به گزارشافکارنیوز،محمدمهدی قیامت رئیس انجمن بیهوشی ایران در نشست خبری مشترک رئیس سازمان نظام پزشکی تهران و رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران که درباره تشریح بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) برگزار شد، اظهار داشت: بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) به عنوان نخستین عامل کشنده در حوزه سلامت شناخته میشود ولی به راحتی پیشگیری آن قابل امکان است ولی اگر از مرحله پیشگیری عبور کنند و افراد دچار آن شوند درمان آن سخت خواهد شد.
وی با اشاره به شیوع بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) در دیگر کشورها عنوان کرد: کشورهای پیشرفته برای این بیماری یک دستورالعملهای مراقبتی دارند و سالها در مقوله زنان باردار برای این بیماری اقدام شده است. زیرا از هر هزار زن باردار یک زن به این بیماری مبتلا میشود و سالهاست که شعاری معروف شده است که اگر میخواهی در آن یک در هزار زن باردار نباشید که به بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) فوت میکند به دستورالعملها عمل کنید.
قیامت ادامه داد: ایران به عنوان نخستین کشور منطقه از سال ۸۷ پروتکل پیشگیری بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) را به اجرا درآورده است ولی باید بیمارستانها برای اجرای این دستورالعملها توجه بیشتری داشته باشند، ۴۰ درصد بیمارستانها در دنیا اصلاً دستورالعملی برای پیشگیری بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) ندارند و ۵۰ درصد کشورهایی که به دستورالعمل این بیماری نیز توجه میکنند این دستورالعملها را درست اجرا نمیکنند.
رئیس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه ایران با اشاره به اینکه بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) شایعترین بیماری بعد از اعمال جراحی در بیمارستانها است، عنوان کرد: برای نخستین بار در کشور برخی انجمنها از جمله انجمن متخصصان داخلی، انجمن غیر تهاجمی، انجمن ارتوپدی و انجمن بیهوشی کتابی در زمینه بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) تدوین و به چاپ رساندهاند تا از مرگ و میرهای فراوان بر اثر این بیماری جلوگیری به عمل آید که بر این اساس در روز پنجشنبه این هفته سمیناری درباره بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) در سالن همایشهای برج میلاد برگزار میشود.
قیامت درباره عوارض و فراوانی بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) تصریح کرد: ۵۶ درصد سکتههای مغزی، ۵۱ درصد جراحی مفاصل، ۵۰ درصد در تصادفات، ۴۴ درصد در شکستگی استخوانهای ران، ۳۵ درصد در عارضههای ستون فقرات و ۲۵ درصد در افرادی که در بخشهای ICU بستری میشوند به بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) مبتلا میشوند. زیرا یکی از عوامل مهم این بیماری بیحرکتی است.
وی ادامه داد: از شایعترین عواملی که در زمینه ابتلا به بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) رخ میدهد میتوان به بیحرکتی افراد در پروازهای طولانی، بستری در بیمارستان، زایمانهای پرخطر، نشستن پشت میز، فعالیت با کامپیوتر، بیماران مبتلا به سرطان و چاقی اشاره کرد که اگر با بیماریهای زمینهای نیز همراه شود میتواند برای افراد عوارض متعددی را به همراه داشته باشد.
رئیس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه ایران با اشاره به علائم(ترومبوآمبولی وریدی) بیان داشت: علائم این بیماری ایجاد لخته خون در ساق پا و بخصوص در خانمها در ران پا آنان است که متشابه لکههای سیاه بیماری سیاتیک است و اگر این لختههای وریدی خون شکسته شود و به داخل قلب و ریه برود باعثبیماری(ترومبوآمبولی وریدی) میشود که مکررا مشاهده میکنیم افرادی که به بیمارستان مراجعه میکنند به دلیل زایمان و یا اینکه در بخش ICU بستری هستند و حتی بر اثر شکستگی استخوان به صورت ناگهانی فوت میکنند.
قیامت عنوان کرد: بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) ممکن است برای هر کسی رخ دهد بنابراین در صورتی که افراد با چنین علائمی مواجه شدند هر چه سریعتر برای پیشگیری از آن باید به پزشک مراجعه کنند. زیرا پیشگیری آن بسیار ساده است اما درمان چنین بیماری سخت بوده و بیمار تا آخر عمر درگیر آن است. بیماران معمولی میتوانند با مصرف آسپرین تحت درمان این بیماری قرار گیرند ولی وقتی بیماری حاد شود درمان آن نیز با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین رویه پیشگیری در این بیماری بسیار اهمیت دارد.
