به گزارشافکارنیوز،سالنامه آمارهای جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور سال ۱۳۹۱ که شامل آمار ثبت وقایع حیاتی(ولادت، فوت، ازدواج و طلاق) و اهمّ سایر فعالیتهای سازمان در قالب ۴ فصل و ۵۵۵ جدول آماری در سطوح کل کشور، استان و شهرستان است چاپ و منتشر شد.
«سالنامه آمارهای جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور سال۱۳۹۱» که شامل آمار ثبت وقایع حیاتی(ولادت، فوت، ازدواج و طلاق) و اهمّ سایر فعالیتهای سازمان در قالب ۴ فصل و ۵۵۵ جدول آماری در سطوح کل کشور، استان و شهرستان، قابل بهرهبرداری است. بدیهی است نقطهنظرات و پیشنهادهای اصلاحی و تکمیلی کاربران این نشریه، یاریرسان سازمان ثبت احوال کشور در پیشبرد برنامهها و دستیابی به اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
در هر یک از بخشهای این نشریه، مقدمهای تحلیلی در زمینه آمار ثبت هر یک از رویدادهای حیاتی شامل: میزان ثبت رویداد در مهلت قانونی، فاصله وقوع تا ثبت رویداد در خارج از مهلت قانونی، نرخ خام حاصل از ثبت رویداد به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت کشور و استانها، الگوهای سنی مربوط به هر یک از رویدادها و مقایسه شاخصهای جمعیتی حاصل از ثبت رویدادهای حیاتی در سطوح بینالمللی و جهان ارائه شده است.
خلاصهای از آمارهای ارائه شده در هریک از بخشهای این نشریه به شرح زیر است:
ولادت:
در سال ۱۳۹۱، تعداد موالید ثبت شده در کشور برابر با یک میلیون و ۴۲۱ هزار و ۶۸۹ واقعه بوده است که این تعداد نسبت به سال گذشته نزدیک به ۹/۲ درصد افزایش را نشان میدهد. از تعداد کل ولادت های ثبت شده در سال ۱۳۹۱، تعداد ۷۲۹ هزار و ۳۲۴ ولادت به پسران و تعداد۶۹۲ هزار و ۳۶۵ واقعه ولادت به دختران مربوط میشود.
شاخص نسبت جنسی حاصل از ثبت رویداد ولادت در سال ۱۳۹۱ برابر با ۱۰۵.۳ است. به عبارت دیگر در مقابل هر ۱۰۰ ولادت ثبت شده دختر، حدود ۱۰۵ ولادت پسر به ثبت رسیده است.
سهم نقاط شهری کشور از کل ولادتهای ثبت شده تعداد یک میلیون و ۱۲۹ هزار و ۴۷۷ واقعه و سهم نقاط روستایی کشور ۲۹۲ هزار و ۲۱۲ واقعه بوده است که هریک از مناطق شهری و روستایی کشور به ترتیب ۷۹.۴درصد و ۲۰.۶ درصد از مجموع ولادتهای ثبت شده سال ۱۳۹۱ را به خود اختصاص دادهاند.
مادران گروه سنی ۲۹-۲۵ ساله بیشترین سهم را از ولادتهای جاری سال ۱۳۹۱ با ۳۲.۳ درصد را به خود اختصاص دادهاند. نرخ خام ثبت موالید کشور در سال ۱۳۹۱ برابر ۱۸.۷ در هزار نفر به دست آمده است. به عبارت دیگر در مقابل هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت کشور در سال ۱۳۹۱ تعداد ۱۸.۷ واقعه ولادت به ثبت رسیده است.
نرخ خام موالید در جهان ۱۹.۲ درهزار و نرخ رشد جمعیت جهان در سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۰ برابر با ۱.۱ درصد است که قاره آفریقا با ۳۴ در هزار و ۲.۲۷ درصد به ترتیب بیشترین نرخ خام موالید و نرخ رشد جمعیت را در بین قاره ها دارا میباشد. همچنین کمترین مقدار این میزانها به ترتیب با ۱۰.۸ درهزار و ۰.۱۱ درصد متعلق به قاره اروپا است.
فوت:
آمارهای ثبتی در خصوص فوت نشان میدهد در سال ۱۳۹۱ تعداد ۳۶۷۵۳۹ واقعه فوت در کشور به ثبت رسیده که این تعداد نسبت به سال گذشته ۲/۴ - درصد کاهش داشته است. تعداد فوت ثبت شده مردان در سال ۱۳۹۱ برابر با ۲۰۶ هزار و ۳۶ واقعه و تعداد فوت ثبت شده زنان برابر با ۱۶۱ هزار و ۴۶۷ واقعه بوده است. مردان گروه سنی ۸۵ ساله و بیشتر با ۱۳.۳درصد و زنان گروه سنی ۸۵ سال و بیشتر با ۱۷.۷ درصد بیشترین تعداد فوت ثبت شده را از فوتهای جاری این سال داشتهاند.
