اخبار سیاسی- به درستی که توان موشکی جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا زبانزدِ نه تنها نیروهای نظامی و مقامات کشورهای منطقه، بلکه تمام جهان بوده و موجب شده تا علاوه بر برانگیختن تعجب آنها تمامی جهان چه دوست و چه دشمن حساب ویژهای روی جمهوری اسلامی ایران باز کنند.
توان جمهوری اسلامی ایران در ساخت انواع موشکهای بومی بسیار بینظیر است، اما این توان پیش از انقلاب وجود نداشت و همه تسلیحات غربی بود و وابستگی شدیدی به ابرقدرتهای غربی و شرقی وجود داشت، به نحوی که پس از پیروزی انقلاب در سالهای نخست هم با تصور ضعف در نیروهای مسلح ، عراق را در سال ۱۳۵۹ به نبرد با کشورمان تحریک کردند، اما تصور این را هم نداشتند که روزی تهران جز ۵ قدرت موشکی جهان شود.
در آن دوران که عراق در جبههها شکستهای بزرگی از رزمندههای ایرانی خورده بود به جنگ موشکی روی آورد و در پاسخ به این اقدام هم ایران با خرید موشکهای اسکاد بی از لیبی مراکز حیاتی دشمن بعثی را هدف قرار داد، اما در کنار این موضوع فرآیند ساخت موشکهای بومی با روش مهندسی معکوس از اسکادها را هم در پیش گرفت و تا امروز هم این روند ادامه داشته است.
از زمان ساخت اولین موشک تا امروز تواناییهای نیروهای مسلح کشورمان در ساخت موشکهای سطح به سطح به چنان توانایی رسیده است که تمامی قوای نظامی ایران را قادر ساخت تا انواع موشکهای مورد نیاز با تهدیدات را به سرعت بسازد و امروز هیچ توانمندی در حوزه موشکی نیست که جوانان مومن و انقلابی آن را در اختیار نداشته باشد.
یکی از موثرترین سلاحها در میدانهای نبرد که توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا را دارند موشکها هستند و یکی از اعضای این خانواده که موشکهای بالستیک هستند.
موشک بالستیک نوعی موشکی است که بخش اعظمی از مسیر خود را به صورت منحنی و یا به شکل توپ طی میکند که به این حرکت بالستیک میگویند و انتخاب کلمه ball یا همان توپ نیز به همین علت است. تقسیم بندی موشکهای بالستیک براساس برد آنها انجام میشود. تاکنون دو تقسیم بندی معروف در دو کشور ایالات متحده و روسیه یعنی صاحبان اصلی این فناوری وجود دارد.
دانشی با موشک قدر F فراتر رفت
یکی از موشکهایی که توسط متخصصان جمهوری اسلامی ایران برای نابودی دشمنان به تولید انبوه رسید، قدر F است، ما وقتی حرف از موشک دور برد میزنیم فکرها موشک شهاب ۳ را به یاد میآورد، اما نکته جالب این است که موشک قدر F بود که پای ایران را به سطحی جدیدی از توانمندی ساخت موشک باز کرد.
پروژه موشکی قدر را میتوان ادامه تلاش متخصصان نیروهای مسلح برای ارتقاء موشک شهاب ۳ دانست که در نتیجه به تولید دو موشک قدر H و قدر F رسید، البته برخی صبحتها حکایت از تولید یک مدل گمنام از این خانواده به نام قدر S دارد که اطلاعات چندانی تاکنون درباره آن منتشر نشده است.
این موشک پیشرفته ایران با وزن بیش از ۱۵ هزار کیلوگرم در حال حاضر غولپیکرترین موشک جمهوری اسلامی ایران برای انهدام پایگاههای دشمن است که با دقت بالا کار انهدام را انجام میدهد، قدر F طول تقریبی بین ۱۵ تا ۱۷ متر، قطر بیش از ۱ متر، توانایی حمل کلاهکی با وزن تقریبی ۶۵۰ کلیوگرم را دارد و میتواند اهداف مختلفی را تا شعاع نزدیک به ۲ هزار کیلومتر را با دقت بالا هدف قرار دهد.
