واکسن کرونا امروز دیگر در کشور به فراوانی یافت شده و درصد قابل توجهی از مردم واکسینه شده اند. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد با این تفکر که چون واکسینه شده اند دیگر دچار کرونا نمی شوند پروتکل های بهداشتی را کمتر رعایت می کنند.
اما آنچه متخصصان حوزه پزشکی و ویروس شناسی می گویند اینکه کرونا به همین راحتی ریشه کن نمی شود بلکه در کنار واکسیناسیون که باعث کاهش مرگ و میر می شود باید پروتکل های بهداشتی رعایت شود تا کرونا را کنترل کرد.
حالا خبر رسیده که احتمالا پیک ششم کرونا در راه خواهد بود، رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره نشانههای آغاز پیک ششم کرونا در کشور میگوید که باید تا هرجا که میتوانیم ورودی کرونا را کاهش دهیم و سیاستمان، سیاست صفر کرونا باشد؛ این درحالیست که همچنان ورودی کوویدمان بالاست و به همان نسبت تعدادی از هموطنانمان هم فوت میکنند.
دکتر علیرضا ناجی اعلام کرده که همچنان هم موارد روزانه مثبت بالایی در کشور داریم و از طرفی تعداد فوتیها هم همچنان نزدیک ۲۰۰ مورد در روز باقی مانده است. بنابراین شرایط فعلی شرایط مناسبی نیست و نشانههایی از این است که احتمال دارد، پیک ششم آغاز شود. در این شرایط بازگشایی مدارس، دانشگاهها و سایر صنوف به این صورت، بدون اینکه اقدامات غیردرمانی درستی را انجام دهیم و گردش ویروس را در جامعه کاهش نداده و سطح واکسیناسیونمان هم به عدد مناسبی نرسد، بسیار بسیار میتواند خطرناک باشد.
هر چند نشانههایی از آبی شدن و زرد شدن برخی مناطق و استانها وجود دارد اما برخی از شهرها نیز همچنان وضعیت قرمز کرونایی در آن موج زده و همین موضوع می تواند خطرناک باشد.
این کارشناس ویروس شناسی می گوید که واکسیناسیون سرعت بیشتری گرفته و مردم باید نسبت به تزریق واکسن تشویق شوند. در عین حال وضعیت استانهای مختلف متفاوت است، اما در کنار واکسیناسیون که در حال انجام است، باید اطلاعات لازم را به دست آورده، تحلیل مناسب انجام داده و از پیک جلوگیری کنیم. ما میتوانیم با در دست داشتن اطلاعات مناسب و پیشبینی کردن، به موقع تصمیم بگیریم و اینطور نشود که مانند پیک چهارم و پنجم پیکهای بلند، با دامنه بالا و با خسران زیاد را تجربه کنیم.
ناجی هشدار می دهد که هنوز روزانه طبق آمار رسمی بین هشت تا ۱۰ هزار مورد جدید ابتلا در کشور شناسایی میشود و هرچقدر میزان موارد مثبت روزانه کمتر شود، بهتر است. باید تا هرجا که میتوانیم ورودی کرونا را کاهش دهیم. باید سیاستمان، مانند همه کشورهای دیگری که در این زمینه موفق بودند، سیاست صفر کرونا باشد. به هر حال این تعداد موارد مثبت روزانهای که میبینیم، موارد رسمی است و میدانیم که این عدد بالاتر است. شناسایی موارد مثبت به عوامل زیادی وابسته است؛ اعم از تعداد روزانه تستها، تعداد مراجعهکنندگان و ... بنابراین این اعداد و ارقام واقعی نیست و به همین دلیل هم تعداد فوتیهایمان هم هنوز بالاست و به ۴۰ تا ۵۰ نرسیده است. بنابراین همچنان ورودی کوویدمان بالاست و به همان نسبت تعدادی از هموطنانمان هم فوت میکنند.
همچنین دکتر حسین قناعتی رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز درباره وضعیت بیماران کرونایی در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت: میزان کرونا افت قابل توجهی کرده است اما ما کماکان منتظر پیک ششم کرونا هستیم و طبق برآوردهایی که داریم، منحنی پیک پنجم تمام شده است و حدوداً در اواخر آبان و اوایل آذرماه سال جاری احتمال وقوع پیک ششم وجود دارد.
وی اعلام کرده که تفاوتی که در پیک ششم کرونا نسبت به پیکهای قبلی وجود دارد این است که حدود 70 درصد جمعیت هدف در کشور دوز اول واکسن کرونا و حدود 50 درصد نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و در تهران در برخی مناطق متراکم و جنوب شهر، پوشش واکسیناسیون کرونا به حدود 90 درصد نیز رسیده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه امید داریم که واکسیناسیون میزان ابتلا را تا نصف و میزان مرگ و میر را 10 برابر کاهش دهد، گفت: البته این مسئله منوط به این است که ویروس کرونا دچار جهش نشود و سوش ویروس تغییر نکند.
ویروس کرونا چه زمانی از بین می رود؟
قناعتی تصریح کرد: سه تئوری درباره ویروس کرونا وجود دارد؛ یکی اینکه ویروس تخریب خود را شروع کند و تغییرات ویروس منجر به نابودیاش شود که در این زمینه در ژاپن مطالبی منتشر شده است؛ یک فرضیه دیگر این است که ویروس جهشهایی پیدا کند که منجر به افزایش قدرت سرایت آن شود و فرضیه سومی که محتملتر است، این است که ویروس به بقای خود ادامه دهد و ما مجبور باشیم سالهای سال با این ویروس زندگی کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران هشدار داد: به نظر میرسد مجبور باشیم تا سالها با ویروس کرونا زندگی کنیم البته اگر پروتکلهای بهداشتی را رعایت و پوشش واکسیناسیون را زیاد کنیم، ویروس از یک پاندمی (همهگیری) به یک اپیدمی و سپس به یک اندمی (ابتلا در یک منطقه) تبدیل میشود؛ برای مثال ویروس سارس پس از سالها هنوز وجود دارد بنابراین نمیتوان بیماری ویروسی را به طور کامل ریشهکن کرد اما با اقدامات کنترلی میتوان قدرت سرایت آن را کاهش داد.