به گزارش افکارنیوز، شاید سخت باشد باور کنیم که در هر یک از پلک های ما، ۳۴ غده چربی قرار دارد؛ غده هایی که وظیفه تولید چربی را برای چشم هایمان برعهده دارند و گاهی همین چربی ها ممکن است دردسرساز شده و باعثابتلای من و شما به گل مژه شوند.

اشک از آب تشکیل شده است و روی آن را چربی ای که از چشم ترشح می شود، می پوشاند. این چربی مانع از تبخیر اشک می شود؛ ضمن اینکه احساس راحتی در چشم را به وجود می آورد. مجرای غده هایی که چربی ترشح می کنند بنابر هر دلیلی می توانند بسته شوند؛ برای مثال آلودگی، گردوغبار، لوازم آرایشی و…

می توانند این مجراهای چربی را بسته و مانع از خروج چربی شوند؛ نتیجه اینکه چشم دچار التهاب و عفونت خواهد شد که به این، بیماری گل مژه می گویند. هر کسی در هر سنی ممکن است به گل مژه مبتلا شود اما شایع ترین سن ابتلا به آن ۱۵،۱۶ سالگی و دوران سالمندی است.

دانه کوچکی که جوش نیست

گل مژه یک دانه قرمز رنگ و دردناک است که روی پلک ها ایجاد می شود. ظاهر این دانه قرمز به گونه ای است که خود فرد و اطرافیان او، می توانند آن را تشخیص بدهند گل مژه در بیشتر موارد بدون معاینه پزشک قابل تشخیص است. ظاهر گل مژه کاملاً شبیه جوش است؛ با این تفاوت که همیشه با درد، التهاب و عفونت همراه است. گل مژه برخلاف تصور برخی از افراد که فکر می کنند تنها در پلک بالا به وجود می آید در هر ۲ پلک ایجاد می شود احتمال ابتلا به گل مژه در پلک بالا و پایین به یک اندازه است.

پوست خشک؛ گل مژه کمتر

افرادی که پوستی چرب دارند و افرادی که معمولاً سرشان شوره می زند بیش از بقیه مستعد ابتلا به گل مژه هستند. همچنین افراد مبتلا به دیابت بیش از سایرین در معرض ابتلا به گل مژه قرار دارند.

چای دوای این درد است

اگر گل مژه در مراحل اولیه باشد به راحتی می توان آن را با استفاده از چای گرم از بین برد. برای از بین بردن گل مژه باید روزی ۲ بار پلک ها را به صورت بسته در نعلبکی ای که با چای پررنگ گرم پرشده، قرار داد. گرمای چای نباید در حدی باشد که چشم بسوزد. این کار باید به مدت یک دقیقه انجام شود، اگر گل مژه خیلی متورم نباشد با این روش به راحتی از بین می رود. چنانچه با این روش بعد از گذشت ۲ تا ۳ روز گل مژه از بین نرفت، باید حتماً با پزشک مراجعه کرد.

اگر گل مژه، جا خوش کند…

گل مژه یکی از بیماری هایی است که برخی درمان آن را جدی نمی گیرند و همین مسئله مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد. گل مژه اگر با استفاده از کمپرس چای خوب نشد باید برای درمان آن از پزشک متخصص کمک گرفت. هر چه فرد برای درمان زودتر اقدام کند با دردسر کمتری مواجه خواهد بود. گل مژه در مراحل اولیه با استفاده از قطره، پماد و داروهای ضدالتهاب قابل درمان است ولی اگر درمان ها را جدی نگیرید گل مژه سفت شده و به «شالازیون» تبدیل می شود که برای درمان آن باید جراحی انجام داد. افرادی که مستعد ابتلا به گل مژه هستند بعد از درمان هم ممکن است دوباره به این بیماری مبتلا شوند. عدم درمان گل مژه فرد را با مشکلاتی چون اختلال در بینایی، خستگی چشم، فشار روی قرنیه، چشم درد و بالا رفتن نمره عینک مواجه می کند.

هرگز از لوازم آرایشی مشترک استفاده نکنید

استفاده از لوازم آرایشی یا چسباندن مژه مصنوعی در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی ممکن است به قیمت به خطر افتادن سلامتی خانم ها تمام شود؛ پس بهتر است از این لوازم استفاده نکنید یا در صورت استفاده به یکسری مسائل بهداشتی که به نوعی تضمین کننده سلامت چشم است توجه کنید.

چنانچه در زمان استفاده از این لوازم دست آرایشگر یا وسایلی که برای این کار از آنها استفاده می کند، آلوده باشد احتمال ابتلا به گل مژه بیشتر می شود؛ پس اگر کسی تمایل به انجام این کار دارد باید حتماً به تمیز بودن وسایل و دست آرایشگر توجه کافی داشته باشد.

برخی ها چنین تصور می کنند که چسب هایی که برای این کار استفاده می شود باعثعفونت چشم و گل مژه می شود؛ در حالی که عامل این مسئله چسب ها نیستند. نکته بعدی که افراد باید به آن توجه کافی داشته باشند عدم استفاده از لوازم آرایشی مشترک است.

چشم هر انسان به طور طبیعی دارای یکسری میکروب است که این میکروب ها مخصوص هر فرد است و میکروب چشم هر شخصی با میکروب چشم فرد دیگر تفاوت دارد.

بنابراین اگر فردی لوازم آرایشی مخصوص به چشم فرد دیگر را استفاده کند، احتمال ابتلا به عفونت و گل مژه بسیار بالا خواهد بود. در نتیجه استفاده مشترک از این لوازم به هیچ وجه مجاز نیست.

مراقب باشید که…

برای پیشگیری از ابتلا به گل مژه در انتخاب لوازم آرایش تان به تاریخ آنها توجه کنید. با توجه به اینکه لوازم آرایش حاوی مواد مختلفی به ویژه پروتئین و چربی هستند استفاده از مواد آرایشی تاریخ مصرف گذشته می تواند باعثابتلای شما به بیماری های چشمی مانند گل مژه شود.

تندرستي/ شماره ۱۰۱/ ۲۲ فروردين ماه ۹۲/ كامليا تجريشي/ صفحه ۵۶