تنگنا هراسی یا کلاستروفوبیا یک اختلال تقریبا شایع است که در آن افراد از گیرکردن در یک مکان تاریک و بسته هراس دارند.
این حالت نوعی اختلال اضطراب قلمداد میشود و در آن افراد مبتلا از قرار گرفتن در اماکن بسته و تاریکی که راه گریز ندارد، اجتناب میکنند. بر اساس آمار حدود ۵ تا ۷ درصد افراد سراسر دنیا به این عارضه مبتلا هستند. آسانسور، مترو و دستگاه ام آر آی و سیتی اسکن از جمله مهمترین کابوس این افراد است.
زمانی که تشخیص بیماری تنها با استفاده از ام آر آی یا سیتی اسکن ممکن باشد و بیمار دچار کلاستروفوبیا باشد، مشکل بسیار جدی خواهد بود.
محققان هنگکنگی برای حل این مشکل راه حلی اندیشیدهاند و موفق به ساخت یک دستگاه ارزان و قابل حمل ام آر آی شدهاند. این دستگاه به راحتی میتواند اختلالات مغزی را تشخیص دهد و لازم نیست بیمار درون یک محفظه تنگ قرار گیرد.
هزینه خرید و نگهداری دستگاههای ام آر آی رایج بسیار بالا و حدود ۱ تا ۳ میلیون دلار است؛ در حالی که این دستگاه جدید تنها حدود ۲۰ هزار دلار هزینه دارد. یکی دیگر از مزایایی این دستگاه عدم نیاز به محافظ گران برق است و به راحتی به پریز روی دیوار متصل میشود و با چرخ میتوان آن را از اتاقی به اتاق دیگر برد.
یکی از مهمترین دلایل کاهش قیمت این دستگاه، کاهش میدان مغناطیسی مورد نیاز آن از ۳ تسلا به ۰.۰۵۵ تسلاست که با استفاده از الگوریتم یادگیری عمیق صورت گرفته است. وزن این دستگاه حدود ۷۵۰ کیلوگرم است و به راحتی میتواند به بیمارستانهای صحرایی منتقل شود.