غلامرضا مهدوی، رئیس شورای حل اختلاف استان تهران نقش شوراهای حل اختلاف در سند تحول قضایی را با اهمیت برشمرد و اظهار داشت: فلسفه اصلی شورای حل اختلاف بر مبنای صلح و سازش است و تا حد امکان تلاش میکنیم که پروندهها با تراضی طرفین به سرانجام برسد.
رئیس شورای حل اختلاف استان تهران با بیان تحولات صورت گرفته گفت: ساماندهی نیروهای انسانی و پروندههای قضایی در سطح شوراها به عمل آمده و در حال حاضر تمامی کارکنان دارای ابلاغ فعالیت و مجتمعها در سطح استان تهران دارای سیستم مدیریت پرونده (سمپ) هستند.
وی افزود: با استقرار شعب ویژه صلح و سازش در دادسراها، پروندههای دارای جرایم قابل گذشت به این شعبات ارجاع و هم اکنون ۴۹ شعبه ویژه صلح و سازش در دادسراهای شهر تهران وجود دارد و به همین منظور یک مجتمع ویژه با ۶ شعبه در دادسرای ناحیه ۱۲ به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که مظهر صلح و امنیت در جهان بود، نامگذاری شده است.
مهدوی اظهار کرد: هر ماه حدود ۵ هزار فقره پرونده در دادسراها توسط شعب ویژه صلح و سازش مختومه میشود، بدون اینکه پرونده به دادیار یا بازپرس ارسال شود و این کار باعث کاهش پرونده در دادسراها و دادگاههای کیفری ۲ شده و با منویات ریاست قوه قضاییه درکاهش ورودی پرونده مطابقت دارد.
رئیس شورای حل اختلاف استان تهران خاطرنشان کرد: با تلاشهای تمامی همکاران در سطح استان تهران در سال ۹۹ تعداد ۳۰ هزار فقره کاهش موجودی پرونده در اجرای احکام و شعب رسیدگی داشتیم و در رابطه با اتقان آرا هم استان تهران بالاتراز میانگین کشوری است؛ بدین معنی که درصد نقض آراء صادره در استان تهران کمتر از میانگین کشوری است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تعداد ۱۱ فقره رضایت در محکومین قصاص نفس در سال ۹۸ به تعداد ۳۶ فقره در سال ۹۹ رسیده است، گفت: در نیمه دوم سال ۹۹ تعداد کثیری از مجتمعهای شهر تهران بالای ۳۰ درصد صلح و سازش داشته اند و در شهرهای تابعه نیز ۲۵ درصد پروندهها با صلح و سازش مختومه شده است.
مهدوی تاکید کرد: با توجه به پتانسیلها و برنامه ریزی که انجام شده انتظار داریم که در نیمه اول سال ۱۴۰۰ صلح و سازش در استان تهران را حداقل به ۴۰ درصد برسانیم در حالی که میانگین کشوری صلح و سازش ۳۰ درصد است.
رئیس شورای حل اختلاف استان تهران بیان کرد: در سال ۹۹ با مشارکت خیرینی که با شورای حل اختلاف همکاری دارند در ۴ مرحله کمکهای مومنانه جمع آوری شد و دو مرحله به زندانیان نیازمند و دو مرحله دیگر به افراد نیازمند دیگر که در هر مرحله به ۱۲۰ خانوار کمک صورت گرفت.
وی بیان داشت: در تمامی زندانهای استان تهران شعب صلح و سازش مستقر کردیم و ۲.۵ میلیارد تومان توسط خیرین برای آزادی ۲۰۳ نفر از زندانیان مالی و جرایم غیرعمد پرداخت شد و مبلغ ۲ میلیارد تومان دیگر نیز تخفیف گرفته شد.
مهدوی افزود: همچنین ۳۱ مجتمع شورای حل اختلاف تهران را به نام شهدای عزیز نامگذاری کردیم و هر نام به یک مناسبتی انتخاب شده است و در تمامی مجتمعهای پایتخت پایگاه بسیج با فرماندهی سرپرستان مجتمعها ایجاد شده است.
رئیس شورای حل اختلاف استان تهران در پایان بیان کرد: چهار هیئت بازرسی در رابطه با چشم انداز سند تحول و راهکارهای صلح و سازش تشکیل شده و به بازرسی از واحدها میپردازند که بازدیدها جنبه اداری، مالی، فرهنگی، آموزشی و قضایی دارند.
وی در پایان از راه اندازی و فعالیت ۳ سامانه پیامکی از طریق نرم افزار سروش با واحدهای ارتباطات مردمی آموزش و بازرسی برای ارتباط با شورای حل اختلاف استان تهران خبر داد.