این خوانندهی موسیقی سنتی با حضور در این شبکه ماهوارهای دربارهی تور کنسرتهایش در انگلستان سخن گفت و درباره موانع کنسرت برگزار کردن در کشورهای اروپایی سخنانی اظهار کرد. پایان این برنامهی 12 دقیقهای با آغاز حاشیهها برای زندگی حرفهای سالار عقیلی همراه شد.
در ساعات اولیه خبر مهاجرت این هنرمند به صورت غیر رسمی مطرح شد و نزدیکان او به سرعت این خبر را تکذیب کردند، اما در محافل رسمی چه گذشت؟
وقتی سخنگوی وزارت ارشاد صبح پنجم بهمنماه برای پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در وزارتخانهی مطبوعش حاضر شد، بدیهی بود که در وهلهی اول باید به حجم پرسشهایی دربارهی تعیین وضعیت سالار عقیلی پاسخ میداد که این اتفاق هم افتاد.
حسین نوشآبادی گفت: حضور خوانندهی سنتی کشورمان که از هنرمندان محبوب و مردمی است در شبکهی ماهوارهای ضد انقلاب باعث شگفتی همگان شد؛ اما در حال حاضر ابعاد این اتفاق در حال بررسی است. این اتفاق نه قابل دفاع است و نه قابل توجیه. امیدوارم ایشان بعد از بازگشت به کشور درباره انگیزهاش از حضور در این شبکهی صهیونیستی توضیحاتی بدهد. ما هم براساس آن توضیحها، گزارشی را تهیه میکنیم و در اختیار رسانهها قرار میدهیم.
او همچنین اظهار کرد: دربارهی حضور عقیلی در سیویکمین دوره جشنواره موسیقی فجر هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است، چون ابتدا باید ابعاد این اتفاق بررسی شود. بر همین اساس، هنوز تصمیمی مبنی بر ممنوع شدن فعالیتهای او در کشور اتخاذ نشده است. ابتدا این هنرمند باید به ایران برگردد و اتفاق رخداده بررسی شود. البته بعید است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به این موضوع واکنشی نشان داده باشد.
***
دقایقی پس از پایان نشست سخنگوی وزارت ارشاد، حمیدرضا نوربخش به عنوان رییس سیویکمین جشنواره موسیقی فجر در نشستی رسانهای از زاویهای دیگر و البته کاملا متفاوت به خبرنگاران پاسخ داد.
نوربخش دربارهی حضور سالار عقیلی در سی و یکمین جشنوارهی موسیقی فجر اظهار کرد: برای جشنوارهی موسیقی فجر کمیتهها و شوراهای مختلفی تعریف کردهایم که هرکدام از آنها در راستای هماهنگی بیشتر در جشنواره وظایفی را بر عهده دارند. یکی از این کمیتهها که در ستاد جشنواره موسیقی فجر فعالیت میکند، «کمیته نظارت» است و وظیفهاش نظارت بر گروههای موسیقی و بخشی از استعلامهای ماست که اعضای آن با مراجع ذیصلاح در ارتباط هستند. براساس مشورتهای انجامشده توسط این کمیته، حضور سالار عقیلی در جدول جشنوارهی سیویکم ممکن نیست و این موضوع در این مدت، در دستور کار ما قرار داشته است.
***
از طرفی خانه موسیقی هم بیکار ننشست و عصر همان روز یعنی 5 بهمنماه نامهای اعتراضی توسط سخنگوی این خانه منتشر شد.
داریوش پیرنیاکان دربارهی اعلام ممنوعیت اجرای سالار عقیلی در جشنوارهی موسیقی فجر در پی حضور او در یکی از شبکههای ماهوارهای، گفت: ما از جایگاه صنفی و هنری خانه موسیقی، موظفیم از حقوق همهی هنرمندان و از منافع صنفی اعضا دفاع کنیم. امروز شنیدهایم که به دبیر جشنوارهی موسیقی فجر اعلام کرده، سالار عقیلی به دلیل حضور در یکی از شبکههای ماهوارهای نباید در این جشنواره شرکت کند. اما باید این موضوع کاملا بررسی و بعد این تصمیم گرفته شود. میتوانستند وقتی آقای عقیلی از سفر برگشت، با ایشان صحبت کنند و بعد در اینباره تصمیم گیری شود؛ اما امروز بدون هیچ صحبتی با آقای عقیلی حکمی صادر کردهاند مبنی بر اینکه در جشنواره شرکت نکند. این برای ما اصلا قابل قبول نیست و جای تعجب دارد. همینطور که آقای عقیلی در بسیاری از برنامههای موسیقی کشور، در تیتراژ سریالها و ... حضور داشته و در این راه بسیار زحمت کشیده است.
