پوشش بیمه‌ای سمعک چقدر افزایش پیدا کرد؟

 سعید محمودیان رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت گفت: ناشنوایی و کم‌شنوایی جزء ۴ بیماری اول جهان از نظر بار بیماری محسوب می‌شود؛ به این معنا که این اختلال نه تنها بر سلامت فرد بلکه بر خانواده، اقتصاد و جامعه نیز فشار قابل توجهی وارد می‌کند.

هدفون و هندزفری عامل مهم در کم‌شنوایی نوجوانان

رئیس اداره گوش و شنوایی بیان کرد: طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر بیش از ۷۴۰ میلیون نفر در جهان به درجاتی از کم‌شنوایی مبتلا هستند و پیش‌بینی می‌شود این عدد تا سال ۲۰۵۰ به ۲ میلیارد نفر برسد. این به معنای افت ارتباطی شدید در بخش بزرگی از جمعیت جهان است.

وی افزود: یکی از دلایل اصلی این موضوع، افزایش قرارگیری در معرض صداهای بلند به‌ویژه در میان جوانان و نوجوانان است. استفاده بی‌رویه از هدفون، هندزفری و دستگاه‌های صوتی شخصی یکی از عوامل مهم در این افزایش است.

تولد سالانه ۳ تا ۵ هزار نوزاد ایرانی با درجاتی از کم‌شنوایی

محمودیان اظهار کرد: هرچه بیماری کم‌شنوایی زودتر شناسایی شود، شانس درمان و توانمندسازی فرد بیشتر خواهد بود. در همین راستا غربالگری شنوایی در کشور به‌صورت یک برنامه سراسری در وزارت بهداشت ادغام شده و هم‌اکنون با پوشش حدود ۹۳ تا ۹۴ درصدی در حال اجراست.

وی درباره آمار نوزادان کم‌شنوا در کشور گفت: در حال حاضر حدود ۳.۹ نوزاد در هر هزار تولد یعنی حدود ۳ تا ۵ هزار نوزاد در سال با درجاتی از کم‌شنوایی به دنیا می‌آیند. این عدد در گروه سنی دانش‌آموزی به حدود ۵ درصد می‌رسد و در سالمندان بالای ۷۰ سال بیش از ۹۰ درصد مبتلا به درجاتی از افت شنوایی هستند.

۵.۵ میلیون نفر نیازمند استفاده از سمعک هستند

رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت گفت: شناسایی زودهنگام کم‌شنوایی در کودکان بسیار حیاتی است چراکه تأخیر در درمان می‌تواند بر زبان، تفکر، گفتار و رشد شناختی کودک اثرات جبران‌ناپذیری داشته باشد. درمان به‌موقع به کودکان کمک می‌کند که مانند سایر کودکان مسیر رشد طبیعی خود را طی کنند.

وی افزود: در کشور حدود ۵.۵ میلیون نفر نیازمند استفاده از سمعک هستند اما همچنان چالش‌هایی مانند هزینه بالا، کمبود تجهیزات، و باورهای نادرست فرهنگی مانع از استفاده مناسب از وسایل کمک‌شنوایی شده است. هنوز استفاده از سمعک در برخی گروه‌ها یک «انگ» تلقی می‌شود و همین مسئله درمان را به تأخیر می‌اندازد.

پوشش بیمه‌ای مناسبی در دست تدوین است

محمودیان تصریح کرد: در زمینه تأمین تجهیزات اقدامات جدیدی در حال انجام است. خوشبختانه پوشش بیمه‌ای مناسبی در دست تدوین است. بسته خدمتی تهیه سمعک با همکاری معاونت درمان وزارت بهداشت طراحی شده و به‌زودی ابلاغ خواهد شد. بر اساس این بسته، تا سقف ۲۰ میلیون تومان برای خرید سمعک تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد.

یکی از چالش‌های فعلی کمبود سمعک در بازار است

این مسئول اظهار داشت: هم‌اکنون حدود ۴ هزار شنوایی‌شناس در کشور حضور دارند که توانایی تجویز و تنظیم سمعک را دارا هستند و مردم می‌توانند با مراجعه به آن‌ها از خدمات تخصصی بهره‌مند شوند. با این حال، یکی از چالش‌های فعلی کمبود سمعک در بازار است.

سمعک یک فناوری پیشرفته و نسبتا گران‌قیمت است

محمودیان خاطرنشان کرد: سمعک یک فناوری پیشرفته و نسبتا گران‌قیمت است که تنها در چند کشور تولید می‌شود. در حال حاضر، با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی و با حمایت دولت، تأمین و تولید این تجهیزات در اولویت قرار گرفته است. اگرچه تحریم‌ها نیز چالش‌هایی ایجاد کرده، اما تلاش‌های گسترده‌ای برای تأمین این اقلام حیاتی در حال انجام است.