مهدی مهدوی کیا درباره مشکلات فوتبال پایه در ایران و مقایسه آن با شرایط گذشته گفت: شرایط در گذشته بهتر و عشق و علاقه بیشتر بود. از زمانی که فوتبال ما اسمی حرفه ای شد و پول وسط آمد خیلی از مسائل کنار رفت. در فوتبال پایه خیلی از مسئولان زحمت می کشند ولی زمان ما آموزش و عشق و علاقه بهتر بود. شاید آن موقع فوتبال پایه بیشتر مدنظر بود. تیم های بانک ملی، هما و راه آهن در رده های پایه بازیکن ملی تحویل می دادند ولی نگاه ها عوض شد.
جای ما با ژاپن و کره جنوبی عوض شد
اخبار ورزشی - کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران افزود: خیلی از تیم ها در فوتبال پایه دنبال درآمدزایی هستند. شرایط فرق کرده است. اگر به چند سال پیش برگردیم و بخواهیم استعدادهای فوتبالی را مقایسه کنیم، ۲۰ سال پیش در اروپا و بوندس لیگا ۱۲ تا ۱۳ لژیونر داشتیم که این نشان می داد در فوتبال پایه کار کرده ایم. اما الان می بینید که ژاپن و کره جنوبی جای ما را گرفته اند. در این ۲۰ سال جای ما با ژاپن عوض شد و در لیگ های معتبر اروپا گرفتند چون به فوتبال پایه اهمیت دادند. ما در تیم های بزرگ چقدر برای تیم های پایه هزینه می کنیم؟ گاهی اوقات مربیان پایه ریالی دریافتی ندارند. مربی با چه دلگرمی کار کند؟ این نیاز به بحث مفصل دارد. زمانی که ما در فوتبال پایه بودیم شرایط بهتر بود.
باید به بازیکنان با استعداد اهمیت بدهیم
مهدوی کیا درباره علت اصلی این مسئله گفت: آن موقع که ما فوتبال بازی می کردیم، خانواده ها مخالف فوتبال بودند. الان برعکس شده است و خانواده ها خیلی از فرزندانشان حمایت می کنند. خیلی ها دارند از این مسئله سوء استفاده می کنند. خیلی از باشگاه ها تیم های پایه را رها کرده اند و امکانات نمی دهند. مربی شاید در تیمش ۹ استعداد خوب دارد ولی بقیه با پول تزریق می شوند. این مسئله بزرگ باشگاه های ما است که خیلی از فوتبالیست های پایه شرایط خوبی دارند و جای بازیکنان با استعداد را می گیرند. اگر قرار است فوتبال پایه ما شرایطی داشته باشد که حداقل در آسیا حرفی برای گفتن داشته باشیم باید به بازیکنان با استعداد و نخبه اهمیت بدهیم. متاسفانه می بینیم کسانی که استعداد ندارند وارد می شوند و خیلی از استعدادهایی که در این کشور بوده اند، کنار می روند.
فوتبال متعلق به قشر ضعیف است
وی که در چند سال گذشته آکادمی کیا را با هدف پرورش بازیکنان جوان و مستعد در ایران راه اندازی کرد، اظهار کرد: یکی از دلایلی که آکادمی کیا را راه انداختم همین بود. وقتی به ایران می آمدم خیلی ها مراجعه می کردند و می گفتند فلان تیم و مربی از ما پول خواسته اند. فوتبال متعلق به قشر ضعیف است. در کل دنیا همین است. آیا کسانی که پول خرج کرده اند فوتبالیست خوبی شده اند؟ در تاریخ فوتبال هیچ فرزندی از خانواده مرفه نتوانسته فوتبالیست بزرگی شود. فوتبال همیشه متعلق به قشر ضعیف و کسانی بوده که با تمام توان تلاش کردند؛ کسانی که حتی شاید کفش هم برای بازی نداشته اند.
باید از باشگاه های بزرگ شروع کنیم
مدیر آکادمی کیا ادامه داد: ما راه را گم کرده ایم. در کشورمان خیلی از مربیان زحمت می کشند ولی راه به سمتی رفته است که این مسئله در فوتبالمان رخنه کرده و چند سال است که استعداد ناب نمی بینیم. باید از باشگاه های بزرگمان شروع کنیم. در اروپا مباحثی را مطرح کردند. مثلا در رده جوانان تیم ها یک روز قبل از دیدار تیم های بزرگسالشان با هم بازی می کنند. اگر بایرن مونیخ با منچستر بازی داشته باشد، روز قبل باید جوانانشان باهم بازی کنند.
پیشنهاد به AFC و فدراسیون فوتبال
مهدوی کیا یادآور شد: متاسفانه ما در کشورمان چنین چیزی نداریم. بنده پیشنهادی را در این زمینه به کنفدراسیون فوتبال آسیا دادم. متاسفانه شرایط مالی ما در آسیا به آن شکل نیست و رفت و آمد تیم های اصلی را گرفتار کرده چه برسد به جوانان. اگر بتوانیم این طرح را در لیگ خودمان هم پیاده کنیم و روز قبل از یک مسابقه، جوانانشان با هم بازی کنند خوب است. این کمک می کند باشگاه ها در فوتبال پایه سرمایه گذاری کنند. باشگاه ها مجبور به سرمایه گذاری می شوند چون اگر نکنند آبروریزی می شود. همین بازیکنان را می توانند به تیم های اصلی تزریق شوند.
