رشد جمعیت به صفر نزدیک شد!

به گزارش افکارنیوز، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار فارس بعد از ظهر امروز در همایش تخصصی روز جهانی جمعیت در شیراز اظهار داشت: مساحت کشور ‍‍‍ژاپن یک پنجم کشور ما است اما ۱۳۸ میلیون جمعیت دارد و به نسبت ژاپن ما باید ۴۰۰ میلیون جمعیت داشته باشیم.

داوود کشاورز افزود: ژاپن با دو دهم درصد جمعیت جهان چهارمین اقتصاد دنیا است که ۱۶ تا ۱۷ برابر ما تولید ناخالص ملی دارد.

کشاورز اضافه کرد: مشکل کشور ما پایین بودن تولید ناخالص ملی، عدم استفاده بهینه از منابع و پایین بودن سطح معیشت مردم است اما به جای حل مشکلات به دنبال کنترل جمعیت هستیم.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار فارس خاطرنشان کرد: در دهه ۵۵ رشد ۳.۷ درصدی جمعیت را شاهد بودیم، در دهه ۶۵ با رشد ۳.۹ درصد و از اواسط دهه ۶۰ رشد کاهشی رخ داد به طوری که در سال ۷۵ نرخ رشد ۱.۵ درصد و در سال ۷۶ نرخ رشد ۱.۳ درصد شد.

کشاورز افزود: نسبت اطفال کمتر از یک سال و نسبت کودکان شش تا ۱۰ سال نیز از همان زمان روند نزولی پیدا کرده است.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار فارس بدون اشاره به نقش شاخص‌های اقتصادی در این زمینه تصریح کرد: تنها دولت در این روند کاهشی مقصر نیست و مردم نیز مقصر هستند چرا که باید نگاه دیگری به جمعیت داشت و همچنین از نظر فرهنگی باید کار کرد تا افزایش جمعیت و موالید مورد قبول خانواده‌ها قرار گیرد.

رشد جمعیت به صفر می‌رسد

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این همایش گفت: در صورت تداوم روند فعلی باروری‌، رشد جمعیت کشور بین سال‌های ۱۴۱۵ تا ۱۴۲۰ صفر می‌شود و پس از آن به سوی منفی شدن می‌رود.

محسن مقدمی افزود: بر اساس مطالعات انجام شده و نیز اطلاعات حاصل از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، میزان باروری کلی در کشور به کمتر از ۱.۲ فرزند به ازای هر زن کاهش یافته و ادامه این امر می‌تواند سبب شود که رشد جمعیت کشور در سال‌های آینده به صفر برسد.

وی با اشاره به رویکردهای اتخاذ شده وزارت بهداشت برای ارتقای نرخ باروری بیان کرد: فرهنگ‌سازی و ارتقای دانش در سطوح آموزشی دبستان تا دبیرستان و فرهنگ‌سازی و ارتقای دانش در سطح دانشگاه و جامعه با همکاری نهادهای مرتبط باید در این زمینه موثر است.

این مسئول خاطرنشان کرد: تامین مهارت‌های لازم برای انتخاب همسر و تامین مهارت‌های برقراری ارتباط عاطفی، فرهنگی و زناشویی در خانواده نیز از سیاست‌های مطلوب برای مواجهه با این مشکل است.

تامین خدمات پس از ازدواج، خدمات آماده‌سازی برای بارداری، خدمات مراقبت‌های دوران بارداری، خدمات زایمان ایمن و خدمات پس از زایمان دیگر ملزوماتی بود که وی برای تصحیح این روند ضروری برشمرد.

مقدمی البته سیاست‌های کنترل جمعیت در گذشته را دارای فوایدی نیز دانست و تصریح کرد: کاهش مرگ مادران، کاهش بارداری‌های ناخواسته و کاهش سقط از جمله موارد مثبت در برنامه تنظیم خانواده بوده است.

به گفته وی، اگر کاهش مشکلات مادران در ایفای نقش‌های مادری و اشتغال همزمان شود، می‌تواند بر تصمیم‌گیری زنان و خانواده‌ها نسبت به فرزند‌آوری تاثیر داشته باشد.

وی در همین زمینه افزایش مدت مرخصی دوران بارداری و پس از زایمان، برخورداری همسران (پدران) از مرخصی فرزندآوری برای بودن در کنار همسر، فراهم کردن مکانهایی برای نگهداری کودکان در کنار محل کار و قابل قبول بودن هزینههای مهد کودکها در مقایسه با درآمد خانوارها را نیز کمک کننده برشمرد.