براساس دادههای ثبتی سال ۱۳۹۱، نرخ خام ثبت فوت در کشور ۴.۸ در هزار بهدست آمده است. به عبارت دیگر در مقابل هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت کشور، تقریباً تعداد ۵ واقعه فوت به ثبت رسیده است. همچنین بیشترین علت فوت ثبت شده در سال ۱۳۹۱ مربوط به بیماریهای قلبی وعروقی با ۳۷ درصد، سرطانها و تومورها با ۸.۷ درصد و حوادثغیرعمدی با ۷.۷ درصد هستند.
نرخ خام فوت در جهان برای سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ برابر با ۸.۲ میباشد؛ به عبارت دیگر، سالانه در برابر هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت جهان ۸ نفر فوت میکنند. بالاترین نرخ خام فوت مربوط به قاره اروپا با میزان ۱۱.۳ درهزار و کمترین نرخ مربوط به قاره آمریکا با میزان ۵.۹ درهزار میباشد. امیدزندگی در بدو تولد(به عنوان شاخصی از میزان طول عمر) در جهان در دوره سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۰ برابر با ۶۹.۳ سال است که بالاترین امید زندگی در بدو تولد، مربوط به قاره اقیانوسیه با ۷۷.۷ سال و کمترین میزان امید زندگی مربوط به قاره آفریقا با ۵۷.۴ سال میباشد. ایران نیز در دورههای ۲۰۱۵-۲۰۱۰ امیدزندگی ۷۳ سال
را تجربه میکند.
ازدواج:
تعداد ازدواج ثبت شده کشور در سال ۱۳۹۱ برابر با ۸۲۹ هزار و ۹۶۸ واقعه است که در مقایسه با سال قبل ۵.۱ درصد کاهش را نشان میدهد. در سال ۱۳۹۱ بیشترین نرخ ازدواج ثبت شده به ترتیب مربوط به استانهای زنجان(۱۷.۵ در هزار)، اردبیل(۱۴.۵ در هزار)، کردستان(۱۴.۱ در هزار) و کمترین نرخ ازدواج ثبت شده به ترتیب مربوط به استانهای تهران(۷.۶ درهزار)، البرز(۸ در هزار) و کرمان(۹ در هزار) است.
در سال ۱۳۹۱ میانگین سن ازدواج زوج در کل کشور ۲۷.۴ سال و میانگین سن ازدواج زوجه ۲۲.۱ سال بوده است. بیشترین میانگین سن ازدواج مردان مربوط به استانهای سمنان ۲۸.۶ سال و البرز ۲۸.۵سال و کمترین میانگین سن ازدواج مردان مربوط به استانهای سیستانوبلوچستان وخراسانجنوبی ۲۵.۱ سال بوده است.
در همین مدت بیشترین میانگین سن ازدواج زنان مربوط به استانهای تهران ۲۵ سال و البرز ۲۴.۴ سال و کمترین آن مربوط به استانهای سیستانوبلوچستان ۲۰.۹ سال و هرمزگان ۲۱.۱ سال بوده است.
بیشترین ترکیب سنی ازدواجهای ثبت شده مربوط به ازدواج مردان گروه سنی ۲۴-۲۰ ساله با زنان گروه سنی ۱۹-۱۵ ساله بوده که با ۱۴۸۶۶۷ واقعه، ۱۷.۹ درصد از کل وقایع ازدواج را شامل شده است. همچنین، میانگین اختلاف سن زوجین در زمان ازدواج ۴.۱ سال است. بیشترین درصد ازدواج ثبت شده مربوطه به زوجین هم سن بوده که ۱۲.۲ درصد از ازدواجهای ثبت شده را به خود اختصاص داده است.
طلاق:
تعداد طلاق ثبت شده در کشور در سال ۱۳۹۱برابر با ۱۵۰ هزار و ۳۲۴ واقعه است که نسبت به سال قبل ۵.۲درصد رشد را نشان میدهد. بیشترین نرخ طلاق ثبت شده به ترتیب در استانهای تهران(۲.۷ درهزار)، خراسان رضوی و قم(۲.۵ در هزار) و کمترین نرخ طلاق ثبت شده به ترتیب در استانهای سیستانوبلوچستان(۰.۵در هزار)، یزد و ایلام(۱.۱ در هزار) بوده است.
