شاهزاده پرمسئله سعودی که در عرصه جهانی هیچ ابزاری جز دلارهای رشوه در اختیار ندارد، برای جبران همه ناکامیهای تروریستی در عراق و سوریه و جنایات ضد بشری در یمن و رسوایی قتل خاشقجی و چهره نمادین تروریسم وهابی، سفر آسیایی خود را با ریخت و پاشهای عجیب شروع کرد و آن را در چین به پایان برد.
با اینکه این سفرها از زاویهای دیگر، بخشی از درخواست و مأموریت امریکایی-اسرائیلی تلقی میشود تا سعودی با همه انرژی خود در مناسبات اقتصادی ایران یا مؤلفههای امنیتی در رویکردهای سیاسی همسایگان ایران اثرگذاری کند، ولی سفر بن سلمان در عمل صرفاً یک سفر پرهزینه را ثبت کرد. اندونزی و مالزی بهسرعت خود را از لیست سفر این شاهزاده پرمسئله خارج کردند.
پاکستانیها اولین ایستگاه این سفر بودند که یک میلیارد نقد و یک میلیارد خط اعتباری را در کنار ۱۸ میلیارد دلار تفاهمنامه برای خود ثبت کردند، ولی بهدلیل ماجراجویی ISI و اقدام تروریستی در خاش ایران که توسط یک گروهک تحت پوشش انجام شد و با واکنش شدید ایران روبهرو شدند، هزینه یک اقدام تاکتیکی را مساوی یک خسارت راهبردی مشاهده کردند. درخواست شاهزاده سعودی از پاکستانیها درحالی است که یا پاکستان خود را در مسیر نابودی و تجزیه قرار میدهد یا باید با خواستههای بنسلمان بازی کند. از هماکنون روشن است که پاکستان در ازای هزینههای ۲۰ میلیاردی بنسلمان، حاصل قابل توجهی دریافت نمیکند.
ایستگاه دوم برای بنسلمان ۴۴ میلیارد هزینه داشته تا بتواند جلوی مناسبات نفتی و تجاری هند با ایران را بگیرد. ایستگاه دوم نیز هدف محوری و ضدایرانی را با توجه به راهبرد تنوع منابع تأمینی انرژی که توسط هند دنبال میشود و اخیراً نیز، ساز و کارهای مالی، با ایران را ساماندهی کرده، بینتیجه مانده است. شاهزاده سعودی در حالی تلاش دارد شایستگی خود برای تحقق سیاستهای امریکایی- اسرائیلی را به ترامپ و نتانیاهو نشان دهد که کنگره امریکا، با اصرار بر ضرورت تغییر رویکرد مناسبات امریکا و عربستان تلاش میکند بنسلمان را از اولویتهای ترامپ کنار بگذارد.
ایستگاه بعدی با سفر رئیسجمهور چین به ریاض شکل گرفته تا بنسلمان با استقبال از این مقام چینی، یک تلاش مأیوسانه برای توقف خرید نفت از ایران را تکرار کند، حال آنکه چند روز قبل چینیها بر یک رویکرد راهبردی بلندمدت برای مناسبات با ایران تأکید کردند و بهخوبی هم میدانند که در ریاض تنها باید به عنوان یک بازار فروش محصولات به سعودیها نگاه کنند و شاهزاده سعودی را تنها تا زمانی در مصدر قدرت سعودی خواهند دید که ترامپ در کاخ سفید است و لذا وارد ماجراجوییهای بیثمر او نمیشوند.
بنسلمان نهتنها در پروژههای امنیتی- تروریستی و یا طرحهای ضدایرانی برای تخریب مناسبات ایران و دیگر کشورها ناکام است، بلکه لیست ناکامیها را کامل کرده و نمیتواند یک مجموعه عربی ضد ایرانی یا آنچه امریکاییها برای فلسطین خواب دیدهاند و قرار بود در ورشو بهجایی برسد را سازماندهی کنند. این چهرهسازیها اخیراً در ریاض با اعزام دختر دستگاه اطلاعاتی سابق عربستان بهعنوان سفیر به واشنگتن، مورد تمسخر رسانهها در امریکا قرار گرفت، چرا که زنان زندانی در ریاض و شرایط ناگوار زنان در فرهنگ وهابی و تروریستی آنان، با این اقدامات نمایشی و دلار پاشیدن در مناسبات با دیگر کشورها، به نتیجه نخواهد رسید.
هادی محمدی