احیاء باغات محلات در گیر و دار قانون گریزی مسئولین

باغ‌های تاریخی دشت "پولگان" محلات که روزگاری علاوه بر تامین مایحتاج میوه خانواده‌ها و شهرستان محلات بخشی از نیاز میوه‌ی شهرستان‌های مجاور را نیز تامین میکرد این روز‌ها بنا بر دلایل مختلف از جمله کم آبی، عدم صرفه اقتصادی در نگهداری از طرف مالک یا مالکان، ورثه‌ای شدن باغات و به اعتقاد معاون فرماندار محلات عدم توجه مسئولین مربوطه و عدم اجرای کامل و صحیح قانون از طرف آنها در حال نابودی کامل است.

 

علی اصغر محمد امینی معاون فرماندار محلات با اشاره به برگزاری جلسات متعدد پیرامون موضوع خشکی باغات شهر محلات در سال گذشته و عدم حصول نتیجه گفت: عدم اقدام به موقع، سریع و کارشناسی شده موجب خشکی کامل باغات در یکی دو سال آینده خواهد شد.

 

 

وی خواستار بررسی راهکارهای قانونی از طرف جهاد کشاورزی و شهرداری ها برای جلوگیری از نابودی باغات موجود و همچنین احیاء باغات شهرستان محلات شد.

 

معاون فرماندار محلات تنها راه حل مشکلات باغات محلات را در شناسایی علل ایجاد مشکل دانست و گفت: کم آبی، کوچک بودن قطعات باغ‌ها، عدم صرفه اقتصادی برای مالکان و کهن سال بودن درختان از علل فرعی فاجعه در باغات محلات است و به نظر میرسد مشکل ۹۵ درصد باغات محلات با ارائه راهکارهای منطقی به راحتی قابل حل باشد.

 

وی ادامه داد: ما نباید با افکار و توقعات بی‌جا از مردم و مالکان باغ‌ها توقع داشته باشیم بدون هیچ چشم داشتی هزینه‌های گزافی بابت حفظ فضای سبز شهری و نگهداری باغات پرداخت کنند و یکی از راه‌های حصول نتیجه عمل به قانون توسط دستگاه‌های اجرایی است.

 

محمد امینی مقصر اصلی در فاجعه باغات محلات را دستگاه‌های متولی امر دانست و اظهار کرد: شهرداری و اداره جهاد کشاورزی شهرستان هر دو در خصوص موضوع باغات مقصر هستند و مستندات آن به همراه نص صریح قانون موجود است و به جای توقع از ورود دستگاه قضایی برای کمک در حل مشکل و معضل دستگاه‌ها باید به وظایف قانونی خود عمل کنند.

 

 

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات؛

وقوع حریق در هسته مرکزی باغات فاجعه را به دنبال خواهد داشت/احتمال عمدی بودن آتش سوزی در باغت دور از ذهن نیست

 

عبدالله محمدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات با اشاره به وقوع ۶ فقره آتش سوزی در ۶ قطعه از باغات شهرستان محلات در ماه جاری گفت: کم بود آب و کاهش منابع آبی، رها سازی باغات به علت عدم صرفه اقتصادی از طرف مالک یا مالکان و حضور افراد متعدد به منظور استفاده تفریحی از باغات و احتمالا روشن کردن آتش موجب شده تا بر اثر سهل انگاری باغات  طعمه حریق شوند.

 

وی همچنین با اشاره به باریک بودن کوچه‌ها و عدم امکان دسترسی با خودرو بخصوص خودروهای امدادی و آتش نشانی به هسته مرکزی باغات اظهار کرد: در صورت سرایت آتش و یا وقوع حریق در هسته مرکزی باغات با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد و این یعنی بروز فاجعه در باغات محلات.

 

محمودی احتمال عمدی بودن آتش سوزی در باغات به منظور دریافت مجوز ساخت و ساز در باغات را دور از ذهن ندانست و بیان کرد: جهاد کشاورزی با هر گونه تغییر کاربری باغات به هر عنوان بشدت مخالفت و برخورد خواهد کرد.

