باسوادی والدین بی‌سواد بر عهده مدارس

به گزارشافکارنیوز،محمد مهدی‌زاده معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی با اشاره به اینکه کودکان بازمانده از تحصیل جزء چالش‌های پیش رو در زمینه ریشه‌کنی بیسوادی است، اظهار داشت: علت این معضل نبود معلم و مدرسه نیست در حالی‌که در گذشته دلیل اصلی وجود کودکان بازمانده از تحصیل نبود معلم و مدرسه و عدم حضور آموزش و پرورش بود.

وی افزود: کودکان بازمانده از تحصیل امروزه اغلب در مناطقی زندگی می‌کنند که شاهد وجود معلم و مدرسه هستیم در حقیقت مشکلات اقتصادی و فرهنگی خانواده باعثشده است تا این کودکان از تحصیل بازبمانند و به مدرسه نیایند در این زمینه نیاز داریم تا نهادهای دیگر نیز وارد عرصه شوند؛ خانواده‌ای که به دلیل مشکلات اقتصادی به فرزندش اجازه نمی‌دهد به مدرسه برود، آموزش و پرورش در برابر آن چه کاری می‌تواند انجام دهد؟

معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی در پاسخ به این پرسش که آیا آموزش و پرورش بسته‌های حمایتی برای حضور دانش آموزان بازمانده از تحصیل ارائه نمی‌کند؟ گفت: آموزش و پرورش به اجبار می‌تواند هزینه‌های جاری مدارس را تأمین کند. شورای برنامه‌ریزی آموزش و پرورش استان‌ها که در هر استان‌ها فعال است باید برای حمایت از دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل وارد عرصه شود به عنوان مثال فرمانداران می‌توانند دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل را که به دلیل مشکلات اقتصادی به مدرسه نمی‌آیند را تحت حمایت مالی قرار دهد.

** جذب سالانه ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل به همراهی سایر نهادها نیاز دارد


مهدیزاده بیان کرد: نهادهای دیگر باید آستین‌ها را بالا بزنند و در زمینه جذب سالانه ۲۰ هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل همراهی کنند این‌که بخواهیم آموزش و پرورش را سرزنش کنیم راه به جایی نمی‌بریم؛ متأسفانه سایر نهادها خود را در این زمینه مسئول نمی‌دانند و می‌گویند آموزش و پرورش در این زمینه موظف است. مدیر مدرسه تا چه اندازه توانایی دارد که یک کودک کار را که بازمانده از تحصیل است، به مدرسه بیاورد؟

وی با اشاره به اینکه اکثر دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در حاشیه شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند، ادامه داد: ‌ در رابطه با سوادآموزی نیز باید بگویم که مشکل ما آموزش و ارائه خدمات نیست در حقیقت مشکل اصلی این است که افراد بیسواد تمایلی برای درس خواندن ندارند و عوامل تشویقی و اجباری برای باسواد شدن آن‌ها نیز وجود ندارد مثلاً این‌که بگوییم اگر افراد باسواد نشدند از این مزایا محروم می‌شوند.

** تولید کتاب‌های خاص ویژه گروه‌های مختلف بیسوادان


معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی عنوان کرد: آموزش‌های سوادآموزی در حال واگذاری است و امسال ۵ تا ۶ نوع کتاب خاص ویژه زنان، زندانیان و کارگران بی‌سواد تولید کرده‌ایم، از سوی دیگر برخی از افرادی که به عنوان بی‌سواد باقی مانده‌اند شکست خوردگان تحصیلی هستند مثلا فرد چند سال درس خوانده‌ اما دائم مردود می‌شده است بنابراین خاطره خوشی از تحصیل ندارد این گروه از افراد را نمی‌توان با تبلیغات ساده جذب کلاس درس کرد بلکه برای جذب آن‌ها نیازمند عوامل انگیزشی هستیم.

مهدی‌زاده بیان کرد: برای ایجاد انگیزه در میان افراد بیسواد پیشنهادهایی را آماده کرده‌ایم که باید در هیئت دولت مصوب شود.

وی ادامه داد: امسال تا به امروز موفق به جذب ۳۰۰ هزار نفر از افراد بیسواد و کم سواد شدهایم و برای سال ۹۳ نیز برنامههای متنوعی داریم از جمله اینکه از مدارس خواستهایم تا اولیای بیسواد دانشآموزان را شناسایی کنند و با استفاده از ظرفیتهایی که در اختیار دارند همچون انجمن اولیا و مربیان اقدام به باسواد کردن آنها کنند. در قانون بودجه ۹۳ نیز پیشنهاد شده که هزینههای سوادآموزی به خود فرد بیسواد پرداخت شود که بر این اساس افراد بیسوادی که خود برای سواد آموزی اقدام کنند، میتوانند پس از قبولی در آزمون سرانه سوادآموزی دریافت کنند.