شیوع تب برفکی در شهرستان اهر و منطقه ارسباران در چند روز گذشته و از بین رفتن تعداد بسیاری از احشام و دام در این شهرستان، باعث تعطیلی میدان دام اهر به دلیل شیوع این بیماری شده است. سفر مدیران استانی ازجمله معاون استاندار و مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی به شهرستان اهر و تشکیل شورای بحران این شهرستان در شرایطی صورت گرفت که پورمهدی معاون استاندار، خبر از «در صورت نیاز، ارتش برای مقابله با بحران تب برفکی وارد عمل میشود» داده است، فرماندار اهر، از تعطیلی میدان دهم اهر و واردکردن ۴۵ هزار دوز واکسن تب برفکی به این شهرستان خبر داد.
اما آنگونه که تسنیم ۲ روز پیش به نقل از یکی از روستائیان اهری نوشته است وی اظهار میدارد«پس از شیوع بیماری واگیردار تب برفکی ۷۶ رأس از گوسفندان، بره، بز و گاوهای من در مقابل چشمانم تلف شد ولی متأسفانه مسئولین بعد از مرگ احشام ما در روستا حضور یافته و میپرسند چه بر سر حیوانات آمده است.»
سایت آناج نیز در گزارشی که روتیتر آن با واژه «خیانت اشتباه» عجین شده است به علل بروز این "تراژدی" پرداخته است و مینویسد«سکانس اول این فاجعه زمانی کلید میخورد که کارخانه مولد واکسن این ویروس از حدود دو سال قبل با دستور دولت دیگر ماده تزریقی دفعکننده بیماری تب برفکی را تولید نمیکند تا عدهای سودجو وارد میدان شده و واکسنی که محققان داخلی میساختند را از خارج وارد کنند.»
اما بهداد، مدیرکل پزشکی قانونی استان نیز ساعاتی پیش در گفتگویی از کنترل بیماری تا ۳ هفته خبر داده و گفت «واقعیت قضیه این است که واکسنی نبود تا پیشگیری انجام گیرد، چون تهیه واکسن و تولید آن برای سویه جدید زمانبر است و باید واکسن باشد تا تزریق صورت گیرد... موضوع نبود واکسن در وقت و زمان مناسب به اطلاع مقامات ارشد استان رسید و هماکنون نیز مسئله خیلی حاد نیست و خوشبختانه این بیماری نیز بیماری مشترک بین انسان و دام نمیباشد و به همین دلیل مردم و دامداران نبایستی نسبت به مصرف گوشت دامهای بیمار نگران باشند.»
تعطیلی میدان دام اهر و احتمال سرایت این بیماری به سایر شهرستانها خصوصاً تبریز، علیرغم وعده مدیرکل دامپزشکی برای کنترل آن، باعث گردید تا تبریزبیدار به بررسی زمینههای احتمالی بروز این بیماری در تبریز بپردازد و از واقعهای یاد کند که بیش از یک و نیم سال بخشی از شاغلین تبریزی را درگیر خود کرده است.
اوایل پاییز سال گذشته بود که به دنبال بروز سیل در مسیر رودخانه آجی چای، تنها میدان دام تبریز بهکلی نابود شد و خسارات فراوانی به دام فروشان وارد شد، متأسفانه پسازاین واقعه و علیرغم انتظار مردم هیچ خبری مبنی بر دایر شدن میدان عرضه دام جدیدی از سوی شهرداری که طبق بند ۱۸ ماده ۵۵ قانون شهرداریها جز وظایف ذاتی این نهاد است بر روی خروجی رسانهها قرار نگرفت، امری که باعث آوارگی دام فروشان در کاروانسراهای جاده آناخاتون و یا کوههای اطراف آن شد.
برای پیگیری جوانب این مسئله و احتمال بروز این اتفاقات در تبریز، بهپای گفتگو با یکی از دام داران تبریز و یکی از اعضای شورای شهر تبریز نشستیم.
