تحقق گام دوم انقلاب اسلامی مستلزم تحول بنیادین در ساختار، عملکرد و اعمال تغییرات کلیدی در سطوح و الگوهای مدیریتی و رفتاری دستگاهها و نهادهای مسئول در هر سه قوه است. در این میان قوه قضائیه با وظایف مهمی در حوزه «پیشگیری»، «برخورد با مفسدین، مجرمین و قانونشکنان» و «نظارت بر اجرای قوانین و خرجکرد بودجه کشور» نقشی حیاتی و پررنگتر از سایر قوا در امنیت اجتماعی و آرامش مردم و تضمین تحقق گام دوم انقلاب اسلامی بر عهده دارد.
انتصاب آیتالله رئیسی به سمت رئیس دستگاه قضا، یک اقدام استراتژیک در تحقق گام دوم انقلاب اسلامی بهشمار میرود. یکی از مشکلاتی که در سطوح مسئولان، نخبگان، رسانهها و منتقدان وجود دارد این است که آسیبها، مشکلات، چالشها و موانع، موشکافانه و دقیق گفته میشود، اما یا به راهحلها و راهکارها اشاره نمیشود و یا با نگاه حزبی و جناحی راهکارهایی ارائه میشود که نهتنها مشکلات را حل نمیکند و موانع را برطرف نمینماید بلکه گاهی بر حجم مشکلات و موانع میافزاید.
بیان و برجسته کردن مشکلات، چالشها، ضعفها و موانع، بدون ارائه راهکارهای لازم برای رفع و حل آنها، موجب سرخوردگی مردم، آسیب دیدن باورها و ایمان و شکستن اعتماد مردم به نظام شده و چراغ امید را در جامعه خاموش میکند و این دقیقاً همان چیزی است که رسانههای معاند نظام سلطه غرب و دنبالهها و پادوهای داخلی آنان در کشور دنبال کرده و به صورت مستمر در شیپور سیاهنمایی دمیده و تصویری سیاه، مخدوش و غیرواقعی از جمهوری اسلامی ارائه میدهند و متأسفانه گاهی این سیاهنمایی بر روحیه و رفتار و گفتار مسئولان نیز اثر مستقیم گذاشته و با دشمن همنوایی میکنند. مقام معظم رهبری با نگاه به جلو و اعتقاد راسخ به وجود راه حلها، با انتصاب آیتالله رئیسی به ریاست قوه قضائیه در عمل وجود راه حل را به مسئولان کشور خطشکنی کرده و نشان دادند در این مسیر پیشگام هستند.
حضرت امام خامنهای در حکم آیتالله رئیسی اولاً عمل به بیانیه گام دوم را از حوزه مربوط به خود شروع کرده (اگر چه این اقدام رهبری پیش از این نیز در حوزههای کشوری و لشکری مسبوق به سابقه بودهاست.) و با انتصاب فردی کاردان، با بنیه قوی علمی و تجربی در حوزه قضا، آشنا و مسلط به مشکلات و موانع دستگاه قضا، انقلابی و دارای روحیه جهادی برای همه الگوسازی کردند ثانیاً در حکم انتصاب وی شخصاً ضمن بیان آسیبها، نقشه راه و انتظارات خود را از قوه قضائیه در مسیر گام دوم بیان داشتند و ثالثاً با این حرکت انقلابی چراغ امید را در دل همه مردم و جناحهای سیاسی روشن ساختند و اینک این آیتالله رئیسی است که با باید با این نقشه راه به آسیبزدایی و انجام اقدامات جهادی پرداخته و نقشههای دشمنان را خنثی نمایند.
تلاقی دو امر مهم، مسئولیت آیتالله رئیسی را دوچندان کرده است. از یکسو شروع مسئولیت وی با گام دوم انقلاب اسلامی همزمان شده و از دیگرسو ایشان در انتخابات سال ۹۶ و در قامت نامزد ریاست جمهوری، وعده و شعار مبارزه با فساد در دولتش را به مردم داده بود و اتفاقاً همین تصویر فسادستیز و انتظارات بهحق رهبری از وی، موجب بالارفتن حساسیت و توقعات مردم از ایشان شده است.
ایشان وظیفه دارد با نصبالعین قراردادن و تلاش برای تحقق اصول ۸ گانه راهبردی ابلاغ شده از سوی رهبری در حکم انتصابش، مسیر پایبندی و دفاع از آرمانها، شعارها و اهداف انقلاب اسلامی و حفاظت از اصول اساسی انقلاب اسلامی را هموار نماید. با آغاز دهه پنجم و شروع گام دوم انقلاب اسلامی سه رسالت مهم، توأمان بر دوش آقای رئیسی سنگینی میکند:
اول: تحول بنیادین در قوه قضائیه همراه با آسیبزدایی، پالایش و پیرایش دستگاه قضا و استخدام و بهکارگیری افراد شایسته، انقلابی، مؤمن و پرتحرک، منطبق با نقشه راه ابلاغی که اگر چنین نکند قطعاً در انجام وظایفش با شکست مواجه خواهد شد و به روزمرگی دچار خواهد شد.
دوم: برنامهریزی برای کشف، شناسایی، برخورد و مجازات مدیران فاسد و اشرافی و چپاولگر و نالایق با هدف احیای باورها و اعتماد و اعتقاد مردم به نظام مقدس جمهوری اسلامی.
سوم: تلاش برای استقرار و تأمین امنیت اجتماعی و برخورد با مجرمین و قانونشکنان.
شکی نیست که آیتالله رئیسی در این راه با چالشها، موانع، سنگاندازیها و مشکلات بسیاری در داخل و خارج مواجه خواهد شد، اما انتصاب ایشان را به فال نیک گرفته و قویاً این امیدواری به وجود آمده که ایشان مستقل و فارغ از همه فشارها و سنگ اندازیها و موانع داخلی، با سبقه فساد ستیزی، روحیه انقلابی و اندوختههای فراوان علمی و تجربی و حمایت بیدریغ مردم، از این رسالت و مسئولیت سنگین سربلند بیرون آمده و دل مردم و رهبری را شاد گرداند انشاءالله
سید عبداله متولیان