تضمینی نیست آرات بازیکن بزرگی شود
وی در ادامه صحبت هایش به جنجال آرات حسینی کودک با استعداد ایرانی و سر و صدای زیادی که حواشی او و پدرش در پی داشت، گفت: اینکه یک کودک در این سن برتری دارد قطعا ملاک نیست که فوتبالیست حرفه ای شود و اصلا تضمینی هم نیست. فوتبالیست حرفه ای شدن مسائلی می خواهد که باید راهش را طی کرد. از سن ۱۶ سالگی به بعد می توان گفت قرار است یک بچه فوتبالیست شود یا خیر. موارد زیادی داشتیم که یک بچه در ۱۰ سالگی اعجوبه بوده است اما به تدریج افت کرده. ما در آکادمی خودمان این را تست کردیم. اینطور نیست یک بازیکن در ۱۲ سالگی خوب باشد و بگوید قطعا راهش را پیدا می کند. این یک مسیر سخت است. اگر سخت نبود همه فوتبالیست حرفه ای می شدند.
حاجی زاده افسرده و از فرم خارج شده بود
مهدوی کیا به ماجرای مشابه امیرحسین حاجی زاده بازیکن با استعدادی که چند سال پیش سر و صدای زیادی کرده بود، اشاره کرد و افزود: در سن ۹ سالگی فیلم حاجی زاده آمد و پرسپولیس قرارداد ۱۰ ساله با او امضا کرد و گفتند به رئال مادرید می رود. یادم می آید در اولین دوره آکادمی کیا در اردوی رامسر بودیم و از کل کشور به ۳۰ نفر نهایی رسیده بودیم. یک روز بچه ای را آوردند و گفتند همان کودک اردبیلی است. نگاه کردیم و دیدیم ۸ کیلو اضافه وزن دارد. پدرش می گفت امیرحسین دچار افسردگی شده است. او حتی دو دستش شکسته و در مجموع از فرم خارج شده بود. امیرحسین وقتی شرایط فوتبال واقعی را در زمین دید برگشت و هنوز هم در آکادمی ما است.
اگر کار نمایشی ملاک باشد باید حب درویش به بارسلونا برود
وی که با برنامه ورزش و مردم گفتگو می کرد، یادآور شد: «شو آفی» در سن ۹ سالگی برای امیرحسین حاجی زاده ایجاد شد مثل این که به رئال مادرید می رود. اگر مسیر درست برایش پیدا نشده بود این بچه نابود می کرد. این موارد خیلی زیاد است. حاجی زاده از نظر اخلاقی و فنی خوب است ولی اینکه یک ویدئو از فرزندتان درست کنید اصلا ملاک نیست. ممکن است شما هم را دریبل بزنید. اگر کارهای نمایشی بود باید مهدی حب درویش در بارسلونا بازی کند چون او حتی با تخم مرغ و ساچمه روپایی می زند. راه های فوتبالیست بزرگ شدن سخت است و باید زحمت بکشید و رقابت کنید. اصل رقابت جایی است که باید وارد زمین شوید. وقتی کار به مسائل بدنی و تاکتیکی می رسد اینطور نیست که بتوانید همه را دریبل کنید.
خیلی از استعدادها ورزش را کنار می گذارند
مهدوی کیا افزود: بزرگترین و مهمترین مسئله شخصیت و اراده است. اگر یک نفر از نظر شخصیتی و ذهنی آماده نباشد کار را رها می کند. در دنیا نمونه های زیادی هستند که پدر از کودکی با فرزندش کار کرده است ولی آن فرزند به یک سنی می رسد که ورزش را کنار می گذارد و افسرده می شود. استعداد مهم است ولی راه رسیدن به آن استعداد راه طولانی است.
فرزندانتان را تحت فشار نگذارید
وی تصریح کرد: چه بخواهیم چه نخواهیم دنیای مجازی روی جامعه تاثیرگذار است. خوشحال می شویم بچه های کشورمان موفق بشوند و در هر عرصه ای افتخارآفرینی کنند. توصیه ام به خانواده ها این است که بچه هایتان را برای موفقیت تحت فشار نگذارید. هر بچه ای یک ظرفیتی دارد. شاید ۱۰ سالگی بهترین باشند ولی در ۱۶ سالگی خیلی ها از او جلو می زنند. دلیل نمی شود این فرد پسرفت کرده است. شرایط فیزیکی و استعدادش به جایی رسیده که بقیه از او پیشی گرفته اند. خانواده ها باید با این کنار بیایند. فشار آوردن زیاد به یک بچه می تواند او را از ورزش و فوتبال متنفر کند.
به پدر آرات کمک کردم به انگلیس برود
مهدوی کیا در پایان گفت: باید اجازه بدهید بچه، بچگی کند. در اینکه آرات استعداد است شکی نیست. یکی دو بار با پدرش صحبت کردم. حتی از طریق یکی از دوستانم کمک کردم او به انگلیس برود. امیدوارم در سالهای بعد خبرهای بهتری از او بشنویم و فوتبالیست بزرگی شود. این بچه وقتی تازه وارد زمین فوتبال شود می توانیم بگوییم فوتبالیست حرفه ای می شود یا نه. با تمام احترامی که قائلم پدر مادرها اجازه بدهند بچه ها راهشان را بروند. اگر بچه استعداد ندارد بیهود فشار نیاورید و سرکوفت نزنید.