راهکار‌های مناسب برای پیشگیری از معلولیت دوران سالمندی

افروز صفاری فرد معاون پیشگیری از معلولیت‌های دفتر توسعه پیشگیری بهزیستی کشور  درباره دوران سالمندی گفت: برنامه‌ پیشگیری از معلولیت‌های دوران سالمندی از سال ۹۸ مدنظر قرار گرفت، که در ۹ استان این کار شروع شده است، به طوری که تحصیلگران آموزش دیده‌ای از طریق کانون‌های بازنشستگان و محلات، به سالمندان فراخوان می‌دهند و موارد مربوطه را دریافت می‌کنند و پس از آن اطلاعات سالمندان را درباره بیماری‌هایی که منجر به معلولیت‌ آن‌ها می‌شوند، افزایش می‌دهند که با توجه به وضعیت کنونی جمعیت کشور که رو به سمت سالمندی می‌رود، اقدام موثری است.

صفاری فرد افزود: به افراد، در سنین قبل از سالمندی یعنی از ۴۵ تا ۶۰ سال هم آموزش‌هایی در این زمینه ارائه داده می‌شود؛ باتوجه به شرایط کرونا، سال ۹۹ فعالیتی در این زمینه انجام نشد، اما در سال جاری در حال تحلیل محتوایی مجازی هستیم تا بتوانیم این فعالیت را به صورت مجازی انجام دهیم.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های دفتر توسعه پیشگیری بهزیستی کشور گفت: از فعالیت‌های مهم دیگر می‌توان به مشاوره ژنتیک در سازمان بهزیستی اشاره کرد، در این خصوص دوره‌های آموزشی برگزار می‌شود که در این دوره‌ها، پزشکان آموزش‌های لازم را می‌بینند و زمانی که گواهی آموزش را دریافت کردند می‌توانند مجوز مراکز مشاوره ژنتیک را دریافت کنند.

وی خاطرنشان کرد: در مراکز مشاوره ژنتیک، کسانی که ازدواج‌های فامیلی دارند، یا دارای فرزند معلول هستند و خانم‌های بارداری که بالای ۳۵ سال سن دارند و یا هر فردی بخواهد که از سلامت خود و جنین‌اش آگاه شود به این مراکز مراجعه می‌کنند. در این مراکز مشاوره قبل از ازدواج، قبل از بارداری و حین بارداری انجام می‌شود و با توجه به آزمایش‌ها و مشاوره‌هایی که ارائه می‌شود تصمیم گیری‌های لازم صورت می‌گیرد.

صفاری فرد بیان کرد: مشاوره‌ها به نوعی هستند که اختلال جنین، شناسایی می‌شود و با توجه به مجوز شرعی این افراد می‌توانند برای سقط درمانی به پزشکی قانونی معرفی شوند و در صورت تأیید پزشک قانونی، سقط را انجام دهند. این امر کمک شایانی در جلوگیری از به دنیا آمدن فرزند معلول می‌کند و همچنین خانواده‌هایی که ترس و وحشت از داشتن فرزند معلول دارند، خیالشان آسوده می‌شود.

وی گفت: کار دیگر در بحث ژنتیک، آگاه سازی جوانان در این زمینه است. در سال ۹۸ برنامه رصد معلولیت‌ها در ۹ استان انجام شد که در سال ۱۴۰۰ در ۱۰ استان دیگر این طرح را انجام خواهیم داد، این امر باعث می‌شود که علت معلولیت‌ها را در سطح جامعه بررسی کنیم و در راستای پیشگیری از آن‌ها فعالیت‌هایی داشته باشیم.