بیانیه مداخله جویانه اروپا علیه ایران

نکات کلیدی این بیانیه به شرح ذیل است:

* برنامه جامع اقدام مشترک، از مولفه‌های کلیدی معماری منع اشاعه هسته‌ای در دنیا و دستاورد دیپلماسی چندجانبه است. 

* اتحادیه اروپا از تداوم پایبندی ایران به اجرای موثر و کامل تعهدات مرتبط هسته‌ای خود استقبال می‌کند.

* اتحادیه اروپا درک می‌کند که رفع تحریم‌ها از جمله مولفه‌های اساسی برجام است و عمیقاً از اقدام آمریکا برای بازاعمال تحریم‌ها ابراز تأسف می‌کند.

* شورای اروپا، از پیشرفت‌های حاصل‌شده برای انجام اصلاحات ضروری [در زمینه FATF] استقبال کرده و از ایران می‌خواهد طبق تعهداتش در برنامه اقدام FATF، قوانین لازم را تصویب و اجرا کند. 

* این شورا، از تنش‌های رو به فزونی در منطقه و نقش ایران در آنها، از جمله ارائه کمک‌های نظامی، مالی و سیاسی به بازیگران غیردولتی در کشورهایی مانند سوریه و لبنان ابراز نگرانی می‌کند. 

* این شورا از بابت دخالت نظامی ایران و تداوم حضور نیروهای ایران در سوریه نگرانی‌های جدی دارد.

* اتحادیه اروپا متعهد است گفت‌وگوها به رهبری این اتحادیه با ایران را با هدف تداوم بخشیدن به نتایج ملموس و تقویت فضایی بهتر در منطقه ادامه دهد. اتحادیه اروپا نتایج تلاش‌هایی را که در چارچوب گفت‌وگوهای فعلی به رهبری این اتحادیه در مسائل منطقه‌ای انجام شده به رسمیت می‌شناسد. در همین راستا، اتحادیه اروپا از حمایت علنی ایران از گفت‌وگوهای سازمان ملل در سوئد که به توافق استکهلم منجر شد، استقبال می‌کند. 

* شورای اروپا همچنین از بابت فعالیت‌های موشک‌های بالستیک ایران نگرانی‌های جدی دارد و ایران را به اجتناب از این فعالیت‌ها به ویژه پرتاب موشک‌هایی که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مغایرت دارند، دعوت می‌کند.

* ایران به تلاش‌ها برای افزایش برد و دقت موشک‌های خود و همچنین افزایش شمار آزمایش‌ها و پرتاب‌های عملیاتی خود ادامه می‌دهد. این فعالیت‌ها بی‌اعتمادی‌ها را تعمیق کرده و موجب بی‌ثباتی در منطقه می‌شوند. 

* شورای اروپا از ایران می‌خواهد تمامی تدابیر لازم را برای رعایت کامل تمامی قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت در زمینه ارسال موشک‌ها و فناوری‌ها و مواد مرتبط به بازیگران دولتی و غیردولتی در منطقه، اتخاذ کند.

* اتحادیه اروپا از فعالیت‌های خصمانه‌ای که ایران در خاک چند کشور عضو اتحادیه انجام داده عمیقاً ابراز نگرانی می‌کند و در همین راستا تصمیم گرفته دو فرد و یک سازمان را در فهست تحریم‌ قرار دهد. 

* اتحادیه اروپا درباره وضعیت حقوق بشر در ایران عمیقاً نگران است. 

در ادامه مشروح بیانیه مذکور را بخوانید:

۱) با عنایت به تصمیمات شورای اروپا در نوامبر ۲۰۱۶، اتحادیه اروپا تعهد راسخ خود به "برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) و تداوم اجرای آن را ابراز می‌دارد. برنامه جامع اقدام مشترک، از جمله مولفه‌های کلیدی ساختار منع اشاعه هسته ای در دنیا و دستاوردی برای دیپلماسی چندجانبه است که به اتفاق آرا به تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد، در قطعنامه شماره ۲۲۳۱ رسیده است. 

