دکتر سید سلمان سیدافقهی، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در بیست و چهارمین نمایشگاه رسانههای ایران، در خصوص ایجاد رصدخانه مهاجرت نخبگان کشور، گفت: در این زمینه ارتباط با مجموعههای مربوط به ورود و خروج نخبگان و اطلاعات ترددی ایجاد شده است.
او افزود: آخرین تعامل ما، توافق بنیاد با مجموعه فراجا بوده است تا آمار نخبگانی را که در دامنه اطلاعاتی ما هستند و به عنوان نخبه و استعداد برتر شناسایی شدهاند، در اختیار فراجا قرار دهیم. آنها اطلاعات این افراد را در اختیار ما قرار میدهند و از این طریق ما در زمینه آمار ترددهای مرزی این نخبگان مشکلی نخواهیم داشت.
سیدافقهی با بیان اینکه این توافق ایجاد شده و به زودی دفتری برای فراجا در بنیاد ملی نخبگان ایجاد خواهد شد، ادامه داد: این دفتر هم در حوزه مهاجرت و هم سربازی آنها پیگیریهای لازم را صورت میدهد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه موضوع سربازی برای نخبگانی که از کشور رفتند، بسیار جدیتر است، تاکید کرد: اگر این نخبگان خدمت وظیفه را سپری نکرده باشند و از کشور مهاجرت کنند، تا سه سال اجازه بازگشت به کشور را ندارند و این مانعی بود تا این نخبگان ارتباطشان با کشور کاهش یابد.
او تاکید کرد: در این راستا در حال رایزنیهایی هستیم تا سازوکارهایی شکل بگیرد تا این مشکل برطرف شود. مسؤولان فراجا و ستاد کل نیروهای مسلح در زمینه خدمت سربازی نخبگان و بهویژه خدمت سربازی نخبگان خارج از کشور حداکثر همکاری را با ما دارند.
سیدافقهی، این همکاریها را در قالب طرحهای مختلفی دانست که بتوان سربازی آنها را مرتفع کرد و یادآور شد: این طرحها در قالب پروژه جایگزین خدمت، کسر از خدمت است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: ما در زمینه سربازی نخبگان فرآیندهای جدیدی را با ستاد کل نیروهای مسلح تعریف میکنیم و حتی افرادی که در خارج از کشور هستند، در محل اقامت خود پروژههای مورد نیاز کشور را اجرا و مشکل سربازی خود را حل کنند. این پیشنهادات ارائه شده است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: سربازی نخبگان ابعاد مختلفی دارد و این طور نیست که آنچه که ما پیشنهاد دادهایم، به زودی عملیاتی شود و جنبههای مختلفی دارد که باید همه مسائل آن با هم سنجیده شوند. یکی از دلایلی که ستاد کل نیروهای مسلح موضوع سه سال منع ورود به کشور را در قانون گنجانده، این بوده است که تعداد زیاد مهاجرت بی اساس به خارج داشتیم تا بتوانند سربازی را دور بزنند.
سیدافقهی با تاکید بر اینکه ما هر قانونی که وضع میکنیم، باید به تبعات آن نیز اندیشیده شود، گفت: از این رو خیلی از روالهایی که در قانون آمده است، ناشی از بیاطلاعاتی آنها نبوده و با آگاهی کامل بوده است، ولی ما به دنبال حمایت حداکثری و مساعدت در خدمت سربازی نخبگان هستیم و در تلاش هستیم که خدمت سربازی آنها در جهت تامین نیازهای کشور و حل مسائل کشور باشد.
او ابزار امیدواری کرد که تا اواخر بهار سال آینده خبرهای خوبی در این زمینه ارائه شود.
سیدافقهی با بیان اینکه به زودی رصدخانه مهاجرت نخبگان رونمایی میشود، تاکید کرد: امیدواریم رصدخانه مهاجرت تا قبل از پایان سال جاری افتتاح شود.
سیدافقهی لازمه راهاندازی این رصدخانه را دسترسی به بانکهای اطلاعاتی دانست و گفت: در این راستا تعاملاتی با مجموعههای اندیشکدهای و دانشگاهی داریم تا در تحلیل دادهها بتوانند به ما کمک کنند تا در این زمینه ما صرفا از ظرفیتهای بنیاد ملی نخبگان استفاده نکنیم و از ظرفیت مجموعههایی که میتوانند کمک فکری به ما ارائه دهند، بهره ببریم.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه راهاندازی رصدخانه مهاجرت، بازیگران جدیدی وارد خواهند شد، گفت: این رصدخانه در بنیاد ملی نخبگان راهاندازی و مستقر میشود، ولی همکارانی از دانشگاههای مختلف در زمینه تحلیل دادهها خواهیم داشت.
سیدافقهی با بیان اینکه رصدخانه مهاجرت قرار نیست تنها در زمینه مهاجرت فعالیت کند، گفت: این رصدخانه در حوزههای جامع مرتبط با نخبگان چون بررسی دادههای مربوط به مهاجرت، مسکن نخبگان، معیشت نخبگان و بیمه نخبگان دادههایی را استخراج میکند و با تحلیل آنها، تبدیل به الگوهایی در حوزه حکمرانی خواهد شد؛ چرا که حکمرانی دادهها یکی از بزرگترین چالشهای ما در نظام حکمرانی بهویژه در دوره جدید به عنوان عصر فوران اطلاعات است.