چگونه کارت اهدای عضو دریافت کنم؟

نحوه دریافت کارت اهدای عضو یکی از سوالاتی است که مخاطبان ما بارها پرسیده اند که چگونه می توانند کارت اهدای عضو گرفته و یا اینکه اگر کارت اهدای عضو خود را گم کردند چه کنند.

یکی از بهترین کارهایی که هر انسان می‌تواند در زندگی خود انجام دهد،این است که پس از مرگ با اهدای اعضای بدنش، زندگی چندین نفر را نجات بخشد.

به گزارش افکار نیوز، انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی را اهدای عضو   می‌گویند. با اهدای عضو فرد می‌تواند کاری  کند که زندگی را به چند نفر نیازمند و امید را به چند خانواده برگرداند. اهدای عضو می‌تواند هم توسط افراد زنده و هم کسانی که دچار مرگ مغزی و یا افراد مرگ قلبی در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود ولی بیشتر زمانی صورت می‌گیرد که فرد دچار مرگ مغزی شده باشد.

اعضای قابل اهدا با کارت اهدای عضو

قلب، ریه‌ها، کبد، روده‌ها، لوزالمعده و کلیه‌ها،اعضای قابل اهدا می‌باشد. علاوه بر این اعضا برخی دیگر از بافت‌های بدن هم قابل پیوند کردن می‌باشد.گاهی هم می‌توان با اهدای قرنیه بینایی رابه فردی که دچار صدمه شدید به چشم شده است، باز گرداند.

همچنین پیوند استخوان می‌تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود.افرادی که دچار سوختگی شدید پوست شده اند با پیوند پوست می توانند دوباره سلامتی خود را به دست آورند.همچنین پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان‌های خون است. برخلاف عضو، بافت می تواند تا 24 و یا حتی 48 ساعت بعد از مرگ فرد اهدا شود و حتی می توان آن را برای مدتهای طولانی ذخیره کرد.

 در واقع هر فردی که دچار مرگ مغزی می‌شود، میتواند با اهدای ارگان‌های حیاتی خود جان 1تا8 نفر را از مرگ حتمی نجات دهد و با اهدای بافت و نسوج خود 1 تا 53 نفر را از معلولیت رهایی بخشد.

چگونه کارت اهدای عضو دریافت کنم؟

فردی هم دچار مرگ کامل به صورت طبیعی شده است تا 48 ساعت می تواند نسوجی مانند قرنیه، دریچه قلب، استخوان و تاندون  خود را به بیماران نیازمند اهدا کند.

مرگ مغزی و اهدای عضو

مرگ مغزی عبارت است از قطع غیر‌قابل برگشت کلیه فعالیت‌های مغزی کورتیکال (قشر مغز)، ساب کورتیکال (لایه زیر قشر مغز) و ساقه مغزی به طور کامل.

غربالگری اهدا کنندگان

افرادی که اعضای بدن آنها برای بیمارن نیازمند به کار می رود باید از بیمارهایی مانند هپاتیت، ایدز، ویروس های مشابه و یک سری بدخیمی ها مورد بررسی قرار بگیرند، در صورتی که مشکلی داشته باشند نمی توانند اعضای خود را اهدا کنند

در کشورمان قانون پیوند اعضا سال ۱۳۷۲ به مجلس تقدیم و در سال ۱۳۷۹ تصویب شد. آیین‌نامه آن نیز در سال ۱۳۸۱ توسط دولت ابلاغ شده و سپس شبکه فراهم‌آوری اعضای پیوندی ایران طی همان سال برپا شد.

اگر شما جزو کسانی هستید که می‌خواهید اعضای بدنتان پس از مرگ مغزی به بیماران پیوندی اهدا شود بایستی برای اهدای عضو ثبت نام کرده و کارت عضویتتان را دریافت کنید. با این وجود برای اهدای اعضای بدن پس از مرگ همچنان به اجازه اولیا دم نیاز خواهد بود و در صورت عدم موافقت آن‌ها، فرآیند متوقف می‌شود. بنابراین بهتر است این موضوع را با نزدیکانتان در میان بگذارید تا از قصد شما آگاه شوند.

نحوه ثبت نام کارت اهدای عضو

اهدا زندگی، هم با اهدا خون انجام می شود و هم با اهدا عضو. برای آنکه عضو افراد پس از مرگ، امکان پیوند به دیگران را داشته باشد، باید کارت اهدا اعضا داشته باشد و اطلاعات آنها در این سایت درج شده باشد.  هر سال تقریبا ۹ هزار مرگ مغزی در کشور اتفاق می افتد که طبق اعلام مسئولان، حدود ۷۰ درصد خانواده این افراد نسبت به پیوند اعضای عزیزانشان به دیگر هموطنان، موافقت می کنند.

 همان طور که گفتیم هر بیمار مرگ مغزی می تواند جان ۸ نفر از هموطنان را نجات دهد. در ایران، سالانه بیش از ۴۵ هزار پیوند کلیه انجام می شود که رکوردی قابل ملاحظه در جهان به شمار می رود.

برای ثبت‌نام کارت اهدای عضو ابتدا به صفحه ثبت‌نام کارت اهدای عضو بروید و اطلاعات خواسته‌شده را وارد کنید و فرم را پر کنید و روی دکمه «ثبت» کلیک کنید. شماره موبایل و آدرس ایمیل را با دقت وارد کنید؛ چون بعدها در صورت فراموشی گذرواژه، با استفاده از آن‌ها می‌توانید گذرواژه را بازیابی کنید.