 

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات همچنین خاطر نشان کرد: یکی از راه‌های تامین آب مورد نیاز باغات احداث حوضچه زخیره سازی آب است که نیاز به تامین اعتبار استانی و حتی ملی دارد.

 

 

شهردار محلات؛

اتفاقات کنونی حاصل چندین سال بی توجهی مسئولین است/دستگاه‌های مرتبط به تمامی نه بخشی از وظایف قانونی خود عمل کنند

 

 

جلال آقا رضایی شهردار شهر محلات آغاز وقوع فاجعه در باغات محلات را مربوط به سالهای دور دانست و گفت: اتفاقی که امروز شاهد آن هستیم در یکی دو سال گذشته رخ نداده و برای جلوگیری از این دست اتفاقات قوانین مدونی وجود دارد که هر یک از سازمان‌ها باید اجرای صحیح و کامل قوانین موجود را در دستور کار خود قرار دهند.

 

وی در ادامه خواستار اجرای تمامی قانون نه بخشی از آن شد و اظهار کرد: طبق قانون سوزاندن، قطع اشجار و ریشه کن کردن درختان به هر نحو جز مصادیق تغییر کاربری هستند و تغییر کاربری تنها در ساخت و ساز خلاصه نمی‌شود و جهاد کشاورزی باید با این موضوع به صورت جدی مقابله کند.

 

 

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی؛

احیاء باغات تنها در ساخت خانه کارگری و همچنین مرمت دیوارهای باغ نیست

 

حمیدرضا نریمانی مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان، لازمه برخورد با عاملان سوزاندن و یا خشکاندن عمدی باغات را شناسایی آنها دانست و اظهار کرد: تکلیف حفظ باغات تنها با جهاد کشاورزی نیست و شهرداری‌ها هم در این خصوص قوانین مدونی دارند و احیاء باغات تنها در ساخت خانه کارگری و همچنین مرمت دیوارهای باغ نیست.

 

وی با اشاره به بندهایی از قانون حفظ باغات بیان کرد: شهرداری موظف است با دریافت مجوز قانونی از مراجع ذی صلاح نسبت به احیاء باغات رها شده در حریم شهر اقدام کند.

 

 

معاون مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی؛

وضعیت کنونی باغات محلات شبیه جنگل است/تعریف باغ از نظر سازمان جهاد کشاورزی مشخص است/ در محلات باغ نداریم جنگل داریم

 

 

احمد اسدی معاون مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به موقعیت جغرافیایی خاص شهرستان محلات گفت: کشور ایران در نوار خشک و نیمه خشک جهان واقع شده است و شهرستان محلات به علت موقعیت جغرافیایی از اقلیم خاص در منطقه مرکزی کشور برخوردار است.

 

وی ادامه داد: از نظر سازمان، باغ دارای تعریف خاصی است که مجموعه مورد نظر شما در دایره این تعریف نیست و باغات محلات بیشتر شبیه به جنگل هستند.

 

اسدی با اشاره به تعریف باغ گفت: تبدیل وضعیت کنونی به باغهای مثمر و غیر مثمر و با صرفه اقتصادی با همکاری، کمک و تدبیر تمامی مراجع ذی صلاح غیر ممکن نیست.

 

 

رئیس نظام صنفی کشاورزی محلات؛

نظام صنفی کشاورزی برای بیش از یکهزار نفر در قالب ۱۵۰۰ هکتار باغ پرونده باغبانی تشکیل داده است/با سرمایه گذاری در زمینه توریسم، اکو توریسم و اگری توریسم برای باغداران ایجاد ارزش افزوده و صرفه اقتصادی کنیم

 

عباس سروش رئیس نظام صنفی کشاورزی محلات با انتقاد به سخنان معاون باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: در حالی که دوستان معتقدند در شهر محلات چیزی به عنوان باغ و باغبان وجود ندارد، نظام صنفی کشاورزی محلات برای بیش از یکهزار نفر و برای ۱۵۰۰ هکتار باغ پرونده باغبانی تشکیل داده است.