رئیس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه با اشاره به تدوین پروتکل راهنمای بالینی بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) در ایران بیان داشت: این پروتکل راهنمایی بالینی آنقدر جامع و کاربردی است که با توجه به اینکه هنوز به بیمارستانهای کشور ابلاغ نشده است کشورهای منطقه آن را کپی و در بیمارستانهای خود اجرا میکنند. البته ما از این رویه راضی هستیم چون به نجات جان بیماران منتهی خواهد شد. ما نیز در سازمان نظام پزشکی برای شناخت بیشتر این بیماری به پزشکان آموزشهای اجباری را لحاظ خواهیم کرد و بر این اساس روز ۱۴ آبان را به عنوان روز ملی بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) به آحاد جامعه
معرفی میکنیم.
قیامت ادامه داد: کسانی که ساعتها با رایانه کار میکنند و همچنین دچار چاقی، قند خون و فشار خون هستند ایجاد لخته خون در وریدهای عمقی آنان به دلیل بیتحرکی بیشتر شایع میشود که منجر به بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) خواهد شد. براین اساس پیشگیری از چاقی امری ضروری است بطوری که در تحقیقات جدید در اروپا برآورد شده است که ۱۳۰ میلیون نفر چاق هستند و تا سال ۲۰۱۵ نیز تعدادشان به ۷۰۰ میلیون نفر افزایش مییابد.
وی ادامه داد: براساس همین تحقیق برآورد شده است مرگ و میر بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) در ۲۳ کشور اروپایی دو برابر جمع مرگ و میرهای ایدز، سرطان پستان، پروستات و متوفیان تصادفات است و این آمار مرگ و میر بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) نشان از اهمیت آن است که باید در کشور ما به این بیماری توجه بیشتری شود و اگر این توجه در حال حاضر با وجود فعالیتهایی که در ۵ ساله گذشته انجام شده است وجود ندارد به دلیل آن است که آگاهی مردم از این بیماری اندک است.
رئیس انجمن بیهوشی ایران درباره ترس از مصرف داروهای این بیماری که عنوان میشود باعثخونریزی میشود، بیان داشت: این ترس زبانی است و اگر درمان درست انجام شود چنین خونریزی رخ نخواهد داد و در اروپا نیز بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) جزو ۶ شکایت مطرح بیماران به حساب میآید.
قیامت درباره اقدامات لازم برای پیشگیری از بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) در کشور خاطرنشان کرد: آمار دقیقی از این بیماری در کشور نداریم زیرا بیمارستانها گزارشی درباره این بیماری نمیدهند زیرا مثلاً فرد در بیمارستان به دلیل ایست قلبی فوت میکند و کسی پیگیری و گزارش نمیدهد که این ایست قلبی به طور مثال بر اثر بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) بوده است ولی به تازگی ثبت این بیماری در بیمارستانهای کشور در حال انجام است.
* مرگ ناگهانی و تعجبانگیز فقط به خاطر شکستن استخوان پا
در ادامه این نشست خبری ایرج خسرونیا رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران نیز با تشریح بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) اظهار داشت: قدیمها وقتی زنی زایمان داشت و در نهایت فوت میکرد عنوان میکردند که «آمبولی» او را برد، در حال حاضر جراحیهای خوبی در کشور انجام میشود ولی با این حال شکایت متعددی بر اثر مرگهای ناگهانی بیماران داریم. شاید تعجبانگیز باشد مثلأ بیمار پایش شکسته و تحت نظر پزشک هم هست ولی یکدفعه فوت میکند. تعداد این موارد نیز کم نیست.
خسرونیا خاطرنشان کرد: پیشگیری از بیماری (ترومبوآمبولی وریدی) بسیار اهمیت دارد. این بیماری به زبان ساده لخته خونهایی هستند که مثلاً در پای خانمها به حساب لختهخونهای سیاه سیاتیک دیده میشود که اگر این لخته خونها به داخل قلب و ریه برود باعث مرگ ناگهانی فرد میشود و میطلبد افراد با مشاهده این علائم هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام کنند.
شناسه خبر:
۲۷۹۵۰۵
هشدار به پشتمیزنشینها و چاقها
رئیس انجمن بیهوشی ایران با اشاره به مرگهای غیرناگهانی به دلیل بیماری(ترومبوآمبولی وریدی) به خاطر لخته شدن خون؛ به پشت میزنشینها و افراد چاق درباره این بیماری که بسیار قابل پیشگیری ولی درمان آن بسیار سخت است، هشدار داد.
۰