی شد تا از این طریق بتوان تعادل جمعیتی در کشور را شاهد باشیم.

وی با بیان اینکه اکنون کشور وارد مرز هشدار شده است به گونه ای هر زن بارور ایرانی تنها ۷/۱(یک ممیز هفت) تا ۸/۱(یک ممیز هشت) فرزند را به دنیا می آورد، اظهار داشت: شاخص کمتر از دو فرزند برای آینده کشور باعثافزایش تعداد سالمندان و کاهش جمعیت جوان کشور می شود.

محزون افزود: پیش بینی ها نشان می دهد که با همین روند تا حدود ۲۵ تا ۳۰ سال آینده رشد جمعیت متوقف می شود و جمعیت رشد منفی می یابد چرا که ساختار جمعیت به سمت سالمندی می رود.

** خاکستری شدن جمعیت ایران


وی سهم جمعیت سالمندان در کشور از سن ۶۵ سال به بالا را ۷/۵ درصد و حدود چهار میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عنوان و در عین حال به یک موضوع دیگر اشاره کرد و آن اینکه اگر براساس استاندارد سن سالمندی را از ۶۰ سال به بالا در نظر بگیریم، سهم سالمندان کشور ۲/۸ درصد جمعیت یعنی معادل شش میلیون و ۲۰۰ هزار نفر می شود.

مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: براساس پیش بینی های صورت گرفته و کاهش نرخ باروری در کشور، سهم سالمندان بالای ۶۰ سال در جمعیت ایران در سال ۱۴۳۰ به ۱۷ تا ۱۸ درصد می رسد که به عبارت دیگر حدود ۱۷ میلیون نفر فرد سالمند در ایران بسر می برند.

وی با اشاره به اینکه به همین منظور در سال ۱۴۳۰ کشور ایران به ازای هر چهار نفر از جمعیت یک نفر سالمند وجود خواهد داشت، گفت: باید سیاست افزایش باروری به گونه ای باشد که بتوان از نظر جمعیتی تعادلی در این زمینه داشته باشیم تا به دوران طلایی پنجره جمعیتی کشور برسیم.

وی با بیان اینکه اکنون بیش از ۷۰ درصد جمعیت کشور در سن کار و فعالیت هستند، تصریح کرد: با توجه به اینکه این افراد در فرایند توسعه کشور نقش اساسی دارند این دوران به عنوان دوران طلایی پنجره جمعیتی کشور شناخته شده است.

وی این دوران را دورانی محدود برای باز بودن پنجره جمعیتی کشور دانست و گفت: تا حدود ۲۰ سال آینده این پنجره جمعیتی باز است که باید با افزایش میزان باروری به ۵ / ۲ فرزند برای هر زن ، کشور را در سطح تعادل جمعیتی مناسبی قرار داد.