 

وی وظیفه متصور برای مسئولین را احیاء باغات به جای حفظ آنها دانست و بیان کرد: اسناد بیش از ۷۰ درصد باغات مروبط به دهه ۴۰ است که اکثر آنها نیز پس از فوت مالک به صورت ورثه‌ای درآمده اند و این امر نیز حل دیگر مشکلات را با پیچیدگی‌هایی روبرو کرده است.

 

سروش در پیشنهادی به شهرداری بیان کرد: شهرداری می‌تواند با انتخاب و معرفی مالکان باغات به عنوان پیمانکاران فضای سبز و همچنین پرداخت مبالغی به آنها علاوه بر کمک به امر حفظ و احیاء باغات در یک اقدام سریع میزان فضای سبز موجود در شهر را به بیش از دو برابر افزایش دهد.

 

وی همچنین افزود: کشاورزان و باغداران متخلف نیستند اما ایجاد مشکلات از طرف ما دولتی‌ها و قرار دادن آنها در بروکراسی‌های اداری موجب شده تا کشاورزان و باغداران در مواردی جزئی دست به اعمال غیر قانونی بزنند و بیشتر متخلفین در پرونده‌های کشاورزی مالکانی هستند که با هدف سودهای مالی آن چنانی وارد این عرصه شده اند.

 

رئیس نظام صنفی کشاورزان محلات در خاتمه خاطر نشان کرد: صرفه اقتصادی باغات محلات تنها به جمع آوری محصولات کشاورزی معطوف نمی‌شود و ما باید تلاش کنیم با سرمایه گذاری در زمینه توریسم، اکو توریسم و اگری توریسم برای باغداران ایجاد ارزش افزوده و صرفه اقتصادی کنیم تا باغداران برای احیاء باغات خود ترغیب شوند.

 

 

دادستان شهرستان محلات؛

باغی که عمدا خشکانده و یا سوزانده شود، قابل کارشناسی و اعلام جرم است/جلوگیری از آغاز ساخت و ساز به مراتب بهتر از دریافت حکم تخریب است

 

 

حجت الاسلام حسن محمدیان دادستان شهرستان محلات نیز در خصوص احیاء باغات محلات گفت: دادستانی تنها موظف است از دید قانون نگاه کند و با همین قانون از مجریان آن نیز حمایت کند.

 

وی ادامه داد: متاسفانه عدم احساس مسئولیت در بخشی از مسئولین کلان جز جامعه شده تا امروز شاهد ساخت و ساز قصر و ویلا در زمین‌های کشاورزی و ممنوعه باشیم و دستگاه‌های مرتبط توقع دارند پس از تکمیل کار توسط متخلفان، مراجع قضایی با ورود به قضیه، حکم تخریب را دریافت و در این خصوص اقدام کنند.

 

دادستان شهرستان محلات با اشاره به این که ساختمان‌های بلند مرتبه یک شبه ساخته نمی‌شوند اظهار کرد: چرا دستگاه‌های متولی امر و اجرایی، طبق قانون از ابتدا به وظایف خود عمل نمی‌کنند و بهتر است به جای تخریب از ابتدا جلوی ساخت و ساز را بگیریم.

 

وی همچنین با اشاره به عدم مشاهده و گزارش در خصوص ساخت و ساز غیر قانونی در باغات شهرستان محلات طی یک سال گذشته گفت: باغات شهرستان محلات نماد زیبایی شهر هستند و برای بهره برداری اقتصادی از باغ نباید تنها به موضوع مثمر بودن درختان و جمع آوری میوه‌های آنها توجه کرد چرا که همین باغات دارای پتانسیل خوبی برای جذب گردشگر هستند و دادستانی قطعا در کنار دستگاه‌های اجرایی خواهد بود.

 

محمدیان در خاتمه با اعلام آمادگی برای همکاری در چارچوب قانون با جهاد کشاورزی و شهرداری محلات خاطر نشان کرد: درصد قابل توجهی از خشکاندن و آتش زدن باغات با هدف ایجاد تغییر کاربری صورت می‌گیرد و  باغی که عمدا خشکانده و یا سوزانده شود، قابل کارشناسی و اعلام جرم است.