حتما پس از پایان ثبت نام پرینت کارت را تهیه کرده و آن را پیش خود و در محلی امن و مطمئن نگه دارید. شما می توانید در خصوص محل نگهداری کارت اهدای عضو، به یکی از اعضای درجه یک خانواده اطلاع رسانی کرده و وی را در موضوع تصمیم خیرخواهانه تان، قرار دهید.

کارت اهدای عضوم گم شده


برای ثبت نام باید به سامانه اهدا وارد شده و در آن جا کلیه اطلاعات از جمله نام، نام خانوادگی، جنسیت، نام پدر، شماره شناسنامه، استان محل تولد، تاریخ تولد، شغل، تلفن، کدپستی، تحصیلات و … را با دقت و صحت کامل وارد کنید و سپس از فرد اهدا کننده  در خصوص اعضای اهدایی پرسیده می شود.
اما برای ثبت نام کارت اهدای عضو، باید مراحلی را که بسیار ساده و ابتدایی نیز هستند، در سامانه اهدا طی کنید. برای این موضوع با سه گروه متقاضی روبرو هستیم؛ یکی عده ای که تا به حال اقدامی جهت ثبت نام انجام نداده اند، دوم گروهی که قبلا ثبت نام کرده و سوم نیز گروهی که علی رغم ثبت نام در سامانه؛ رمز عبور خود را از دست داده اند.

این اعضای قابل اهدا شامل قلب ، ریه، کبد،کلیه‌ها و نسوج می‌باشند و به این صورت فرد تعیین می‌کند که در صورت فوت، کدام یک از اعضای بدنش بخشیده شده و قابل پیوند به دیگر افراد خواهد بود.

همه می‌توانند درامر اهدای عضو پیشقدم شوند و محدودیت سنی برای آن در نظر نگرفته اند.تنها عاملی که می‌تواند مانع اهدای عضو شود شرایط بالینی فرد اهداکننده است که در زمان فوت وی توسط پزشک متخصص تشخیص داده خواهد شد.

چگونه کارت اهدای عضو دریافت کنم؟

بعد از پر کردن فیلدها و تایید نهایی توسط شما، اطلاعاتتان بررسی خواهد شد. در صورتی که اطلاعات صحیح باشند و مشخصاتتان را کامل وارد کرده باشید کارت عضویتتان صادر می‌شود. این کارت دیگر همانند قبل با همکاری بیمارستان مسیح دانشوری و شرکت پست ارسال نمی‌شود و تنها مستند فیزیکی از آن، چاپ فایل آن خواهد بود که توسط کاربر به صورت اختیاری انجام می‌شود.

لازم به ذکر است برای دسترسی مجدد به حساب کاربری خود در سامانه، حفظ نام کاربری و پسوردی خواهد بود که زیر کارت نوشته شده است. در صورتی که رمزتان را فراموش کنید تنها راه بازیابی کارت اهدای عضو از طریق ایمیل ثبت شده در زمان ثبت نام خواهد بود. در صورتی که ایمیل خود را هنگام ثبت نام وارد نکرده‌اید با ورود به قسمت ویرایش اطلاعات، همین حالا از ثبت ایمیل اطمینان حاصل کنید.

شما می‌توانید با استفاده از اطلاعات کاربری‌تان از طریق همین سایت مراحل صدور و ارسال کارتتان را پیگیری کنید.

کارت اهدای عضو چه اهمیتی دارد؟

در هر 10 دقیقه 1 نفر به لیست انتظار اضافه می‌شود.

در هر 2 ساعت 1 بیمار نیازمند به پیوند جان خود را از دست می‌دهد.

امّا در هر 12 ساعت فقط 1 بیمار موفق به دریافت عضو حیاتی می‌شود و به زندگی باز می‌گردد.

اگر کارت اهدای عضومان گم شد، چه کنیم؟

از طرفی سامانه مرکزی صدور کارت اهدای عضو (www.ehda.center) هم به منظور تسهیل این اقدام فرهنگی شرایطی را فراهم آورده تا متقاضیان نگران دریافت یا مفقود شدن کارت خود نباشند. این افراد پس از اتمام مراحل ثبت نام می‌توانند کارت خود را پرینت گرفته و نزد خود نگاه دارند و در صورت مفقود شدن نیز با مراجعه مجدد به سایت و قسمت ورود کاربران یا از طریق بات تلگرام، کارت خود را مجددا دریافت کنند.

همچنین اگر افراد در گذشته نسبت به ثبت‌نام کارت اهدای عضو در سایت www.ehda.center اقدام کرده باشند، با ورود به قسمت «ورود کاربران» در همین سایت، می‌توانند پرینت کارت اهدای عضو خود را مجددا دریافت کنند. البته در این روش افراد باید حتما رمز ورود خود را به یاد داشته باشند. در صورتی که رمز ورودشان را فراموش کردند، می‌توانند با انجمن اهدای عضو تماس بگیرند و رمز مجددی را دریافت کنند.

البته باید توجه کرد که اکنون ساده‌ترین روش برای دریافت مجدد کارت اهدای عضو کسانی که قبلا ثبت‌نام کرده‌اند، استفاده از بات تلگرام است. به طوریکه حتی اگر افراد قبلا هم برای دریافت کارت اهدای عضو ثبت نام کرده باشند و اکنون رمزشان را فراموش کرده باشند، می‌توانند با وارد کردن مشخصات فردی خود در بات تلگرام، مجددا کارت اهدای عضو خود را مشاهده کرده و سپس آن را پرینت گرفته یا برای خود ذخیره کنند.

بنابر اعلام روابط عمومی انجمن اهدای عضو ایران، مردم در صورت بروز خطا در دریافت کارت اهدای عضوشان می‌توانند با انجمن اهدای عضو به شماره تلفن ۸۸۱۹۰۱۸۰-۰۲۱ تماس بگیرند.