علیرضا زالی؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم افتتاحیه اولین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی کشور با اشاره به اینکه تاسیس این دانشکده صرفا ایجاد یک نهاد آموزشی نیست، اظهار کرد: افتتاح این دانشکده نشاندهنده همت بالای ارکان مختلف دانشگاه با نگاهی راهبردی است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از آسیبهای روانشناسی در کشور جداسازی آن از سلامت در بالین است، افزود: نگاه آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آموزش جامعهنگر است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در حوزه روانشناسی غفلت تاریخی صورت گرفته است اضافه کرد: باید حوزه اجتماعی و عرصه بالین با هدف ارتقای مهارت همزمان با هم رشد کنند.
زالی با تاکید بر اینکه یکی از پرشمارترین رشتهها در کشور به رشته روانشناسی تعلق دارد، خاطرنشان کرد: نباید خیل عظیم دانشجویان این رشته از حوزه بالین دور بمانند. توجه به نگاه همگرایانه و ادغام بالین در آموزش علوم روانشناسی باید در سطح ملی مورد تاکید باشد.
وی با اشاره به اینکه بیش از هفت دهه از باز تعریف سلامت روان از سوی سازمان بهداشتی جهانی میگذرد، بیان کرد: بدون شک رشد دانش پزشکی در سلامت جسمی و فیزیکی بیشتر بوده و در مقابل رشد دانش در حوزه سلامت روان علیرغم اهمیت زیادی که دارد با لختی و کندی همراه است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: باید با نگاهی کاربردی در حوزه روانشناسی بالینی به مولفههای اجتماعی نیز توجه داشته باشیم.
زالی با تاکید بر اینکه اجرای طرح پیمایش ملی سلامت روان باید از بازه زمانی 10 ساله کمتر باشد اضافه کرد: باید با کاهش این بازه زمانی دادهها بروزرسانی شده و مداخلات موثرتر انجام شود.
وی با بیان اینکه حداقل چهار تا هشت درصد کودکان به بیشفعالی و عدم تمرکز مبتلا هستند، گفت: این عدد بسیار قابل توجه است.
زالی نادیده گرفتن بیماریهای روان از سوی خانواده را به کوه یخ تشبیه کرد و توضیح داد: به طور مثال اگر بیماری اوتیسم دیر تشخیص داده شود اثربخشی مداخلات بسیار کاهش خواهد یافت؛ دوره طلایی درمان اوتیسم زیر دوسالگی است بنابراین خانوادهها باید آگاه باشند و به محض مشاهده علامتها و یا حتی مشکوک شدن به اختلال روان در فرزند خود فورا به پزشک مراجعه کنند.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بین اثربخشی در درمان و زمان تشخیص رابطه مستقیم وجود دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه افسردگی در زنان دو برابر مردان است خاطرنشان کرد: متاسفانه بار بیماریهای روان در سراسر دنیا در حال افزایش است و این مهم نیاز به مداخله جدی دارد.
به گفته زالی، بعد از اختلالات اسکلتی، بیماری روان یکی از شایعترین بیماریها در کشور است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بار بیماریهای روان در خاورمیانه به شدت افزایش یافته است، الگو سازی در سطح فراملی با هدف کاهش بار بیماریهای روان را راهکار موثری برای بهبود سلامت روان عنوان کرد.
وی انگزدایی از مبتلایان به اختلال روان را مهمترین روش برای درمان و کاهش بار بیماری عنوان کرد و ادامه داد: برچسبزدن به افرادی که مبتلا به بیماری روان هستند، خیانتی به این افراد است، این بیماریها نیز مثل یک سرما خوردگی نیاز به مداخله و درمان دارد.
زالی با انتقاد از این رویکرد که برخی در برابر مراجعه به روانپزشک و یا روانشناس از خود مقاومت نشان میدهند، اضافه کرد: این در شرایطی است که بسیاری از بیماریهای فیزیکی، منشأ روانی مثل اضطراب و افسردگی دارند.
وی یادآوری کرد: انگزدایی از بیماران روان مهمترین راهکار برای درمان موثر این افراد است، ضمن اینکه رسانهها نیز باید در اطلاعرسانی موثر و به هنگام تلاش کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه باید گرایشها در علوم روانشناسی افزایش پیدا کند، روانشناسی ورزش، عمومی و پزشکی قانونی را از جمله این گرایشها عنوان کرد.
زالی تاکید کرد: به دلیل ماهیت و اهمیت ارتقای بهداشت سلامت روان، نظام مراقبت اولیه در این حوزه در دستور کار است.
وی با اشاره به اینکه مرجع افزایش دانشجویان برای آموزش، تنها به بیمارستان محدود نمیشود، مراکز سراج را از جمله مراکز فعال بالینی مراجعان روان عنوان کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه گفت: کووید طولانی مسئله جدی و مبتلابه در عرصه سلامت جهانی است که بخش بزرگی از افسردگیها، اضطراب، انزوا، اختلال تمرکز و در برخی موارد آسیب به قسمتهایی از مغز را شامل میشود.
زالی به افزایش بار بیماریهای روان بعد از بحران کرونا اشاره کرد و ادامه داد: تکانههای ناشی از کووید 19، سوگهای فروخفته و بدون برگزاری مراسم در خانوادهها خصوصا در میان خانوادههای ایرانی یکی از دلایل افزایش بار بیماریهای روان در کروناست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استراتژی بینرشتهای را یکی از اهداف اصلی ایجاد دانشکده روانشناسی بالینی و سلامت اجتماعی در دانشگاه عنوان کرد.
وی در خاتمه به کارکردهای هوشمصنوعی و متاورس، در درمان بیماریهای روان اشاره کرد و نسبت به استفاده افراطی کودکان و نوجوانان از فضای مجازی هشدار داد.
در ادامه دکتر عباس مسجدی آرانی؛ مدیرگروه روانشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز گزارشی از فعالیتهای این گروه ارائه داد و گفت: در بین 65 دانشگاه علوم پزشکی کشور، با افتخار اولین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به صورت رسمی افتتاح شد.
وی با بیان اینکه در تأسیس دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی نگاهی مسئله محور به موضوعات مورد توجه بوده است، ادامه داد: اساس شکلگیری این دانشکده پیشگیری از مشکلات و ارائه راهکار است.
مدیرگروه روانشناسی بالینی دانشگاه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر اهیمت سلامت روان اشاره کرد و ایجاد دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی را اقدام اضطراری برای کاهش بار بیماریهای روان عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی در احساس امنیت روان شهروندان اثرگذار است ادامه داد: باید ادغام سلامت در تمام زمینهها یکپارچهسازی شود.
مسجدی آرانی اهمیت افزایش آگاهی، مشارکت ساختارمند خانواده و جامعه با هدف حفظ و ارتقای سلامت را مورد توجه قرار داد و گفت: توسعه کمی و کیفی نظام آموزش علوم پزشکی باید مبتنی بر نیازهای مردم و تربیت نیروی متخصص باشد.
وی اضافه کرد: باید سلامت اجتماعی با پیوست دانشکده روانشناسی همراه باشد، بنابر این اگر الگوی مناسبی ترسیم شود بدون شک این الگو به سایر دانشگاههای کشور تسری پیدا خواهد کرد.
نخستین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی وزارت بهداشت، متشکل از سهگروه روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان و روانشناسی سلامت توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بهرهبرداری رسید.