به گزارش افکارنیوز به نقل از فردا، بالاخره نتایج آزمون سراسری سال ۱۳۹۱ اعلام شد. اگرچه سالهاست دانشآموزان منتظر شنیدن خبر حذف کنکور هستند و قرار بود سال ۱۳۹۱ سال حذف کنکور باشد اما امسال هم مثل سالهای گذشته آزمون سراسری ورود به دانشگاههای کشور بین بیش از ۹۰۰ هزار نفر برگزار شد. حالا به گفته رئیس سازمان سنجش آموزش کشور از این تعداد ۴۵۰ هزار نفر مجاز به انتخاب رشته در دورههای روزانه و بقیه مجاز به انتخاب رشته در دورههای شبانه، پیامنور و غیرانتفاعی شدهاند.
بازار داغ راهنماهای انتخاب رشته
بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور قدم اول برای ورود به دانشگاه انتخاب رشته مورد نظر است. هر داوطلب بر اساس رتبه خود میتواند ۲۵۰ تا ۳۰۰ کدرشته را انتخاب کند.
بسیاری از داوطلبان معتقدند که انتخاب رشته کار دقیق و حساسی است و باید این کار را به دست کاردانش بسپارند. به همین دلیل است که این روزها بازار مشاوران انتخاب رشته داغ شده است. نگاهی به هزینههایی که بهخاطر انتخاب رشته و مشاوره داوطلبان صرف میشود نشان میدهد که امروزه راه انداختن موسسه آموزشی برای رد کردن دانشآموزان از سد کنکور به یکی از پرسودترین مشاغل کشور تبدیل شده است.
هیجان مادر و پدرها برای ورود فرزندانشان به دانشگاههای معتبر کشور هم کسب و کار بسیاری از موسسات آموزشی را سکه کرده است، بهطوریکه اکنون بسیاری از والدین از دوران دبستان کودکانشان را برای برتری در رقابتهای تحصیلی و ورود به دانشگاه آماده میکنند.
در کنار موسسات شناختهشده بسیاری از سایتها و فرومها هم بهصورت غیررسمی دست به کار دادن مشاوره به داوطلبان ورود به دانشگاه شده اند.
بهطور کلی مشاوران به دو صورت به داوطلبان مشاوره میدهند. هر داوطلب با مراجعه به یکی از موسسات برگزاری آزمون و مشاوره تحصیلی میتواند با پرداخت هزینهای اولا از انتخاب رشته کامپیوتری بهرهمند شود و ثانیا مشاوران بهصورت حضوری و بر اساس انتخاب رشته کامپیوتری به او مشاوره دهند.
انتخاب رشته کامپیوتری از طریق یکی از نرمافزارهای انتخاب رشته موجود در بازار انجام میشود. شرکتهای متفاوتی دست به تهیه این نرمافراز زدهاند و در حال حاضر نسخههای متعددی از آن در بازار موجود است. هم موسسات مشاوره تحصیلی و هم خود داوطلبان میتوانند این نرمافزار را خریداری و بر اساس آن انتخاب رشته کنند.
برای مثال یکی از موسسات مشاوره تحصیلی که سابقه طولانی در زمینه برگزاری آزمون و کلاسهای آموزشی دارد از نرمافزار سیکا برای انتخاب رشته خود استفاده میکند. این موسسه برای انتخاب رشته کامپیوتری مبلغ ۳۵۰۰۰۰ ریال و برای مشاوره حضوری ۳۵۰۰۰۰ دریافت می - کند و چناچه داوطلب علاقمند به دریافت هر دو این مشاورهها باشد مبلغ ۶۰۰۰۰۰ ریال از او اخذ میشود که البته این مبلغ شامل یک پکیج راهنمای انتخاب رشته نیز هست.
همین موسسه در طول سال برای داوطلبین خود ۲۵ آزمون برگزار میکند که مجموعا ۳۳۷ هزار تومان برای مشتاقان ورود به دانشگاه آب میخورد. اگر داوطلب بخواهد از کلاسهای آموزشی موسسه بهرهمند شود باید مبلغ دیگری را نیز صرف این کلاسها کند.
