تصمیم‌‌گیری درباره سهمیه‌‌های کنکور در اختیار شورای عالی انقلاب فرهنگی است

جلسه ۳۴۹ شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به ریاست منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و با حضور سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد. دستور اول جلسه ادامه بررسی و جمع بندی نهایی موضوع بومی گزینی در کنکور سراسری بود.

در این جلسه سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: لازم است لایحه‌ای که در مورد سهمیه ‌ها توسط وزرای علوم و بهداشت به دولت ارسال شده بود و دولت هم آن را جهت تصمیم گیری به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داده است را بررسی کنیم و پس از کارشناسی و تصویب در این شورا به عنوان دستور، در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح موضوع شود.

او افزود: با توجه به حضور ریاست مجلس شورای اسلامی و رؤسای کمیسیون‌های مربوطه و با توجه به تقدم شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص ورود به موضوع سهمیه‌ها، می‌توان در خصوص مجموعه لایحه در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم گرفت.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر این نکته که مصوبات مجلس بعد از ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کنکور بوده است، تصریح کرد: مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در موارد اینچنینی قاعده‌ای دارند که براساس آن در مواردی که شورای عالی انقلاب فرهنگی متقدم است، مجلس شورای اسلامی وارد موضوع نشود و همچنین در مواردی که مجلس شورای اسلامی متقدم بوده است، شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود نکند.

او تصریح کرد: از این منظر، شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌تواند رأساً پیرامون مسئله سهمیه‌های کنکور ورود داشته باشد و درخصوص کلیت سهمیه‌ها تصمیم گیری کند.

عاملی افزود: با گذشت بیش از سی سال از پایان جنگ تحمیلی، جامعه آماری ایثارگران و رزمندگان کاهش داشته است و لذا با کاهش جمعیت ثبت نام کننده سهمیه‌های مذکور، درصد شمول سهمیه نیز باید متناسب سازی شود.

 

عبدالله جاسبی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: با وجود گسترش مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی در سطح کشور فلسفه وجودی بومی گزینی در سطح استانی از میان رفته است.

او پیشنهاد کرد: بهتر است قوانین گذشته کنکور را تجمیع و خلاصه کرده و با کنار گذاشتن سهمیه‌های گذشته با هدف برقراری عدالت آموزشی تلاش کنیم روند اعمال سهمیه‌ها فرآیندی متفاوت و البته محدودتری به خود گیرد.

جاسبی تصریح کرد: لازم است فرمول بندی سهمیه ایثارگران به روز آوری و اصلاح شود و در این رابطه می‌توان درصد مشخصی از جامعه مربوطه را به عنوان ظرفیت مازاد ظرفیت کنکور به دانشگاه معرفی کرد.

سهمیه استعداد درخشان در قالب مرسوم سهمیه‌ها طبقه بندی نمی‌شود

در ادامه محمدعلی کی نژاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: سهمیه استعداد درخشان در قالب مرسوم سهمیه‌ها طبقه بندی نمی‌شود و دلیل ایجاد سهمیه مذکور نیز همزمانی المپیاد‌های جهانی با زمان برگزاری کنکور بوده است، ضمن آنکه برندگان المپیاد‌های جهانی با کسب رتبه خود احراز صلاحیت علمی خود را اثبات کرده اند.

او افزود: سیاست تقویت وحدت ملی از مسائل مهمی است که در زمینه بومی گزینی کنکور بایستی لحاظ شود و به مناطق مرزی سهمیه متناسبی ارائه شود.

مفهوم ثابت در مورد مسئله بومی گزینی وجود ندارد

محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این جلسه گفت: طی مطالعه صورت گرفته به این نتیجه رسیده ایم که یک مفهوم ثابت در مورد مسئله بومی گزینی وجود ندارد.

او افزود: نوع نگاه غالب به زندگی تجردی دختران تا ۳۰ سالگی در مناطق مختلف کشور، رفتار‌های نسبت به قومیت‌ها در مناطق مختلف کشور، مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد همگی مواجه با رفتار اجتماعی متفاوتی در مناطق مختلف کشور هستند و در نتیجه اعمال سیاست بومی گزینی واحد برای آن چندان مناسب به نظر نمی‌آید.

رئیس دانشگاه آزاد  بیان کرد: لحاظ کردن دوگانه‌های موجود در مناطق مختلف کشور و توجه به تقویت هویت ملی با نگاه به بنیان‌های تربیت اسلامی از موارد مهمی است که در فرآیند جذب دانشجویان و بومی گزینی باید مورد توجه باشد.

حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در دانشگاه‌ها در ادامه گفت: در حال حاضر استدلالی که در رابطه با مسئله بومی گزینی مطرح می‌شود همان استدلال مربوط به اجرای سهمیه مناطق ۳ است و از همین منظر باید نتایج اجرا و تغییر هریک از سهمیه‌ها به طور دقیق بررسی شود.

او افزود: در رابطه با مصوبات مختلف مربوط به کنکور در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی نکته این است که تمام متون پیش نویس لایحه مذکور در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و تصویب شده و آن دسته از قوانینی که مختص به مجلس شورای اسلامی بوده نیاز به تصویب مجدد مجلس دارد برای تصویب نهایی به صحن مجلس شورای اسلامی ارائه شود.

منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در پایان جلسه اظهار کرد: لایحه پیش نویس بومی گزینی همان محتویات تدوین شده برای ارائه به مجلس شورای اسلامی است و تلاش است متون آن در این جلسات با استفاده از نظرات کارشناسان اصلاح و بازنگری شود.