ما در کشورمان نه تنها به خاطر تنوع فرهنگی غذاهای متنوع بسیاری داریم؛ بلکه نوشیدنی های متنوع و دلچسبی هم داریم که خیلی از آنها قدمتی دیرینه دارند و ما را یاد خانه مادربزرگ و دورهمیهای خانوادگی میاندازند.
حتی در روزگاران قدیم به قدری این مساله پررنگ بوده که مکانهایی به اسم شربتخانه ساخته بودند و در آن انواع نوشیدنیها اعم از شربتها و دمنوشها را سرو میکردند.
اغلب نوشیدنیهای اصیل ایرانی متشکل از عصارههای گیاهی هستند و خواص بسیاری برای سلامتی دارند. شما با توجه به ذائقه خود میتوانید این نوشیدنیها را به راحتی در خانه درست کنید و در کنار خانواده از نوشیدنشان لذت ببرید.
برای خنک شدن در روزهای گرم تابستان با محبوبترین نوشیدنیهای اصیل ایرانی و طرز تهیه و خواص آنها آشنا شوید.
شربت سکنجبین
شربت سکنجبین یکی از قدیمیترین و لذیذترین نوشیدنیهای تابستانی است که از ترکیب آب، سرکه، شکر یا عسل و عصاره نعناع درست میشود. احتمالا با شنیدن اسم سکنجبین یاد کاهو سکنجبین خوردن در روزهای تابستان و حیاط خانههای قدیمی افتادید. شربت سکنجبین را هم میشود به صورت شربت و نوشیدنی استفاده کرد هم میتوان با کاهو خورد که اتفاقا این ترکیب محبوبیت زیادی هم دارد.شربت سکنجبین طبع گرم دارد و برای رفع تشنگی، تعدیل حرارت بدن، پاکسازی کبد و پاکسازی صفرا بسیار مفید است.
طرز تهیه شربت سکنجبین
برای درست کردن این شربت آب را داخل قابلمه یا هر ظرفی که مدنظرتان است بریزید و روی شعله قرار دهید. شکر یا عسل را به آن اضافه کرده و به خوبی در آب مخلوط و حل کنید. حال عصاره نعناع را اضافه کنید.
در واقع به این منظور باید نعناعهای تازه را بعد از شستن با نخ به هم ببندید که وقت جوشیدن از هم جدا و در شربت پخش نشوند، سپس در ترکیب آب و شکری که روی گاز میجوشد قرار دهید تا عصاره نعناع خارج شود.
اجازه دهید روی حرارت کم شربت به غلظت مورد نظر برسد، شاید دو ساعت طول بکشد. سپس سرکه را اضافه کنید تا در شربت کمی جوش بخورد. در نهایت بگذارید شربت خنک شود و آن را از صافی رد کنید. اگر دوست داشتید کمی خیار رنده شده هم به آن اضافه کنید. شربت را در یخچال بگذارید و هر بار با اضافه کردن مقداری آب به شربت از نوشیدنی خوشمزه خود لذت ببرید.
شربت تخم شربتی
یکی از پرخاصیتترین نوشیدنیهای اصیل ایرانی تخم شربتی، ناجی روزهای گرم تابستانی است. علاوه بر پراستفاده بودن این شربت در پذیراییها و مهمانیهای تابستان، خیلی از افراد در سفره افطار هم حتما تخم شربتی را میگذارند؛ چرا که هم پرخاصیت است و هم تشنگی را رفع میکند.
البته که خواص این شربت فراتر از رفع عطش و تشنگی است. این دانههای سیاه سرشار از فیبر، پروتئین، کربوهیدرات و چربیهای ضروری هستند و برای بهرهمندی از خواص آن توصیه میشود که به صورت خام مصرف نشوند و دانهها در آب خیسانده شوند. از جمله خواص تخم شربتی میتوان به کمک به کاهش وزن، کاهش حرارت بدن، کنترل سطح قند خون، رفع یبوست، درمان سوزش سر دل، تسکین سرفه و کمک به سلامت پوست و مو اشاره کرد.
طرز تهیه شربت تخم شربتی
همانطور که گفتیم تخم شربتی زمانی بیشترین خواص را دارد که در آب خیسانده شود و بافتی ژلاتینی پیدا کند. به این منظور هر مقدار از تخم شربتی که مدنظرتان است (مثلا دو قاشق) را به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه در آب گرم بخیسانید تا کاملا پف کنند و آنتیاکسیدانها و آنزیمهای گوارشی مفید آنها آزاد شود.
در یک قابلمه آب و شکر را بریزید و روی شعله بگذارید تا شکر کاملا حل شود. به غلظت مورد نظر که رسید زیر گاز را خاموش کنید تا خنک شود؛ سپس تخم شربتی، زعفران دمکرده و مقداری آب لیموترش را هم به آن اضافه کنید.