یکی از این موسسات که خود طراح نرمافزار انتخاب رشته است، این نرمافزار را به داوطلبان با قیمت ۳۵۰۰۰۰ ریال میفروشد. قیمت این نرمافزار برای موسسات مشاوره ۱۸۰ هزار تومان است. این موسسه همچنین برای انتخاب رشته حضوری مبلغ ۵۰۰۰۰۰ ریال از داوطلبان دریافت میکند.
در این میان وبسایتها و وبلاگهای شخصی و گروهی هم عقب نماندهاند و آنها هم سعی کردهاند با شکستن قیمت بازار و با نرخ ۲۰۰۰۰۰ ریال داوطلبان و متقاضیان ورود به دانشگاه را به خود جلب کنند.
نیازی به پرداخت هزینههای هنگفت نیست
اگرچه انتخاب رشته دقیق تاثیر زیادی بر سرنوشت تحصیلی فرد دارد اما به نظر میرسد بسیاری از تبلیغاتی که در زمینه راهنمایی و مشاوره صورت میگیرد، بیشتر از هر چیز به نفع موسسات آموزشی است. «حسین» در یکی از این موسسات آموزشی به داوطلبان کنکور مشاوره میدهد. او میگوید: «بسیاری از داوطلبانی که پیش ما میآیند بیشتر از هر چیز احتیاج دارند که از زبان ما بشنوند، دانشگاه قبول میشوند.» حسین که خود از رتبههای برتر کنکور است در انتخاب رشته از کسی کمک نگرفته و تنها براساس علاقهاش رشته مورد نظر را انتخاب کرده است. او علاقه و رتبه را دو عامل مهم در انتخاب رشته میداند.
«فرهاد» یکی دیگر از مشاوران انتخاب رشته کنکور است. او که خود از رتبههای برتر کنکور سال ۱۳۸۲ است هم پولی بابت انتخاب رشته پرداخت نکرده است. فرهاد معتقد است: «نکته مهم در انتخاب رشته علاقه است. فرد میتواند رشتهها و شهرهای مورد علاقه را برای خودش لیست کند. دواطلب میتواند از خودش بپرسد حاضر است برای خواندن رشته مورد علاقه از خانوادهاش دور شود؟ یا آیا حاضر است در شهر محل سکونت خود رشتهای که دوست ندارد را ادامه دهد؟»
فرهاد تاکید میکند اگرچه مشاوره گرفتن از کسانی که قبلا این راه را رفتهاند بیتاثیر نیست اما نیازی نیست که داوطلب پول و وقت زیادی صرف مشاوره کند. او میگوید: «بهترین مشاور هر داوطلب علاقه و خانواده او هستند.»
او از تجربیات کاری خودش میگوید: بسیاری از کسانی که پیش ما میآیند، با وجود انتخاب رشته کامپیوتری و حضوری از انتخاب رشتهشان باز هم ناراضی هستند و در نهایت رشتهای را که خودشان میخواهند انتخاب میکنند. بعضیها هم چیزی را که دوست دارند، قبول نمیشود و رشتهای که ما برایشان پیشبینی کردهایم قبول میشوند و به همین دلیل از همان ابتدا یا نیمهراه انصراف میدهند. به همین دلیل به نظر من خود داوطلب باید تصمیم نهایی را درباره انتخاب رشته بگیرد.
شناسه خبر:
۱۳۰۹۷۰
رشته تحصیلی مورد علاقه چه قدر آب می خورد؟
بسیاری از کسانی که پیش ما میآیند، با وجود انتخاب رشته کامپیوتری و حضوری از انتخاب رشتهشان باز هم ناراضی هستند و در نهایت رشتهای را که خودشان میخواهند انتخاب میکنند. بعضیها هم چیزی را که دوست دارند، قبول نمیشود و رشتهای که ما برایشان پیشبینی کردهایم قبول میشوند و به همین دلیل از همان ابتدا یا نیمهراه انصراف میدهند. به همین دلیل به نظر من خود داوطلب باید تصمیم نهایی را درباره انتخاب رشته بگیرد.
۰