یک فوقتخصص ریه با اشاره به اینکه گاز خنده در صنایع داروسازی و برای بیهوشی کاربرد دارد، گفت: آنچه بهعنوان قلیانهای اکسیژن مطرح شده است، بیشتر بُعد تجاری و تبلیغاتی دارد و جنبه علمی ندارد.
اخیراً وزارت بهداشت اعلام کرده که طرح ارزیابی اثرات قلیان اکسیژن را در 10 استان کشور آغاز کرده است؛ رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت میگوید در این دستگاه که به "پاکدم" نیز شناخته میشود از ترکیب گازهای اکسیژن و نیتروژن استفاده شده است؛ بهگفته وی، گاز موجود در این دستگاه بهعنوان گاز خنده نیز مشهور است و باعث ایجاد احساس نشاط در مصرفکنندگان میشود!
با وجود این، برخی پزشکان نسبت به خطرات استفاده از این نوع قلیان، هشدار دادهاند و البته طبق مشاهدات میدانی در مراکزی که این نوع از قلیانها را سرو میکنند، عوارض متعددی در افرادی که قلیان اکسیژن را مصرف میکنند، قابل رؤیت است.
در همین راستا دکتر حمید سهرابپور؛ فوقتخصص ریه و استاد بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که گاز N2O یا همان گاز خندهآور در صنایع داروسازی کاربرد دارد، گفت: موارد استفاده از این گاز بسیار محدود است و در بیهوشیهای سطحی در زمان قدیم استفاده میشد و آنچه بهعنوان قلیانهای اکسیژن مطرح شده است، بیشتر بُعد تجاری و تبلیغاتی دارد و جنبه علمی ندارد.
وی افزود: همچنین اینکه عنوان شده است استفاده از این قلیان جنبه اکسیژندرمانی دارد درست نیست زیرا اکسیژندرمانی به این معناست که فرد با استفاده از کپسول، اکسیژن را استنشاق کند در حالی که این قلیان صرفاً شامل اکسیژن نیست.
این فوقتخصص ریه متذکر شد: اتصالات و لولههای هر نوع قلیانی، محل مناسب برای تجمع باکتریها و رشد قارچهاست و بنابراین خطرات زیادی برای ریه افراد دارد.
این پزشک متخصص داخلی و فوقتخصص ریه همچنین به مضرات استفاده از قلیانهای دخانی اشاره و تصریح کرد: قلیان دخانی و حاوی تنباکو نیز مقادیر زیادی از دود را وارد ریهها میکند که این امر به سلامتی ریه آسیب جدی وارد میکند؛ مواد آروماتیک و معطر موجود در تنباکوها نیز بهشدت سرطانزاست؛ بنابراین باید وزارت بهداشت، فرهنگسازیهای لازم برای کاهش مصرف انواع دخانیات و قلیانها را انجام دهد و با سایر دستگاهها برای کاهش تولید و مصرف این نوع مواد دخانی، رایزنی کند.