تخمین زده میشود که ۵ تا ۱۰ درصد نابیناییها در سراسر جهان ناشی از بیماری التهابی نادر یووئیت چشم است؛ به ویژه یووئیت خلفی که اغلب با پیشرفت شدید بیماری و نیاز به درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی همراه است. در یووئیت خلفی، التهاب در شبکیه و در مشیمیه زیرین که مواد مغذی آن را تامین میکند، رخ میدهد.
محققان دپارتمان چشم پزشکی در دانشگاه بن، اتوفلورسانس فوندوس با کد رنگی را به عنوان یک روش تشخیصی جدید حمایتی آزمایش کردهاند. از فلورسانس شبکیه میتوان برای استنباط زیرگروه یووئیت استفاده کرد. این یک پیش نیاز ضروری برای تشخیص دقیق و درمان بیماری است.
دکتر ماکسیمیلیان وینترگرست توضیح میدهد: تاری دید، شناورها و درک نور غیرمعمول از علائم کسانی است که تحت تاثیر بیماری نادر یووئیت خلفی هستند و هیچ دردی احساس نمیکنند؛ اما عواقب آن میتواند شدید باشد: حدود پنج تا ده درصد از نابیناییها در سراسر جهان ناشی از یووئیت است. یووئیت یک بیماری نادر است، اما یووئیت خلفی به طور خاص به طور بالقوه پیش آگهی ضعیفی دارد و اغلب نیاز به درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی دارد. این بیماری اشکال مختلفی دارد. در یووئیت خلفی، شبکیه یا مشیمیه چشم ملتهب میشود، در حالی که شبکیه نور فرودی را به تکانههای عصبی تبدیل میکند، مشیمیه لایههای بیرونی شبکیه را با مواد مغذی تامین میکند.
وینترگرست میگوید: تشخیص بین انواع مختلف یووئیت کار آسانی نیست، با این حال از آنجایی که زیرگروههای مختلف اغلب به رویکرد درمانی متفاوتی نیاز دارند، تشخیص قابل اعتماد از اهمیت بیشتری برخوردار است، به همین دلیل است که محققان دپارتمان چشم پزشکی دانشگاه بن، همراه با همکاران دپارتمانهای بیومتری و روماتولوژی پزشکی در بیمارستان دانشگاهی بن و بیمارستان دانشگاهی چشمپزشکی در برن (سوئیس)، یک تکنیک تصویربرداری جدید را بررسی کردند که میتواند به شما کمک کند.
این تیم اتوفلورسانس فوندوس با کد رنگی (تصویربرداری خودکار فلورسانس با تفکیک طیفی) را ارزیابی کردند. این فرآیند شامل روشن کردن شبکیه با نور آبی است. شبکیه نور را جذب کرده و دوباره آن را در طول موج متفاوتی ساطع میکند. این دستگاه این فلورسانس را اندازه گیری میکند و سیگنالها را به یک جزء سبز و قرمز تقسیم میکند.
وینترگرست توضیح میدهد: «نسبت سبز به قرمز نور ساطع شده از هر کانون التهابی، در میان عوامل دیگر به زیرگروه دقیق یووئیت خلفی درگیر بستگی دارد. محققان چشمهای ۴۵ شرکت کننده در مطالعه را بررسی کردند. در همه آنها نوع دقیق یووئیت از قبل تشخیص داده شده بود. این شامل یافتههای معاینه چشم پزشکی، بررسیهای آزمایشگاهی، یافتههای سرولوژیک و رادیولوژیک و در برخی موارد معاینات بالینی ژنتیکی و بین رشتهای بود.
تشخیصهای قابل اعتمادتر با اتوفلورسانس فوندوس با کد رنگی
محققان نسبت سبز-قرمز در فلورسانس فوندوس چشم را برای حدود ۸۰۰ کانون التهابی در چشم بیماران ارزیابی کردند. پروفسور دکتر رابرت فینگر، یکی از نویسندگان این مطالعه و رئیس کلینیک یووئیت در دانشگاه میگوید: «نتایج ما نشان میدهد که این نسبت میتواند به ما کمک کند تا تشخیص بسیار مشخصتری داشته باشیم. در مطالعه حاضر، ما پیشینه فنی دقیق اتوفلورسانس فوندوس با کد رنگی در چشم پزشکی را با همکاری شرکای بینالمللی خود ارائه میدهیم؛ این فناوری همچنین میتواند امکان نظارت بهتر بر یووئیت خلفی را در آینده، علاوه بر تشخیصهای قابل اعتمادتر فراهم کند.