به گزارشافکارنیوز،محمد رضا پور ابراهیمی در تشریح مشکلات سازمان تامین اجتماعی اظهار داشت: یکی از چالشهای مهم سازمان تامین اجتماعی این است که این ساختار علیرغم اینکه قانون عنوان میکند که یک نهاد عمومی غیردولتی است ولی کاملاً دولتی اداره میشود و این مسئله هم با اصل ۴۴، هم با کوچک شدن دولت و هم با قانون تامین اجتماعی منافات دارد. در دنیا سازمانهای بیمهای مانند تامین اجتماعی بر اساس ۳ رکن اداره میشود. اول به وسیله کارگران، کارفرمایان و بعد دولتها. البته دولتها هم در اداره آنها نقش دخالتی ندارند بلکه
نظارت و سیاستگذاری میکنند ولی متاسفانه در کشور ما اینطور نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی و از کجا ریشه اینگونه اداره کردن تامین اجتماعی نشات گرفته است، افزود: ریشه این کار مربوط میشود به تدوین قانونی تحت عنوان نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی که مربوط به سال ۱۳۸۸ است. در آنجا آمده است که وزارتخانهای باید تشکیل شود و تمام صندوقها تجمیع شوند در حال حاضر هم شورایی هم برای اداره صندوقها در وزارت رفاه تشکیل شده است که یکی از این صندوقها نیز صندوق تامین اجتماعی است.
پور ابراهیمی ادامه داد: این شورا هم ۶ نفر از آنها دولتی هستند، ۳ نفر دیگر که ۲ نفر از آنان نماینده کارفرمایان هستند و یک نفر هم نماینده کارگران و جالب این است که این یک نفر نماینده کارگر نیز معلوم نیست برای صندوق بیمه عشایر روستایی است یا برای صندوق تامین اجتماعی یا برای صندوق بازنشستگی و همه را مخلوط هم کردهاند.
در صورتی که سازمان تامین اجتماعی در اساسنامه روز اولش یک شورای عالی داشته که ۳ نفر نماینده کارگران از خود کارگران تامین اجتماعی باید حضور داشته باشند و کاری به صندوقهای بیمه عشایری و بازنشستگی ندارند و ۳ نماینده از کارفرمایان و ۳ نماینده از دولت باید باشند که در حال حاضر به ساختار و وضعیت کنونی تبدیل شده است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس بیان داشت: امروز چالشیترین مشکلات حوزه تامین اجتماعی عبارتند از ۱ - چسبندگی به دولت، مدیریتهای دولتی و تصمیمات غیرکارشناسی، ۲ - مشکلات ناشی از سوء مدیریت در این شرکتها و سوم دخالت دولت و مجلس. مثلاً نماینده مجلس میخواهد در روستای تحت پوشش حوزه خود یک کارخانه پتروشیمی ساخته شود و اگر این کار صورت نپذیرد وزیر تعاون را تهدید به استیضاح میکند و این منابع به صورت غیرکارشناسی به این موارد هدایت میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا چنین تهدیدهایی توسط نمایندگان مجلس از وزراء را داشتهایم، گفت: بله. زیاد، بسیار فراوان، مثلاً در یک شهر کوچک ۱۰ هزار نفری بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی ساخته میشود و این مسئله به تامین اجتماعی فشار وارد میشود.
پور ابراهیمی در تشریح طرح تعیین تکلیف بازنشستگان کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه عنوان کرد: این طرح پرداخت کمتر از ۱۰ ساله بیمه که ما مخالف آن هستیم به دلیل آن است که عنوان میکنیم منابع ناشی از آن را وارد صندوقی میشود که بقیه به روش عادی وارد شدهاند. مثل این است که ما برای ساختمانسازی یک پروژه پول بگذاریم و روزهای آخر که این ساختمان میخواهد تمام شود کسی هم بیاید بگوید من هم یک میلیون تومان میدهم تا در این ساختمان شریک شوم.
وی در پاسخ به این پرسش که در گذشته افراد با پرداخت ۱۰ سال حق بیمه و رسیدن به سن ۶۰ سالگی میتوانستند بازنشسته شده و تسهیلات بازنشستگی بهرهمند شوند بنابراین این طرح جدید با قانون قدیم چه تفاوتی دارد، بیان کرد: این قانون مربوط به کسانی است که کمتر از ۱۰سال پول ریخته باشند، در مصوبه جدید عنوان شده است حتی فرد یک ماه نیز حق بیمه داشته باشد این مسئله امکانپذیر است و این مقوله اجحاف بر آن ۱۲ میلیون بیمهشدهای است که قبلاً سالیان درازی حق بیمه پرداخت کردهاند.
پور ابراهیمی در پاسخ به این پرسش که ولی در برنامه مناظره روز جمعه ۲۲ شهریور که حضرتعالی نیز حضور داشتید براساس اعلام پیامکهای مردمی بیشتر مردم با طرح تعیین تکلیف بازنشستگان کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه موافق بودند، عنوان کرد: چون مردم نمیدانستند موضوع چیست و این طرح به خوبی تبیین نشد. بنده به آقای حیدری مجری برنامه مناظره گفتم که باید اول این موضوع تشریح شود. در حالی که در این مناظره اینگونه مطرح شد که میخواهیم به مردم کمک شود.
ولی باید پرسیده شود که هزینه کمک بر عهده کیست. شورای نگهبان نیز به همین دلیل ایراد گرفت. اگر این کمک از دولت است که چنین اعتباری دیده نشده است. اگر کمک از صندوق بیمهای است که ۱۰ میلیون بیمه شده هم اسمهای آنها مشخص است که بنده عنوان میکنم آنها راضی نیستند، این طرح در این مناظره تبیین نشد و اینگونه سوال کردند که آیا موافقید که افراد زیر ۱۰ سال بیمه از این تسهیلات استفاده کنند که مسلماً همه موافق میشوند حتی ما هم موافق خواهیم بود ولی اینکه به چه روشی باید این مصوبه اجرا شود باید سئوال آن مطرح میشد که صورت نپذیرفت.
وی در پاسخ به این پرسش که آخرین وضعیت طرح تعیین تکلیف بازنشستگان کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه چگونه است، خاطرنشان کرد : این طرح در صحن مجلس تصویب شد ولی در شورای نگهبان رد شد و بار دیگر در صحن به تصویب خواهد رسید تا اگر ما نیز در قبال این مصوبه بر اصرارهای خود پافشاری کردیم، این طرح این بار به مجمع تشخیص مصحلت نظام خواهد رفت.
شناسه خبر:
۲۶۳۰۸۳
سه چالش عمده تامین اجتماعی
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تهدید برخی از وزرا، سه چالش عمده تامین اجتماعی و آخرین وضعیت طرح تعیین تکلیف بازنشستگان کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه را تشریح کرد.
۰