***
در این میان سالار عقیلی هم نتوانست، نسبت به حجم انتقادهایی که به سمتش روانه میشد، بیتفاوت بماند. او در تاریخ 7 بهمنماه با انتشار نامهای برای مخاطبانش نوشت که در مصاحبهاش با آن شبکهی ماهوارهای به شدت از وضعیت برگزاری کنسرت در کشور دفاع کرده و تا جان دارد، برای وطنش میخواند.
***
شامگاه 8 بهمنماه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از بازدید از سالن بازگشایی شدهی «قشقایی» مورد پرسش خبرنگاران دربارهی وضعیت سالار عقیلی قرار گرفت که او پاسخ داد: ایشان آدم سیاسی نبوده که تمام شبکههای خارجی را بشناسد و بداند که چه رویکردی دارد. او فقط برای اجرای برنامهای در لندن بوده که گفته میشود اگر در یک برنامهی تلویزیونی حضور داشته باشد، مردم متوجه میشوند که قرار است برنامه اجرا کند و در آنجا فقط چند کلامی دربارهی فرهنگ و هنر ایران صحبت کرده است.
وی دربارهی اینکه چطور میشود یک هنرمند یک شبکه خارجی فارسیزبان را که در رسانهها مطالبی منتشر شده است نشناسد، افزود: این خیلی هم بعید نیست، چون آدمهایی که سیاسی نیستند تمام همت خود را در همان زمینهی کاری خود متمرکز میکنند و شاید اگر میگفتند، بیبی سی بیشتر متوجه میشدند.
***
همزمان با صحبتهای وزیر ارشاد، نظر رییس جشنوارهی موسیقی فجر نیز دربارهی حضور سالار عقیلی در این رویداد تغییر کرد و حمیدرضا نوربخش نیز گفت: بعد از حواشی به وجود آمده دربارهی این خواننده، کمیتهی نظارت بر جشنواره اعلام کرد که شرایط برای حضور ایشان در جشنواره فراهم نیست؛ اما با توجه به اینکه او خوانندهی شناخته شدهای است و در این مدت خدمات بسیاری نیز انجام داده است، من و دیگر مسوؤلان جشنواره تمامی تلاش خود را انجام دادیم تا ایشان به جدول جشنواره بازگردند. خوشبختانه وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز نسبت به این موضوع، موضع روشنی داشتهاند، از سوی دیگر مسوؤلان جشنواره معتقدند که نباید با هنرمندان برخوردی قهری داشت.
او در پاسخ به این پرسش که چرا در فاصلهی کوتاهی از ماجرا، اعلام کردهاید که ایشان از جدول جشنواره حذف شدهاند، بیان کرد: با توجه به همزمانی نشست آغاز بلیتفروشی جشنواره با این اتفاق و اعلام کمیتهی نظارت بر ستاد جشنواره مبنی بر عدم حضور ایشان، در پاسخ به پرسش خبرنگاران در این خصوص، ناگزیر به اعلام آن شدیم؛ من به عنوان مدیر جشنواره دربارهی حضور تمامی هنرمندان، نیازمند تایید مراجع ذیصلاح هستم و کلیهی هنرمندانی که در جدول امسال نامشان مشاهده میشود، تمامی مراحل قانونی را پشت سر گذاشته و حضورشان به تایید مسوؤلان مربوطه رسیده است؛ با این همه ما در تمام این مدت مشغول رایزنی برای حل این مشکل بودیم و خوشبختانه با درایت مسوؤلان فرهنگی این مساله به بهترین شکل حل شد.
***
در نهایت شامگاه 8 بهمنماه خطر از بیخ گوش سالار عقیلی گذشت و او 22 بهمنماه همراه با گروه وزیری در قالب جشنوارهی موسیقی فجر روی صحنه خواهد رفت.