بهمن توده برفی است که به صورت ناگهانی به حرکت در میآید، این توده برفی به دلیل سنگین بودن و جاذبه زمین از بالا به پایین سرازیر میشود، که حرکت ناگهانی آن میتواند تهدید جدی برای ساختمانهای واقع در دامنه کوهستانها باشد، بهمن معمولا با نوسانها (موجهای زلزله) یا صدای خودروها، هواپیماها و بالگردها به پایین رها میشود و توان کافی برای تخریب و انهدام ساختمانهای غیرمقاوم را داراست.
محمد خادم الشیخ مدیر روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در این باره اظهار کرد: بهمن تودههای بزرگ برفی است که ناگهانی بهحرکت درمیآید، بهمن بهخاطر سنگینبودن و نیروی جاذبهی زمین از بالابهپایین سرازیر و بهتدریج با افزایش سرعت و تودهی برف متلاطم میشود، بهمن تهدید جدیای برای اسکیبازان، کوهنوردان و روستانشینان بهحساب میآید و خسارت بسیاری به ساختمانها وارد و جاده را مسدود میکند.
او با اشاره به اینکه بهمن با وزش بادهای تند، نوسانها، صدای خودروها و هواپیماها بهپایین رها میشود، گفت: به همین دلیل ضروری است که بدانیم قبل، حین و بعد از وقوع بهمن چه مواردی را باید رعایت کنیم تا از خطر بهمن در امان بمانیم.
روابط عمومی سازمان امداد و نجات تصریح کرد: اولین نکتهای که باید پیش از وقوع بهمن درنظر داشت، عدم تردد در جادههای بهمنخیز است، در هنگام عبور از مناطق کوهستانی پر برف باید سکوت کرد، بوقزدن یا بلندکردن صدای پخش صوت ماشین در این مسیرها میتواند موجب ریزش بهمن شود.
او افزود: حتما قبل از صعود به کوه باید برنامه داشته باشید و سرپرست مجرب، مسیر و منطقهی صعود، ظرفیت و توان افراد از قبل تعیین شده باشد، فراموش نکنید که دیگران را در جریان برنامهی صعود و کوهنوردی خود قرار دهید و در ضمن با خودتان وسایل ارتباطی داشته باشید.
خادم با اشاره به اینکه حین وقوع بهمن همهی تجهیزات بهویژه اشیای فلزی باید از فرد دور باشند عنوان کرد: به هنگام وقوع بهمن به محلهای امن فرار کنید یعنی بهصورت شنا خود را روی بهمن بیاورید و بهطرف بالا و سمت چپ یا راست فرار کنید. بهسمت عوامل بازدارندهای مثل سنگ و درختچه بروید. اگر در بهمن فرو رفتهاید تلاش کنید با کمک دستها، یک پاکت یا کیسهی نایلونی جلوی صورتتان قرار دهید، چون بیشتر مرگومیر ناشی از بهمن بهخاطر خفگی است.
او تصریح کرد: یادتان باشد که با هر وسیلهای جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید. نکتهی مهم دیگر اینکه نفس را در سینه حبس کنید. این کار از ورود ذرات برف و یخزدگی ریهها و خفگی جلوگیری میکند.
خادم با اشاره به اقداماتی بعد از وقوع بهمن گفت: یادتان باشد هرچقدر کمتر در زیر برف ناشی از ریزش بهمن فرو بروید، شانس بیشتری برای زندهماندن دارید. باید در بهمن مثل زمانی که در آب هستید، شنا کنید تا خودتان را روی سطحی از بهمن برسانید. پیدا کردن نخ بهمن و وسایل فرد و گشتن نواحی پایینتر از محل شروع بهمن و حرکت فرد، به یافتن فرد مفقودشده بسیار کمک میکند. چون زیر برف همهجا تاریک است و ممکن است که در اثر سقوط بهمن در زیر برف نتوان تشخیص داد که سمت بالا کدام سمت است؛ در صورت امکان میتوان با بیرونانداختن آب دهان جهت را تشخیص داد (خلاف جهت حرکت آب دهان، سمت بالاست).
روابط عمومی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر تصریح کرد: امیدواریم با جدیگرفتن هشدارها اتفاق ناگواری برای هموطنانمان رخ ندهد و حتما در صورت قرارگرفتن در وضع اضطراری با شمارهی ۱۱۲ تماس بگیرید؛ این کار را میتوانید از همهی شهرهای کشور انجام دهید.