این موشک که از سوخت مایع برای پرواز استفاده میکند به سرعت در مواقع لازم با لانچر متحرک خود عملیاتی و شلیک میشود و لانچر آن هم میتواند به سرعت محل پرتاب را ترک کند تا مورد اصابت قرار نگیرد، چرا که این موشک هم مانند بسیاری از موشکهای بومی توان هدایت سرجنگی را دارد.
آزمایشی که دهان آمریکاییها را بست
سال ۱۳۹۱ بود که جمهوری اسلامی ایران دو فروند موشک که یک فروند آن قدر F بود را از کویر سمنان به سمت دهانه دریای عمان شلیک و اعلام کرد که هر دو فروند با موفقیت هدف خود را در دریا منهدم کردهاند.
در همین راستا سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران در آن زمان اعلام کرد: طی آزمایشی دو فروند موشک با برد ۱۹۰۰ کیلومتر از کویر "سمنان" به دهانه اقیانوس "هند" شلیک کردیم، البته با وجود حضور نیروهای فرامنطقهای منطقه را بسته بودیم و موشکها دقیقا روی آب هدف را زدند.
نکته جالب در صحبتهای سردار حاجی زاده حضور نیروهای آمریکایی در منطقه اصابت بود، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران اعلام کرد که جالب است که آمریکاییها نیز در منطقه حضور داشتند و رزمایش ما و مسیر حرکت موشک را رصد میکردند و با این که دیدند موشکهای ما به هدف برخورد کردند، اما پس از این دو شلیک هیچ عکسالعملی نشان ندادند؛ در همین زمان رسانههای خارجی هم به اقدام ایران مبنی بر تست موشک جدید واکنش نشان دادند.
واکنش رسانههای خارجی به شلیک موشک قدر F
سایت B۱۴۶۴۳ درباره ویژگیهای موشکهای کلاس قدر از جمله F نوشت: این موشک با طول قریب به ۱۷ متر، قطر ۱.۲۵ سانتیمتر یک موشک میان برد از خانواده موشکهای زمین به زمین است.
سایت About Iran Blog درباره موشک قدر F مینویسد: این موشک با برد قریب به ۱۹۵۰ کیلومتر، طول قریب به ۱۶ متر، سوخت جامد، سامانه هدایت اینرسی دارای ویژگیهای منحصر به فرد است.
سایت Global Security درباره موشکهای این خانواده عنوان کرد: موشکهای خانواده "قدر" از نوع بالستیک بوده که بردی معادل ۲ هزار تا ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر داشته و وزنی قریب به ۲۵ تن دارد که دارای سوخت جامد است. این یعنی اگر این موشکها مثلا در سمنان مستقر شوند، تا دهانه اقیانوس هند را تحت پوشش قرار میدهند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد: موشک قدر تواناییهای گسترده ای دارد و برد این موشکها به اندازهای است که نه تنها قابلیت هدف قرار دادن اسرائیل را دارند؛ بلکه میتوانند پایگاههای آمریکا را در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هدف قرار دهد. موشکهای کلاس "قدر" نشان دهنده توان راهبردی جمهوری اسلامی ایران است و دست دشمنان را در تهدید و تعرض کوتاه میکند اما همه سخنان باید در عمل نیز ثابت میشد.
واکنش رسانههای خارجی به موشک قدر F ثابت میکند که جمهوری اسلامی ایران در منطقه در نبردهای احتمالی دست بالا را دارد و با وجود این که اسرائیل بارها جمهوری اسلامی ایران را تهدید به حمله نظامی کرده، اما کشورمان با توان موشکی بسیار بالایی که دارد میتواند هر هدفی را در سرزمینهای اشغالی مورد اصابت قرار داده و ویران کند.
شلیک موشکهایی که روی بدنه آنها از زبان عبری استفاده شده این پیام را به اسرائیل میدهد که نباید تهدیدات خود را ادامه دهد و هرگونه تعرض هوایی پاسخ پشیمان کننده خواهد داشت و موشکهای ایرانی و به خصوص موشک قدر F وظایف خود را خوب میشناسند.
موفقیت دانشمندان و طراحان ایرانی امروزه به همگان ثابت شده است و اکنون شاهد این هستیم که ایران در بسیاری از زمینهها خودکفا شده است. اعمال تحریمهای خصمانه علیه کشورمان نیز نتوانست کاری از پیش ببرد و تهران توانست یکه و تنها راه خود را در حوزه دفاعی ادامه دهد.