۲) اتحادیه اروپا از اجرای کامل و موثر تعهدات مرتبط هسته‌ای توسط ایران، که در ۱۳ گزارش متوالی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از جمله در آخرین گزارش فصلی این سازمان به تاریخ ۱۲ نوامبر ۲۰۱۸، به تأیید این نهاد بین‌المللی رسیده استقبال می‌کند. اتحادیه اروپا بر ضرورت تداوم اجرای تعهدات و ادامه همکاری‌های کامل و به موقع با آژانس از سوی ایران تأکید می‌کند. اتحادیه اروپا از فعالیت‌های آژانس در زمینه نظارت و راستی‌آزمایی اجرای برجام استقبال کرده و کاملاً از آن حمایت می‌کند. اتحادیه اروپا از تعهد ایران مبنی بر اینکه هرگز به دنبال توسعه یا دست‌یابی به هیچ سلاح هسته‌ای نخواهد بود استقبال می‌کند. این اتحادیه از اجرای موقت «پروتکل الحاقی به توافق جامع پادمانی» از سوی ایران تقدیر می‌کند و ایران را به تصویب آن ترغیب می‌کند. 

۳) اتحادیه اروپا درک می‌کند که رفع تحریم‌ها جزو بخش‌های اساسی برجام است و عمیقاً از بازاعمال تحریم‌ها توسط ایالات متحده بعد از خروج این کشور از برجام ابراز تأسف می‌کند. اتحادیه اروپا تلاش‌های انجام‌شده برای حفظ منافع اقتصادی و منافع گسترده‌تر ایران، به نحو پیش‌بینی‌شده در برجام را مورد تأکید قرار می‌دهد. این تلاش‌ها از طریق ابتکار فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده برای عملیاتی کردن یک کانال ویژه مالی تقویت شده‌اند. این کانال، اکنون به عنوان یک شرکت خصوصی با هدف تأثیرگذاری مثبت بر روابط تجاری و اقتصادی با ایران و مهم‌تر از همه روی زندگی مردم ایران به ثبت رسیده است. این کانال ویژه، منطق با قوانین اتحادیه اروپا و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از عاملان اقتصادی دخیل در تجارت با مشروع با ایران حمایت خواهد کرد.

همان‌طور که در بیانیه مشترک مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای دارایی فرانسه، آلمان و انگلیس به تاریخ ۲ نوامبر ۲۰۱۸ یادآوری شده، عزم ما برای تکمیل این اقدام، تزلزل‌ناپذیر است. اتحادیه اروپا خاطرنشان می‌کند که به‌روزرسانی «قوانین مسدودساز» اتحادیه اروپا و «مجوز وام خارجی» بانک سرمایه گذاری اروپا روز ۷ آگوست ۲۰۱۸ اجرایی شد.

۴) اتحادیه اروپا بر حمایت از توسعه روابط اتحادیه اروپا و ایران در حوزه‌های دارای منافع مشترک به نحو مشخص‌شده در بیانیه مشترک توافق شده میان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیر خارجه ایران در آوریل ۲۰۱۶ تأکید می‌ورزد. این موارد، حوزه‌هایی نظیر گفت‌‌وگوی سیاسی، حقوق بشر، همکاری اقتصادی، تجارت و سرمایه‌گذاری، کشاورزی، حمل و نقل، انرژی، تغییرات آب و هوایی، همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای، محیط زیست، حفاظت شهروندی، علوم، پژوهش و نوآوری، آموزش از طرق مختلف از جمله مبادلات در زمینه‌های دانشگاهی، فرهنگی، مواد مخدر، مهاجرت، منطقه و موارد بشردوستانه را شامل می‌شوند. 

۵) شورا، از پیشرفت‌های صورت‌گرفته برای انجام اصلاحات ضروری استقبال می‌کند و از ایران می‌خواهد منطبق با تعهداتش ذیل برنامه اقدام کارگروه اقدام مالی (FATF) قوانین ضروری را به تصویب رسانده و اجرا کند. اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن آماده همکاری با ایران در این حوزه‌ها، از جمله با ارائه کمک‌های فنی در زمینه اجرای برنامه اقدام FATF هستند.

۶) شورا از نگرانی‌های رو به فزونی در منطقه و نقش ایران در این زمینه، از جمله تأمین حمایت‌های نظامی، مالی و سیاسی برای بازیگران غیردولتی در کشورهایی مانند سوریه و لبنان ابزار نگرانی می‌کند.

۷) این شورا، از بابت دخالت‌های نظامی ایران و حضور مداوم نیروهای ایرانی در سوریه نگرانی‌های جدی دارد. اتحادیه اروپا از ایران می‌خواهد منطبق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل کاملاً از روند تحت رهبری سازمان ملل در سوریه حمایت کند و از ایران می‌خواهد از نفوذ خود روی رژیم سوریه در این راستا استفاده کند.