یکی از کاربردیترین برنامهها و نرمافزارهایی که این روزها در سراسر دنیا تولید و استفاده میشود، برنامههای مسیریاب هستند. مسیریابها در ابتدا برنامههایی بسیار ساده و ابتدایی بودند که اغلب شامل یک نقشه بود. نقشهای که نشان میداد از نقطه الف به نقطه ب چگونه باید رفت و چه مسیر یا مسیرهای احتمالی برای رسیدن به مقصد وجود دارد.
مسیریابها با گذر زمان و بنا به نیاز کاربران و پیچیدگیهای زندگی امروزی، ارتقا یافته و جزئیات و نکات بیشتری را به کاربر ارائه میدهند و به اصطلاح هوشمندتر شدهاند. چالشها، موانع، حجمبار ترافیک، شرایط جوی، تخمین زمانی، تشخیص مکانهای خاص و… از دیگر امکانات مسیریابهای جدید هستند.
حال فرض کنید شما در یک شهر عادی نیستید و میخواهید از نقطهای به نقطهای دیگر برسید. علاوه بر ترافیک، پیچیدگی و ناآشنایی با بخشهایی از مسیر، خطراتی خاص نیز شما را تهدید میکند. برخی تابلوها را به عمد عوض میکنند تا شما را گمراه کنند.
راههای به ظاهر کوتاهتر و فریبندهای (اما در واقع بنبست) وجود دارد که برخی همراهان شما اصرار به استفاده از آنها دارند. کسانی هستند که رسماً و آشکارا میگویند نخواهند گذاشت شما به مقصد خود برسید و با تمام توان مانع شما خواهند شد، تا جایی که در برخی خیابانها خرده شیشه و میخ ریختهاند تا خودروی شما زمینگیر شود و در برخی خیابانها حتی مینگذاری نیز کردهاند! ذهن نسل جوانی که اهل بازیهای کامیپوتری است، با چنین فضاهایی بیگانه نیست و حداقل در بازی آن را دیده و تجربه کرده است.
پیچیدگی این شهر خیالی در برابر پیچیدگیهای دنیای واقعی امروز تقریباً هیچ است. وقتی در یک شهر بزرگ و شلوغ و امن، برای رفتن از نقطهای به نقطهای دیگر، نیاز به مسیریاب وجود دارد و زندگی هوشمند استفاده از چنین امکانی را میطلبد، چگونه میتوان در سطحی بسیار وسیعتر و به مراتب پیچیدهتر و البته با هزار و یک چالش و خطر، بدون چنین برنامهای، پای در مسیر نهاد و گام برداشت؟
پیام رهبر انقلاب موسوم به «گام دوم»، همان برنامه مسیریاب است که برای حرکت چهل سال آینده کشور، نوشته نه، بلکه هوشمندانه، با دقت و جزئیات فراوان طراحی شده است. وقتی مسیر پر از چالش و راههای انحرافی است، حرکت بدون مسیریاب، در خوشبینانهترین حالت به خستگی، گم شدن و دور خود چرخیدن منجر میشود و با واقعبینی میتوان گفت چنین مسافری قربانی خواهد شد و هرگز به مقصد نخواهد رسید.
مسیریابها اگر چه طراحی دقیق، پیچیده و هوشمندانهای دارند که ناشی از بکارگیری فناوریهای مختلف و اطلاعاتی عمیق و دقیق است اما کار کردن با آنها ساده و راحت است. لازم نیست کاربر مهندس نرمافزار و فناوری اطلاعات باشد تا بتواند از این برنامه استفاده کند که اگر چنین بود، طراحی چنین برنامهای نقض غرض محسوب میشد.
کافی است کاربر حداقلی از سواد را داشته باشد و بر اساس اطلاعات برنامه عمل کند و در طول راه، فریب مسیریابهای قلابی را نخورد. مسیریاب «گام دوم» نیز چنین است. نرمافزاری کامل و جامع که در عین هوشمندی بالا و پیچیدگیهای خاص خود در طراحی، استفاده از آن برای کاربر بسیار راحت است و کافی است اراده استفاده وجود داشته باشد. این سادگی در فهم و استفاده نیز خود یکی از دلایل هوشمندی بالای این برنامه است.
