آیتالله «محمدعلی تسخیری» در آیین گرامیداشت هفته پژوهش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به اهمیت پژوهش و نتایج آن اشاره کرد و گفت: باید با برنامهریزی مناسب و سازنده، زمینهها و زیرساختهای پیشرفت و افقهای روشن پیش رو را ترسیم کنیم. همچنین باید پژوهشها را با حضور اندیشمندان و سفیران فرهنگی فعال در این حوزه در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نهادینه کرد.
رئیس اسبق سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: خداوند در قرآن میفرماید: که باید برای آینده برنامهریزی داشته باشید چرا که برنامهریزی میتواند انسان را به تقوای الهی برساند.
آیت الله تسخیری با تأکید بر این که هر کس در هر زمینهای که فعال است مشکلات را جمعبندی و مطرح کند، اظهار داشت: هر فرد با ارائه راهکارها و تبیین، آنچه از تحقیقات و پژوهشها به دست آمده است را ارائه کند.
مشاور رهبر انقلاب در امور فرهنگی جهان اسلام با اشاره به آیات قرآن درباره پیشبینی آینده گفت: مفسرین میگویند در برخی آیات، بر برنامهریزی در چارچوب تقوای الهی تأکید شده است. ما کشوری هستیم که میخواهیم رسالت خود را به گوش جهانیان برسانیم و این هدف عظیم به برنامهریزی، فعالیت و پژوهش اصیل در چارچوب تقوای الهی نیاز دارد. شگرد و حمله فرهنگی دشمن ما را وادار میکند همیشه آماده باشیم.
آیت الله تسخیری با اشاره مجدد به آیات قرآن گفت: در برخی آیات آمده است که کفار با همگامان خود ولایت مشترکی دارند و با آن به سوی شما حرکت میکنند بنابراین اگر شما به فکر آینده نباشید و ولایت را در میان خود برقرار نکنید منتظر غوطهور شدن در فتنه و فساد باشید.
مشاور رهبر معظم انقلاب در امور فرهنگی جهان اسلام خطاب به مسئولان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: باید از نیروها و تجربیاتتان در این زمینه استفاده کنید، نیروها را بسیج کنید تا برای برنامهریزی جامع در این حوزه کمک کنند تا وظیفه خطیر الهی خود را به سرانجام برسانید.
آیتالله تسخیری در پایان گفت: بخش اعزام مبلغ در سازمان فرهنگ و ارتباطات پیشرفت داشته و امیدواریم با پژوهش دقیق، حرکت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را به جلو هدایت کنیم.
در ادامه ابوذر ابراهیمی ترکمان پژوهش را مادر توسعه در هر حوزهای عنوان کرد و افزود: پژوهشهای برتر و کارآمد میتواند زمینه مناسب پیشرفت و ترقی کشور را فراهم کند.
وی به رونمایی از بیش از ۱۰۰ عنوان پژوهش برتر این سازمان از طریق بخشهای مختلف به ویژه رایزنیهای فرهنگی ایران در اقصی نقاط جهان اشاره کرد و گفت: امروز تکنولوژی کمک کرده تا بتوانیم به سرعت و درکوتاهترین زمان به اطلاعات خوبی درباره کشورها دست پیدا کنیم. درگذشته اطلاعات ما در مورد کشورها و ذائقههای فرهنگی ملل ضعیف بود، اما خوشبختانه امروز این آگاهی افزایش یافته است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: آنچه امروز از اهمیت ویژه و مضاعفی برخوردار است، استقبال اکثر نظامهای دنیا از ذائقههای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است که جلب توجه کرده است. داشتهها و ذخیرههای فرهنگی جمهوری اسلامی اسلامی ایران به قدری نزد دیگر کشورهای دنیا نشانگر توانایی و قدرت نرم آن است که اینگونه امروز مورد توجه کل دنیا قرار گرفته است.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، عرضه فرهنگی را مهم و با اهمیت عنوان کرد و گفت: این سازمان توانسته در راستای همین امرمهم، همه زحمات رایرنیها، تدوینها، ترجمهها و تألیفهای زیاد را و کارهایی که در قاب کتاب منتشر شده را به اقصی نقاط جهان عرضه کند.
وی در ادامه با اعلام اینکه پژوهشهای تولید شده در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنیهای فرهنگی در کشورهای مختلف به عنوان منابع تولیدات پژوهشی و پایاننامهها مورد استفاده پژوهشگران قرار میگیرد، اظهار داشت: امروز دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور از آثار مکتوب سازمان و رایزنیهای فرهنگی استفاده کرده تا جائیکه بخش عمدهای ازاین آثار میتواند منشأ بسیاری از تصمیمهای فرهنگی در کشور تلقی شوند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود همچنین با اشاره به اقدامات مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، گفت: در دورههایی خیلی ترجمهها مورد اهتمام قرار نمیگرفت و کتابها بدون هدف و گاهی به صورت تکراری به زبانهای دیگر ترجمه میشدند که کارایی مورد نظر را نداشت؛ اما اکنون این وضعیت ساماندهی و مورد توجه خیل مشتاقان زیادی قرار گرفته است.
ابراهیمیترکمان با بیان اینکه امروز همچنین جمهوری اسلامی ایران در عرصه گفتگوهای دینی به عنوان یک برند و نماد در جهان معرفی میشود، اظهار داشت: امروز در برخی از کشورها، مطالعات شیعی وارد مدخلهای دایرهالمعارفها شده که این مهم بیانگر نتیجه ارتباط و گفتوگوی دینی است. سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی پژوهشها را به سمت خارج از کشور هدایت کرده و بودجه آن را به حداقل رسانده است؛ چون خود را مسئول پژوهش در داخل کشور نمیداند. این سازمان وظیفه دارد تا اطلاعات حوزههای فرهنگی را به ایران منتقل کند و از طرفی داشتههای پژوهشی داخل را به خارج از کشور انتقال دهد که در این باره موفقیتهای خوبی نصیب آن شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید براینکه نباید به هیچ عنوان کار فرهنگی خود را در خارج از مرزها تعطیل کنیم، تاکید کرد: اگر نتوانیم خودمان را از طریق زبان خودمان به دیگران بشناسانیم، دیگران ما را آنطور که خود میخواهند ما را خواهند شناخت. دیگران هیچگاه نخواسته و نمیخواهند فضایل، پیشرفتها و دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران را ببینند ازاین رو این فضایل و دستاوردها را خداوند به کشور، ملت و نظام عطا کرده ونباید در معرفی این فضایل کوتاهی کنیم.
وی با تشریح برخی از نمودهای حضور فرهنگی ایران در سایر کشورها از جمله در حوزه فرهنگی ایران و خارج از آن در طول تاریخ تا دوران معاصر، یادآور شد: پدران ما بدون امکانات در خصوص معرفی فرهنگ خود بسیار موفق بودهاند و اگر ما با این همه امکانات موجود، نتوانیم داشتههای خود را منتقل و معرفی کنیم، واقعاً به خود جفا کردهایم. حوزههای پژوهش و دانش و فرهنگ، تعطیلشدنی نیست و لذا فرهنگ مانند غذا و هوا چنانچه انسان استفاده نکند، حیات خود را از دست خواهد داد.
ابراهیمی ترکمان در عین حال گفت: باید مسائل فرهنگی و پیچیدگیهایی آن را درک و در حوزه پژوهش توانمندیهای موجود را برای معرفی و تبیین فرهنگ غنی ایرانی اسلامی با استفاده از همه ابزارها به همه جهان به کارببندیم.