به علت بروز ناگهانی ویروس کرونا در اسفند سال گذشته آموزش حضوری دانشگاهها به آموزش مجازی تغییر شکل داد و در ادامه این مسیر خیلی از دانشجویان با استرس ناشی از اپیدمی رو به شدند.
استرسهای ناشی از ویروس کرونا در میان جمعیت دانشجویی بیشتر به این علت است که نه تنها در سلامت روانی آنها و خانوادههای شان اختلال ایجاد میشود، بلکه احتمال زیادی دارد تا سلامت جسمانی شان هم به خطر بیفتد و بعد از ابتلا به این بیماری مرگبار شاهد از دست دادن جان عزیزان شان باشند که همین موضوع به راحتی میتواند افت شدید تحصیلی را در بین قشر دانشجویی ایجاد کند.
در کنار تمام این موارد «رعایت فاصله گذاری اجتماعی و در خانه ماندن» یکی از مهمترین سوژههای پرکاربرد طی چند ماه اخیر است که تمام جامعه شناسان و رواشناسان جهان پیرامون آن در حال بررسی و تحقیقات فراوان هستند تا بتوانند عوارض و پیامدهای افسردگی ناشی از آن را در میان همه افراد به خصوص قشردانشجویی مشاهده کنند و برای رفع آن در مسیر چاره اندیشی قرار بگیرند و با سیاستهای مناسب راهکارهای اساسی ارائه دهند.
سلامت روانی به معنای غلبه بر فشارهای معمول زندگی روزمره و داشتن یک زندگی مستقل است؛ به همین منظور چند سالی است که در مدارس کشور، هفتهای با عنوان «هفته بهداشت روان» با محوریت کمک رسانی مشاوران مدارس برگزار میشود تا سلامت روانی دانش آموزان حفظ شود. در واقع «بهداشت روان» تنها به تشریح علت اختلالها نمیپردازد، بلکه پیشگیری را نیز دنبال میکند که همین موضوع در دوران کرونا به شدت حائز اهمیت است.
تا قبل از اپیدمی کرونا مراکز آموزش عالی و تمام دانشگاههای کشور خدمات روان شناسی و مشاورهای خود را به صورت حضوری به دانشجویان ارائه میدادند که بیش از ۹۰ درصد دانشجویان از این خدمات رضایت کامل داشتند، اما همزمان با بروز ویروس خطرناک کرونا وزارت علوم و مرکز مشاوره سازمان امور دانشجویان برای رفع معضل افسردگی و حفظ یا تقویت سلامت روانی دانشجویان به برنامه ریزی طرحی مناسب با این موضوع پرداختند.
از خدمات مشاورهای دانشگاهها در دوران اپیدمی میتوان به تماس تلفنی کارشناسان روان شناسی با دانشجویان یا دلداری دادن به آنان برای کاهش استرس یا اضطرابشان پرداخت، اما هم اکنون نوبت به برگزاری امتحانات پایان ترم آن هم به شیوه مجازی رسیده و با اینکه این روند تجربه اول دانشگاههای ایران نیست، اما در این میان بازهم برخی از دانشجویان همان استرسهای ترم گذشته را دارند و برخی هم برای رهایی از این معضل پای خود را به تقلبهای مجازی همان «همیار تقلب» و «چند میگیری جای من امتحان دهی؟» باز میکنند.