حافظه هم در مغز هم در سلول‌های دیگر بدن!

تیمی از دانشمندان دانشگاه نیویورک به رهبری دکتر نیکولای کوکوشکین، کشف کرده‌اند که سلول‌های غیرمغزی مانند سلول‌های عصبی و کلیوی نیز می‌توانند اطلاعات را مانند مغز ذخیره کنند. این پژوهش که در Nature Communications منتشر شده است، نشان می‌دهد که این سلول‌ها قادر به یادگیری و فعال‌سازی “ژن حافظه” در واکنش به الگوهای شیمیایی هستند. محققان دریافتند که سلول‌های غیرمغزی در واکنش به سیگنال‌های شیمیایی با فواصل زمانی (مشابه یادگیری فاصله‌دار در مغز) بهتر عمل می‌کنند.

این کشف نه تنها درک ما از حافظه را گسترش می‌دهد، بلکه می‌تواند در درمان اختلالات حافظه و بهبود یادگیری نیز مؤثر باشد. به گفته کوکوشکین، این یافته‌ها حاکی از آن است که در آینده ممکن است نیاز باشد بدن را مانند مغز مورد توجه قرار دهیم؛ برای مثال، بررسی کنیم که چگونه پانکراس الگوهای گذشته وعده‌های غذایی را به خاطر می‌سپارد تا سطح گلوکز را تنظیم کند یا اینکه یک سلول سرطانی چگونه الگوهای شیمی‌درمانی را به یاد دارد .

محققان در این مطالعه، دو نوع سلول غیرمغزی انسانی (بافت عصبی و کلیه) را به الگوهای مختلفی از سیگنال‌های شیمیایی مشابه با نورون‌های مغز در معرض قرار دادند. نتایج نشان داد که سلول‌ها قادر به تشخیص تفاوت میان پالس‌های شیمیایی با فواصل زمانی منظم نسبت به جلسات فشرده بودند، و این منجر به فعال‌سازی قوی‌تر و طولانی‌تر “ژن حافظه” شد.

این تحقیق که با همکاری محققان دیگری از جمله تسنیم طباسم و رابرت کارنی انجام شده است، می‌تواند منجر به پیشرفت‌های قابل‌توجهی در زمینه‌های پزشکی و آموزش شود. به‌طور خاص، درک اینکه سلول‌های غیرمغزی می‌توانند الگوهای یادگیری را درک و ذخیره کنند، می‌تواند راه‌های جدیدی برای بهبود درمان‌های مرتبط با حافظه و یادگیری باز کند.

گردآورنده: زهرا رفیعی