از کل طلاقهای ثبت شده، تعداد ۲۱۱۲۷ مورد آن دوام زندگی کمتر از یکسال داشتهاند که حدود ۱۴.۱ درصد را شامل میشود. همچنین، تعداد ۷۶۶۰۴ مورد از کل طلاقها یعنی ۴۹.۷درصد آنها مربوط به کمتر از ۵ سال زندگی مشترک بوده است. میانگین طول مدت زندگی مشترک در طلاقهای ثبت شده در کشور ۷.۶ سال بوده است که استانهای ایلام با میانگین ۵.۳ سال و اردبیل با میانگین ۵.۶ سال کمترین طول مدت دوام زندگی و استانهای گیلان با میانگین ۹.۵ سال و سمنان با میانگین ۹.۲ سال بیشترین طول مدت دوام زندگی تا واقعه طلاق را در بین استانهای کشور دارا بودهاند.
فعالیتهای اسناد هویتی:
در سال ۱۳۹۱ تعداد کل خدمات سجلی ارائه شده بالغ بر ۱۳۴ هزار و ۵۰۰۱ مورد بوده است که بیشترین خدمات سجلی به ترتیب مربوط به تعویض شناسنامه مستعمل و صدور شناسنامه المثنی بالغ بر ۲ میلیون و ۳۲۷ هزا رو ۹۳۵ مورد، صدور شناسنامه نوزاد(اولین شناسنامه) یک میلیون و ۴۰۳ هزار و ۶۳۴ مورد، ثبت اعلامیه وقایع چهارگانه ۹۲۷ هزار و ۶۲۵ مورد، صدور گواهی فوت ۷ میلیون و ۳۷۱ هزار و ۷۰۰ مورد، تغییر نام خانوادگی ۹۵ هزار و ۱۴ مورد و تغییر نام ۲۷ هزار و ۶۶ مورد است.
کارت ملی صادر شده:
در سال ۱۳۹۱ از مجموع یک میلیون و ۹۱۴ هزار و ۲۰۱ مورد کارت شناسایی ملی صادر شده در کل کشور بیشترین سهم را استان های تهران(۳۸۳۴۵۱ مورد)، خراسان رضوی(۱۴۲۲۱۷ مورد)، خوزستان(۱۲۷۳۱۷مورد)، فارس(۱۱۱۳۵۱ مورد) واصفهان(۱۰۷۱۲۷ مورد) را به خود اختصاص دادهاند.
فراوانی نام و نامگذاری:
در سال ۱۳۹۱ فراوانی پنج نام اول پسران به ترتیب عبارت است از امیرعلی، ابوالفضل، امیرحسین، محمدطاها و محمد است و نام امیرعلی در بین نام پسران در ۲۳ استان کشور بیشترین فراوانی را داشته است. فراوانی پنج نام اول دختران نیز به ترتیب فاطمه، زهرا، نازنین زهرا، زینب و یسنا میباشد و نام فاطمه در بین نام دختران در ۲۸ استان کشور بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است.
چندقلوزایی:
در سال ۱۳۹۱ تعداد ۲۰ هزار و ۸۴۱ مورد در کشور چندقلوزایی به ثبت رسیده که از این تعداد، ۱۹۷۱۵ مورد دوقلو، ۷۴۷ مورد سه قلو، ۳۳ مورد چهارقلو و ۳ مورد پنج قلو هستند.
در واقع، حدود ۲.۹ درصد ولادتهای ثبت شده مربوط به چندقلوزایی بوده که استانهای تهران با ۳۰۳۲ مورد، خراسان رضوی با ۱۷۴۹ مورد و خوزستان با ۱۴۱۴ مورد بیشترین تعداد چندقلوزایی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین، استانهای کهگیلویه و بویراحمد، گیلان و تهران به ترتیب با ۳.۷ درصد، ۳.۶ درصد و ۳.۵ درصد بیشترین سهم ولادتهای ثبت شده حاصل از چند قلوزایی را نسبت به کل اسناد ولادت استان به خود اختصاص دادهاند.
وقایع حیاتی ایرانیان خارج از کشور:
در سال ۱۳۹۱ تعداد ۹۹۹۲ واقعه ولادت ایرانیان خارج از کشور به ثبت رسیده است که ۴۶۸۵ مورد مربوط به مردان و ۵۳۳۴ مورد به زنان هستند. همچنین، در این سال تعداد ۳۷۷ واقعه فوت ایرانیان خارج از کشور به ثبت رسیده است که ۲۵۶ مورد مربوط به مردان و ۱۲۱مورد آن مربوط به زنان بوده و بیشترین علت فوت جاری ثبت شده ایرانیان خارج از کشور مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی بالغ بر ۵۲ مورد هستند.
شناسه خبر:
۲۸۴۸۸۱
ثبت ۸۲۹ هزار واقعه ازدواج سال ۹۱
بر اساس سالنامه آمارهای جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور ۸۲۹ هزار واقعه ازدواج در سال گذشته ثبت شد و ۲۰ هزار چند قلو در سال ۹۱ متولد شدند.
۰