چرا ماهواره پیام در مدار قرار نگرفت؟

گروه سیاسی- ماهواره پیام، ماهواره ایرانی بود که توسط دانشگاه صنعتی امیرکبیر طراحی و ساخته شده بود. این ماهواره قرار بود در مدار پانصد کیلومتری زمین قرار بگیرد و برای منظورهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. اما در روز پرتاب نتوانست در مدارش قرار بگیرد. علت این امر نداشتن سرعت اولیه لازم، حدود ۷ کیلومتر بر ساعت، عنوان شد.

به گزارش افکارنیوز، این ماهواره با وزن ۱۰۰ کیلوگرم از سری میکرو ماهواره‌های توسعه فناوری فضایی بود که به منظور انجام مأموریت تصویربرداری طراحی و ساخته شد. ارتفاع مداری طراحی شده برای ماهواره پیام امیرکبیر ۵۰۰ کیلومتر و با شیب مداری ۵۵ درجه و تصاویری با دقت ۴۵ متر ارسال می کرد و پیش بینی اولیه حاکی از این بود که حدود سه سال در مدار زمین باقی خواهد ماند. پیام سه مأموریت تصویربرداری ،ذخیره و ارسال داده ها را برعهده داشت.

ویژگی‌ها

دقت تصویر برداری (رزولوشن) این ماهواره ۴۵ متر بود. (مقایسه شود با دقت تصاویر ده متری که گوگل به‌طور رایگان منتشر می‌کند)

این ماهواره با وزن ۱۰۰ کیلوگرم از سری میکرو ماهواره‌ها بود.

ماموریت‌ها

بررسی پوشش گیاهی

بهبود پایش گرد وغبار

اندازه‌گیری تشعشعات فضایی با هدف بررسی اثر پرتوهای کیهانی بر عملکرد ماهواره

پرتاب ماهواره

این ماهواره در ساعات اولیه صبح روز سه شنبه، ۲۵ دی ماه ۱۳۹۷، با استفاده از ماهواره‌بر سیمرغ از پایگاه فضایی امام خمینی به فضا پرتاب شد.

مصطفی صفوی مدیر پروژه ماهواره پیام دانشگاه امیرکبیر در خصوص ماهواره پیام پیش‌تر گفته بود: «زمانی که پیشنهاد اولیه این ماهواره با پرتاب گر خارجی مطرح شد، مشخصات فنی ارتفاع از سطح زمین۶۳۱ کیلومتر و زاویه تمایل ۹۸ درجه بود. بعد از اینکه به دلایل غیر فنی پرتابگران خارجی برای پرتاب ماهواره همکاری نکردند، تغییراتی در مشخصات فنی ماهواره ایجاد شد. مدیر پروژه ماهواره پیام عنوان کرد: در حال حاضر پرتابگر ایرانی سیمرغ برای پرتاب ماهواره در نظر گرفته شده است بنابراین مشخصات فنی نیز تغییر و وزن این ماهواره حداکثر برابر با ۱۰۰ کیلوگرم با ارتفاع ۵۰۰ کیلومتر از سطح زمین و زاویه تمایل ۵۵ درجه است. عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: بر اساس محاسبات ماهواره دو تا دو و نیم سال می تواند در مدار باشد، بنابراین نسبت به ماهواره های قبلی به طور قابل ملاحظه‌ای از نظر عمر و ارتفاع از سطح زمین تفاوت اساسی دارد.»

ماهواره پیام به هوا پرتاب شد ولی در مدار قرار نگرفت

«محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از پرتاب ناموفق ماهواره پیام در بامداد سه شنبه خبر داد. 

وی در توییتی نوشت: بامداد با وزرایICT دولتهای هشتم تا دوازدهم به پایگاه فضایی امام خمینی رفتیم. ماهواره‌بر با طی دو مرحله موفق، در مرحله سوم به سرعت کافی نرسید و "پیام" در مدار آرام نگرفت. "دوستی" در انتظار حضور در مدار با جوانان عزم کردیم مجدد بسازیم.

