روشی ارزان‌قیمت برای سنجش شنوایی نوزادان

کنترل شنوایی نوزادان تازه متولد شده کار چالش برانگیزی است؛ زیرا آن‌ها نمی‌توانند به پزشک بگویند چه اصواتی را می‌شنوند و کدام را نمی‌شنوند. یک سیستم جدید با استفاده از موبایل، ایرپاد و یک میکروفون ساده راه حلی ارزان قیمت برای برطرف کردن این مشکل فراهم کرده است.

در بیشتر کشور‌های پیشرفته نوزادان تازه متولد شده با استفاده از ابزاری مخصوص برای کنترل ناشنوایی آزمایش می‌شوند.

این دستگاه به طور همزمان ۲ تن صوتی مختلف در هریک از گوش‌های وی با استفاده از یک بلند گو پخش می‌کند. اگر شنوایی یک گوش نرمال باشد، سلول‌های موی داخل آن در واکنش به ترکیب تن‌های صوتی مرتعش می‌شوند و تن صوتی سومی ایجاد می‌شود.

این ماشین تن صوتی سوم را ردیابی می‌کند و به پزشکان نشان می‌دهد شنوایی در گوش مورد نظر هیچ مشکلی ندارد.

متاسفانه چنین ماشین‌هایی بسیار پر هزینه هستند و نمی‌توان آن ها را به طور گسترده در کشور‌های در حال توسعه به کار برد. در نتیجه اگر نوزادی ناشنوا باشد، والدین وی متوجه نمی‌شوند و مهارت‌های زبانی کودک رشد نمی‌کند. در همین راستا سیستم جدیدی ابداع شده است.

دستگاه مذکور توسط محققان دانشگاه واشنگتن ابداع شده و از دو ایرپاد عادی در آن استفاده شده که به طور جداگانه دو تن صوتی مختلف را پخش می‌کنند. این ایرپاد‌ها به یک ابزار مخصوص متصل هستند که حاوی یک میکروفون تجاری معمولی است. هنگامی که دو تن صوتی مختلف به طور همزمان پخش می‌شوند، این ابزار زیر هریک از گوش‌ها قرار می‌گیرد تا تن صوتی سوم را بشنود. دستگاه به وسیله سیم به موبایل نیز متصل است که یک اپلیکیشن مخصوص روی آن فعال است.

جاستین چان محقق ارشد پژوهش گفت: اصواتی که از هر گوش بیرون می‌آیند، بسیار آرام هستند و گاهی اوقات اگر کودک سرش را تکان دهد با توجه به سروصدای محیط به سختی می‌توان آن را شنید. ما الگوریتم‌هایی روی موبایل طراحی کردیم که به ما کمک می‌کنند تا با وجود سروصدای پس زمینه، سیگنال را ردیابی کند. الگوریتم‌های مذکور به طور واقعی روی هر موبایلی فعال می‌شوند و نیازمند تلفن‌های هوشمند پیشرفته نیستند.

روشی ارزان‌قیمت برای سنجش شنوایی نوزادان

از این فناوری برای تست شنوایی ۱۱۴ فرد در ۳ کلینیک شنوایی در ایالت واشنگتن استفاده شده است که ۵۲ نفر از آن‌ها کودکانی تا سن ۶ ماهگی بودند. آزمایش نشان داد دقت ابزار با دستگاه‌های معمول سنجش شنوایی یکسان است و تمام بیماران مبتلا به ناشنوایی را شناسایی کرد.

تحقیقی در این زمینه در نشریه نیچر بیومدیکال انجینرینگ منتشر شده است.