پیام اخیر «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا درباره حق استفاده واشنگتن از «مکانسیم ماشه» علیرغم مخالفت تمامی کشورها مورد تمسخر کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
اخبار بین الملل- بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، پامپئو بامداد امروز (دوشنبه) در صفحه توییتر خود در خصوص حق آمریکا در استفاده از «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران نوشت: «[...] اگر هرزمان، ایالات متحده به این باور برسد که ایران به تعهداتش پایبند نبوده است، هیچ کشور دیگری نمیتواند توانمندی ما برای «اسنپبک» (بازگرداندن سریع) آن تحریمهای چندجانبه را متوقف کند».
بعد از شکست تحقیرآمیز قطعنامه بازبینیشده واشنگتن در رأیگیری روز جمعه هفته گذشته شورای امنیت و حمایت تنها کشور جمهوری دومینیکن، خشم مقامهای آمریکایی را برانگیخت و در اظهارنظرات بعدی تأکید کردند که تمام تلاش خود را برای فعالسازی مکانیسم ماشه به کار خواهند گرفت.
پیام جدید وزیر خارجه آمریکا به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد و مورد تمسخر کاربران اینترنتی قرار گرفت.
«فرانکلین هریس» کاربری در شبکه توییتر در واکنش به این پیام پامپئو نوشت: «شما نمیتوانید به توافقی که به صورت یکجانبه از آن خارج شدید، استناد کنید».
علیرغم آنکه دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و با این اقدام این توافق هستهای چندجانبه را در معرض فروپاشی قرار داد اما با توزیع یادداشتی در میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل مدعی است که همچنان عضوی از توافق محسوب میشود.
تعبیر پامپئو از واژه «چندجانبه» به همراه قصد وی برای نادیده گرفتن هرگونه مخالف دیگر طرفین برجام (روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان)، واکنش منفی برخی مفسران را در فضای اینترنتی برانگیخته است.
«نیکلاس گراسمن» استادیار دپارتمان علوم سیاسی دانشگاه ایلینوی در واکنش به این لفاظی اخیر پامپئو در صفحه توییتر نوشت: «قطعاً دیگر کشورها میتوانند توانمندی آمریکا برای تحمیل تحریمهای چندجانبه را متوقف کنند. آمریکا میتواند تحریمهایی را وضع کند اما نمیتواند دیگران را وادار به چنین کاری بکند».
وی سپس این سؤال را مطرح کرد: «این مفهوم «چندجانبه» است. وزیرخارجه ما آیا این واقعاً گنگ و مبهم است؟»
«دنیل لاریسون» مدیرمسئول ارشد مجله «امریکن کانسروتیو» نیز در پاسخ به این اظهارات پامپئو در پیامی نوشت که احتمالاً پامپئو در یادگیری معنی و مفهوم کلمه «چندجانبه» مشکل داشته است.
وی خطاب به پامپئو نوشت: «میبینم که همچنان معنی چندجانبه (برای تو) نامفهوم است».
برخی نیز استدلال کردند که این دیپلمات ارشد آمریکا درکی از ماهیت متناقض بیانیه خود ندارد به طوریکه «دن مورفی» خبرنگار سابق بخش غرب آسیا و جنوب آسیا روزنامه آمریکایی «کریستین ساینس مانیتور» توییت پامپئو را «یکی از جاهلانهترین عبارات تمامی دورانها از نظر دیپلماتیک» توصیف کرد.
مورفی در توییتر خود نوشت: «حدس میزنم که بازی پایان این است که باقی جهان را بیش از هرزمانی منحرف کنی تا آزار و اذیتها را بیشتر کنی».
وی تأکید کرد: «اعلام حق یکجانبه آمریکا برای وادار کردن اتحادیه اروپا، چین و روسیه برای پیشبرد تلاشهای ما علیرغم ارادهاشان یک چیز ویژه است، حتی براین این آدم گردن کلفت».
برخلاف آنکه بسیاری از مقامهای بینالمللی و حتی آمریکایی تأکید دارند که با توجه به خروج یکجانبه آمریکا از برجام، واشنگتن حق فعالسازی مکانیسم ماشه را ندارد، واشنگتن همچنان در تلاش برای بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران است.
روز گذشته، «آنتونی بلیکن» مشاور «جو بایدن» در امور سیاست خارجی، این دیپلمات آمریکایی با گوشزد کردن مفاد برجام و عدم امکان واشنگتن برای استناد به «مکانیسم ماشه» با توجه به خروج دو سال پیش دولت ترامپ از برجام، در پیامی توییتری نوشت: «راهحلهای موجود در این قطعنامه در اختیار کشورهای "شرکتکننده" (اعضای برجام) است. کاخ سفید در (زمان) خروج از این توافقنامه، به معنای واقعی کلمه، عنوان بیانیه خود را "پایان دادن به مشارکت ایالات متحده در برجام" قرار داد. عاقلانه خواهد بود که به توافقنامهای که کارساز است و قدرت دارد، پایبند بود».