توئیت جهرمی

سید احمد معتمدی با اشاره به پرتاب ماهواره پیام امیرکبیر که نتوانست به درستی در مدار قرار گیرد، افزود: شاید تصور این باشد که به طور کلی این پرتاب ناموفق بوده است، هر چند به لحاظ کاربردی بحث درستی است، ولی به لحاظ فنی و تکنولوژیک می‌توان گفت پرتاب کننده یعنی ماهواره بر و موشکی که ماهواره را حمل کرده و همچنین خود ماهواره ۹۰ درصد به اهدافش رسیده است.

وی گفت: برای نخستین بار است که چنین موشکی می‌تواند ماهواره با وزن ۱۱۰ کیلوگرم را تا مدار ۵۰۰ کیلومتری که باید قرار می‌گرفت در مرحله اول و دوم با موفقیت انجام دهد، اما در مرحله سوم که باید ماهواره را جدا کند، باید به سرعت مناسب بیش از ۷ یا ۷ و ۲ دهم کیلومتر در ثانیه می‌رسید که متأسفانه نمی‌تواند به این سرعت برسد.

ماهواره "دوستی" دیگر ماهواره ایرانی است که قرار است طی روزها و هفته‌های آینده به فضا پرتاب شود.

جمهوری اسلامی ایران در تلاش است دستاوردهای خود را در عرصه فضایی به عنوان یکی از 10 کشور دارای قابلیت بومی از صفر تا صد در جهان، تثبیت کند.

واکنش های برخی مقامات آمریکایی و اروپایی به پرتاب ماهواره پیام

دولت ایالات متحده آمریکا و برخی متحدان اروپایی واشنگتن به شدت مخالف  تلاش‌های ایران برای کسب دانش فضایی و به ویژه در حوزه ابزارهای پرتاب بومی، آن هستند.

مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا ساعاتی پس از اعلام پرتاب ماهواره پیام که به دلایل فنی نتوانست در مرحه آخر در مدار قرار بگیرد، در صفحه توئیتر خود پیامی منتشر کرد و به این رویداد واکنش نشان داد.

وزیر امورخارجه آمریکا در پیام خود مدعی شد: ایران در مخالفت با جامعه بین‌الملل و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، امروز یک وسیله پرتاب فضایی را آزمایش کرد. این پرتاب بار دیگر نشان می‌دهد که ایران به دنبال توانایی‌های پیشرفته موشکی است که اروپا و خاورمیانه را تهدید می‌کند.همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وزیر رژیم صهیونیستی به آزمایش ماهواره پیام واکنش نشان داده و مدعی شد که ایران در اعلام برنامه خود برای ارسال ماهواره علمی به فضا دروغ می‌گوید و این پوششی برای ادامه توسعه موشک‌های بالستیکش است.

این ادعاهای بی‌اساس و واهی در حالی از سوی مقامات صهیونیستی و آمریکایی مطرح می‌شود که هیچ قانون و قطعنامه‌ای در سازمان ملل ایران را از انجام فعالیت‌های علمی مرتبط با ماهواره و حتی ساخت موشک بازنمی‌دارد.

به هر حال باید خوشحال بود و امیدوار بود که با این پرتاب، صنعت فضایی ایران از کما خارج شود، این پرتاب می تواند نوید این باشد که دیگر قرار نیست دولتمردان ما منتظر نظر و تشر آمریکایی ها و اروپایی ها برای پرتاب ماهواره باشند. این پرتاب می تواند نوید این باشد که دوستان فهمیده اند که بیش از این نباید برای مرده برجام هزینه داد و اینها همه مبارک است.

 البته در این میان نباید نقش تذکرات و هشدارهای صریح رهبر انقلاب را در پایان دادن تعلیق برخی پروژه ها و پرتاب های فضایی ایران نادیده گرفت.