آب انبار تاریخی که زباله دانی شد

به گزارش افکار نیوز به نقل از خراسان،حوض برجي! اين عنوان آب انبار تاريخي کوچه کربلا در ابتداي خيابان امام رضا(ع) مشهد است که به نظر مي آيد روزگاري آب مورد نياز زائران و مجاوران آقا را تأمين مي کرده است.

یکی از همسایه های این آب انبار تاریخی که در این لحظات تماشای زباله ها(!) همراه ماست، از حال و روز «حوض برجی» می گوید: «مدتی قبل کارشناسان و نیروهای میراثفرهنگی به این جا مراجعه و محیط را تمیز کردند. اما پس از آن دوباره این اثر تاریخی رها شد. ما حتی برای پیگیری وضعیت آن به میراثفرهنگی هم مراجعه کردیم که پاسخ دادند: رسیدگی می کنیم اما اتفاقی نیفتاد.»

میراثشیخ بهایی
از این نما که جز تأسف چیزی عایدمان نشد. مسیر پله ها این بار انگار طولانی تر شده است! راه را می پیماییم و به همراه هم به کوچه اصلی می رویم تا نمای بیرونی آب انبار حوض برجی را هم نظاره گر باشیم. یک در آهنی که قسمت بالایی آن با میله هایی شکل حصار به خود گرفته، راه ورود به این اثر تاریخی است. اما قفلی بزرگ روی این در راه ورودمان را بسته است. اما آن چه در این بخش زیبا و امیدوارکننده به نظر می رسد کاشی های فیروزه ای سردر آب انبار است.

دلم می خواهد داخل این بنا را هم ببینم. قسمت حصاری بالای در راه مناسبی برای این کار است. به هر صورتی که شده خودم را به مقابل میله ها می رسانم و داخل ساختمان را نگاه می کنم؛ یک راهروی آجری که با شیبی کند به سمت پایین پیش می رود. اما آن چه بیشتر جلب توجه می کند کتیبه ای است که از لابه لای جعبه های کارتن ریخته شده داخل راهروی آب انبار در سمت چپ ورودی راهرو مشاهده می شود.

بخشی از نوشته های متن کتیبه پشت جعبه ها قرار گرفته و خوانده نمی شود. اما همان بخشی هم که خوانده می شود حرف های زیادی دارد: «این آب انبار به حوض برجی معروف است و بنیاد ساختمان آن از هزار سال قبل و جزو آثار باستانی می باشد و در زمان مرحوم شیخ بهایی علیه الرحمه کف حوض نامبرده به دستور ایشان با مصالح مخصوص ساخته شده است که در تابستان و گرمای زیاد آب آن بسیار سرد و خوشگوار و بهداشتی می باشد».

مالک بازسازی می کند
برای پیگیری این موضوع به سراغ معاون میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رفتیم و با او هم کلام شدیم.

«عباس زاده» ضمن اشاره به این که آب انبار حوض برجی در سال ۱۳۸۲ با شماره ۹۲۵۳ به ثبت رسیده است، می گوید: «ما در بافت مرکزی مشهد حدود ۸۰ اثر ثبت شده داریم. اما بودجه ای که برای این آثار اختصاص می یابد برای مرمت یک مورد از آن ها هم کافی نیست.»

البته عباس زاده پس از پيگيري اين موضوع به ما اطلاع داد که مقرر شده است مالک اين آب انبار تاريخي آن را بازسازي و بهره برداري کند.