اگرچه نرمافزارها و برنامههای عمومی برای تمامی اقشار جامعه طراحی میشوند، اما بطور طبیعی کاربران اصلی آنها جوانان هستند و «گام دوم» نیز بطور ویژهای جوانان را مورد خطاب قرار میدهد. این موضوع کاملاً هدفمند و با نگاهی عمیق رخ داده است. جوانان موتور محرکه و اصلی پیروزی انقلاب و عبور دادن آن از گردنههای سخت و دشوار طی ۴۰ سال گذشته بودهاند و ادامه این حرکت نیز جز با تکیه بر توان و انگیزه آنان عملی نیست.
این فراخوان نشانگر عمق باور و اعتقاد رهبر معظم انقلاب اسلامی به جوانان است. در حالی که عدهای تحت تاثیر القائات دشمن و محاسبات و تحلیلهای اشتباه خود، نسل جوان را تهدید و مشکل ارزیابی میکنند، از نگاه رهبر انقلاب، این نسل پرانگیزه و پرتوان است که میتواند و باید مشکلات را حل کرده و گام دوم انقلاب را با صلابتی بیش از گذشته به پیش بردارد.
این توجه و تاکید بر محوریت جوانان، از سوی رهبر انقلاب امری تازه و دفعی نیست و اندکی آشنایی با طرز فکر و شیوه مدیریتی ایشان نشان میدهد، اعتماد و امید به جوانان یکی از اصول بنیادین این شیوه است. انتصابات چند سال اخیر در دستگاههای مختلف نیز که از سوی ایشان انجام شده، مؤید همین امر است.
نخستین حس و درکی که پس از خواندن این پیام، به مخاطب دست میدهد احساس امید و نشاط است. این امید و انگیزه، سطحی و ناشی از احساسات زودگذر نیست و مبتنی بر واقعیتهاست. نکته قابل تامل و بسیار مهم آنکه این امید واقعی و مبتنی بر واقعیتها، درست در مقابل امید کاذبی است که توسط دشمن و برخی افراد ناآگاه ترویج میشود و در واقع سرابی است که افراد را به دنبال خود کشانده و با صرف زمان، انرژی و تحمیل هزینه، در نهایت به سرخوردگی و خستگی ناشی از نرسیدن به وعدههای فریبنده اما توخالی میانجامد.
اولین و نخستین مطالبه رهبری از جوانان در گام دوم انقلاب نیز توجه و تکیه بر امید صادق و دوری از امید کاذب و فریبنده است؛ «پیش از همهچیز، نخستین توصیه من امید و نگاه خوشبینانه به آینده است. بدون این کلید اساسیِ همه قفلها، هیچ گامی نمیتوان برداشت. آنچه میگویم یک امید صادق و متّکی به واقعیّتهای عینی است.
اینجانب همواره از امید کاذب و فریبنده دوری جستهام، امّا خود و همه را از نومیدی بیجا و ترس کاذب نیز برحذر داشتهام و برحذر میدارم. در طول این چهل سال - و اکنون مانند همیشه- سیاست تبلیغی و رسانهای دشمن و فعّالترین برنامههای آن، مأیوسسازی مردم و حتّی مسئولان و مدیران ما از آینده است.»
استفاده از مسیریابها آداب خاص خود را دارد. نرمافزار و برنامه همیشه باید در حالت فعال و مقابل چشم کاربر باشد. یک چشم کاربر به مسیر و چشم دیگرش به صفحه مسیریاب است و با تطبیق این دو، تصمیم گرفته و به موقع عمل میکند. لحظهای غفلت میتواند منجر به افتادن در مسیری اشتباه و اتلاف وقت و انرژی و دوری از مسیر شود.
کشتی نجات انقلاب اسلامی در دریای طوفانی دنیای امروز، پس از چهل سال تلاطم و پیشروی، دومین حرکت خود را آغاز کرده است. تنها چند ساعت پس از انتشار این پیام راهبردی، خون تعدادی از پاکترین مردان این سرزمین، به دست دشمنان ناجوانمردانه به زمین ریخته شد تا علامتی باشد برای آنکه این کشتی را پاسدارانی است که به قیمت خون خود، اجازه توقفش را نمیدهند. وَ قَالَ ارْکَبُوا فِیهَا بِسْمِ الله مَجْرَاهَا وَ مُرْسَاهَا إِنَ رَبِّی لَغَفُورٌ رَحِیمٌ. (و [نوح] گفت بر آن سوار شوید، که روانه شدن و لنگر انداختنش با نام خداست، که پروردگار من آمرزگار مهربان است. هود - آیه ۴۱)
محمد صرفی