احداث میدان دام در مرحله استعلام است
فریدون بابایی اقدم در گفتوگو با تبریزبیدار، با اشاره به پیگیریهای دو ساله برای اختصاص و احداث میدان دام برای دام فروشان تبریزی، اظهار داشت: پسازاین پیگیریها زمینی به مساحت ۱۰ هکتار از منابع طبیعی برای احداث این میدان مورد تصویب قرار گرفت که پسازآن پروسه بررسی استعلامها آغاز گردید.
وی افزود: با آغاز استعلامها از سازمانها و مجموعههای دولتی، ما نیز از طریق سازمان میادین و امور شهری استانداری پیگیر این مسئله شدیم که درنهایت علیرغم نظر اکثر ارگانها مبنی بر بلامانع بودن این احداث، محیطزیست بر اساس نامه زندانها مانع روند ۲ ساله منتفی شد.
این عضو شورای شهر با تأکید بر اینکه مکان جدید در ۵ کیلومتری زباله گاه تبریز انتخابشده است، گفت: این مسئله به نام مسکن مهر در مرحله بررسیهای کارگروه است و هماکنون این مسئله در بحث استعلامها از ارگانها و سازمانها در جریان است.
وی ادامه داد: من در صورت کوتاهی از مجموعههای ذیربط در جریان این مسئله، از همه عزیزان عذرخواهی میکنم.
در ۱۰۰ نقطه تبریز، خریدوفروش دام صورت میگیرد
نماینده دام داران تبریز در گفتوگو با خبرنگار تبریزبیدار، با اشاره به اتفاقات اخیر تب برفکی در اهر و ارسباران اظهار داشت: در یکی دو سال اخیر که بیماری پوستی لمپی اسکین گاوها در میان احشام شهر تبریز و حاشیه آن شیوع یافت، مسئولین با بستن میدان دام و استقرار اکیپ دامپزشکی، این بیماری را علیرغم عدم خطر برایانشان کنترل کرده و مانع از شیوعان شدند.
وی افزود: اکنون درحالیکه میدان دام مشخصی در تبریز وجود ندارد و در ۱۰۰ نقطه این شهر خریدوفروش دام صورت میگیرد، اگر خدایی نکرده بیماری بین دام و انسان شیوع یابد، چگونه میتوان آن را کنترل کرد و چه باید کرد؟
زالی تصریح کرد: اگر میدان دامی رسمی برای خریدوفروش دام و احشام وجود داشته باشد، میتوان همانند اهر میدان دام را قرنطینه کرده و از شیوع آن جلوگیری کرد.
نماینده دام داران تبریز، با اشاره به صحبتهای انجامگرفته پیرامون احداث محل جدید برای احداث میدان دام جدید در تبریز گفت: در محل احداث میدان جدید، زندان تبریز بحث حقوق بشر را مطرح کرده که ما نیز گفتیم فاصله میان میدان تا زمان زندان جدیدالاحداث ۲ کیلومتر باشد ولی مسئولین زندان محدوده ۵ کیلومتری را مطرح کردهاند.
وی افزود: طبق اساسنامه سازمان میادین، میدان دام باید در ۵ کیلومتری فاصله شهر تبریز باشد و ما نیز چیزی نمیگوییم و در محدوده باباباغی تا سه راهی اسپیران اراضی ملی و دولتی وجود دارد که امکان بهرهبرداری از آنان وجود دارد.
زالی با تأکید بر اینکه اگر خطر بیماری تب برفکی نیز وجود نداشته باشد گوشت تبریز خارج از نظارت ذبح میشود، تصریح کرد: در شهر قم میدان دام ۶۶۰ هکتاری بهاندازه یک شهر وجود دارد و سالانه یکمیلیون دام به این میدان وارد و خارج میشود، چرا نباید حداقل در تبریز میدان دامی در اندازه ۳۰ هکتار میدان دام زاهدان احداث شود؟
وی با انتقاد از ساخت میدان دام در شهرستان آذرشهر گفت: عمده دام فروشان از طبقه مستضعف جامعه هستند و هزینه رفت و آمد به آذرشهر روزی ۳۰ هزار تومان میشود، در ثانی چند نفر از مردم تاکنون از میدان آذرشهر گوشت خریدهاند؟!