چرا ایرانی‌ها به آمریکا اعتماد ندارند؟

پایگاه روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی با بیان اینکه اعلام عدم پایبندی ایران به اجرای برجام از سوی ترامپ بار دیگر موجب افزایش جو بی‌اعتمادی بین ایران و آمریکا شد، با فهرست برخی از سیاست‎های خصمانه آمریکا در دهه‌های گذشته علیه ایران نوشت که بی‌اعتمادی ایرانی‌ها به آمریکا ریشه تاریخی دارد.

کودتای ۱۹۵۳ (۲۸ مرداد ۳۲)

پس از جنگ جهانی دوم هنگامی که ایران پالایشگاه نفتی انگلیس در آبادان را ملی اعلام کرد، آمریکا به عنوان یکی از قدرت‎های جهانی از ترس نفوذ شوروی با همدستی انگلیس کودتایی برای سرنگونی دولت محمد مصدق طراحی کرد. کودتا اگرچه در ابتدا با شکست مواجه شد اما سرانجام نیروهای تحت حمایت سازمان سیا با حضور در خیابان‎های ایران موجب سرنگونی دولت منتخب محمد مصدق و روی‌کارآمدن محمدرضا پهلوی شاه مستبد ایران شد. نقش چشمگیر آمریکا در طراحی کودتا علیه دولت منتخب ایران و سرنگونی دولت مصدق سهم زیادی در بی‌اعتمادی ایرانی‌ها به آمریکا را دارد که تا امروز نیز ادامه دارد.

جنگ دریایی و سقوط هواپیمای مسافربری ایران

 

در 18 آوریل سال 1988 در میانه جنگ ایران وعراق، نیروی دریایی آمریکا و ایران در آب‎های خلیج فارس باهم درگیر شدند که در پی آن نیروی دریایی ایران کشتی جنگی آمریکا را با موشک هدف قرار داد و نیروهای آمریکایی نیز به دو سکوی نفتی ایرانی حمله کردند و شش کشتی ایرانی را غرق کردند یا صدمه زدند. اما چند ماه بعد در جولای 1988 کشتی جنگی آمریکا در تنگه هرمز یک هواپیمای مسافربری ایرانی به مقصد دبی را هدف قرار داد که در پی آن این هواپیما در آب‎های خلیج‌فارس غرق شد و همه 290 مسافر آن نیز غرق و ناپدید شدند.

«محور شرارت»

 

پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر به آمریکا در سال 2001،«جرج دبیلوبوش» در اوایل سال 2002 ایران به همراه کره‌شمالی و عراق را به عنوان «محور شرارت» اعلام کرد و مدعی شد این سه کشور در پی سلاح‌های هسته‌ای و کشتار جمعی هستند. 

توافق هسته‌ای 2015

 

در سال 2015 در خصوص حل‌وفصل مسئله برنامه هسته‌ای ایران توافقی بین تهران و شش کشور غربی صورت گرفت که موجب آن ایران در ازای برداشتن تحریم‎های بین‌المللی پذیرفت سطح غنی‌سازی اوانیوم خود را کاهش دهد. پس از اجرای این توافق هسته‌ای که به «برنامه جامع اقدام مشترک» معروف شده، اگرچه میلیون‌ها دلار برای خرید هواپیمای جدید در اختیار ایران قرار گرفته و فروش نفت این کشور افزایش یافته اما بسیاری اعتقاد دارند که توافق هسته‌ای مزایایی برای ایران نداشته است.