گروگانگیری‌های زنجیره‌ای برای گردشگرهای ایرانی در ترکیه

 گروگان‌گیری گردشگران ایرانی در ترکیه کم‌کم به خبری عادی تبدیل شده به طوریکه تنها طی چند ماه اخیر چهار مورد حادثه گروگان‌گیری شهروندان ایرانی در ترکیه گزارش شده‌است.

ایرانی‌های طعمه نخست گروه‌های مافیایی ترکیه

روز دوشنبه 23 مرداد رسانه‌های خبری گزارش دادند که دو گروگان ایرانی در نهایت پس از چند روز توانستند از اسارت آدم‌ربایان در شهر استانبول رها شوند؛ این دو ایرانی پس از آن موفق به آزادی از دام گروگان‌گیران شدند که یکی از آنها با فرار از ساختمان محل اسارت خود در منطقه زیتون بورنو، از همسایگان و پلیس درخواست کمک کرد.

سفر به ترکیه

 

بنا به گزارش رسانه‌های محلی ترکیه این این ۲ نفر ایرانی جزو پنج گروگانی بودند که توسط اعضای یک شبکه قاچاق انسان در محله زیتون بورنی شهر استانبول ترکیه گروگان گرفته شده بودند و برای آزادی، از خانواده آن‌ها مطالبه ۱۰۰ میلیون تومان وجه نقد شده بود.

در تاریخ ۷ مرداد ۳ جوان ایرانی پس از ۱۶ روز اسارت با کمک سفارت ایران در ترکیه و پلیس روابط بین‌الملل از چنگ آدم‌ربایان آزاد شدند؛ آدم‌ربایان این افراد را با هدف اخذ پول از خانواده‌هایشان به‌شدت تحت شکنجه و آسیب جسمی قرار داده بودند.

سفر به ترکیه

 

این افراد که هر سه بالای سی‌سال سن داشته و از مسیر‌های قانونی و با هم به ترکیه آمده بودند که با بی احتیاطی در دام تبهکاران و گروگان گیر‌ها افتادند و ربایندگان از زمان گروگانگیری، از طریق فضای مجازی با خانواده این افراد ارتباط برقرار کرده و مطالبه مبالغ کلانی برای ر‌هایی آن‌ها کرده بودند.

اوایل تیرماه یک خانواده پنج نفره ایرانی که به اسارت آدم ربایان درآمده بودند، بعد از ایجاد آتش سوزی عمدی برای جلب توجه و درخواست کمک از همسایگان ساکن در ساختمان محل نگهداری و حبس اجباری خود در استانبول، توانستند با متواری شدن گروگان گیران از محل، خود را نجات دهند.

سفر به ترکیه

این خانواده که یک زن و شوهر ایرانی به همراه سه فرزند خود بودند، با چهار نفر آدم ربا که گفته می‌شود ۲ تبعه ترک و ۲ تبعه عرب بوده اند، برای شرکت در تور‌های گردشگری ارتباط برقرار کرده، ولی در نهایت آدم ربایان با اسلحه آن‌ها را از هتل محل اقامت شان خارج کرده و از خانواده آن‌ها در ایران در قبال آزادی درخواست پول کرده بودند که پس از سه روز موفق می‌شوند از دام آدم‌ربایان فرار کنند.

روز نخست اردیبهشت نیز رسانه‌های خبری گزارش دادند که پلیس ترکیه پس از هشتادوپنج روز موفق شده یک تاجر ایرانی گروگان‌گرفته‌شده را در منطقه نسیب در استان ماردین آزاد کند.

 

ضیاء‌الدین محمدنژاد از کارمندان یک شرکت نساجی در ارومیه که برای تجارت به ترکیه رفته از سوی افرادی ربوده شده بود.

سفر به ترکیه

محمد نژاد طی اظهاراتی گفته است که برای باج‌خواهی وی را ربوده بودند و خانواده او را تهدید کرده بودند که مرا خواهند کشت.

در سی‎ام بهمن سال نودوپنج نیز چهار ایرانی گروگان‌گرفته‌شده پس از چند هفته آزاد شدند؛ این افراد توسط یک توسط اعضای یک شبکه قاچاق انسان از شهر «کایسری» در مرکز ترکیه به محله زیتون بورنی استانبول منتقل شده بودند و ربایندگان برای آزادی‌شان، از خانواده آن‌ها مبالغ قابل توجهی پول نقد خواسته بودند.

به گزارش پلیس ترکیه، خانواده گروگان‌ها نیز مقداری پول به حساب همدستان گروگانگیر‌ها در افغانستان واریز کرده بودند، ولی گروگانگیر‌ها باز مطالبه پول بیشتری می‌کردند.

ایرانیانِ ربوده‌شده قصد داشتند از طریق شهر استانبول به صورت قاچاق به کشور‌های اروپایی مهاجرت کنند که در دام آدم‌ربایان افتادند. آدم‌ربایان نیز از طریق شبکه‌های مجازی از خانواده گروگان‌ها درخواست پول می‌کردند و ارتباط دوطرفه‌ای بین آن‌ها برقرار شده بود.

سفر به ترکیه

 

آدم‌ربایان در دومین دور مطالبه پول برای آزادی گروگان‌ها خواستار پرداخت ۷۵۰۰ یورو در منطقه زیتون بورنی استانبول شده بودند که پس از دریافت این مبلغ، باز هم گروگان‌ها را آزاد نکردند تا اینکه پلیس ترکیه به ردیابی آدم‌ربایان پرداخت.

به گفته وابستگان افراد ربوده‌شده، گروگانگیر‌ها اعلام کرده بودند در صورت خودداری از پرداخت پول درخواست‌شده، گروگان‌ها را به قتل خواهند رساند که با پیگیری کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در ترکیه و نمایندگی نیروی انتظامی و با همکاری دقیق و نزدیک پلیس بین‌الملل ترکیه، چند نفر از گروگان‌ها آزاد شدند و گروگانگیر‌ها نیز به دام افتادند.

 سفر به سرزمین وحشت؛ می‌دانند اما می‌روند

گروگان‌گیری گردشگران و شهروندان ایرانی در ترکیه در ماه‌های اخیر به طرزی عجیب و معنادار افزایش یافته‌است؛ شاید نخستین عواملی که در بروز و تکرار این پدیده به ذهن خطور کند سفر بی‌‌شمار ایرانی‌ها، بی‌احتیاطی مفرط گردشگران ایرانی، اعتماد بی‌جا به افراد غریبه و طمع دسترسی به امکانات رفاهی در ترکیه با نازلترین قیمت‌ها باشد اما بی‌شک مهمترین دلیل گروگان‌گیری گردشگران در ترکیه را می‌توان نابسامانی‌های امنیت داخلی ترکیه وبه طبع آن جولان‌دادن آزادانه گروهک‎های گنگستری و تروریستی در این کشور است.

سفر به ترکیه

دولت ترکیه سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار از صنعت گردشگری درآمد کسب می‌کند و یکی از مهمترین منبع درآمد این کشور است و بی‌شک تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد که هر چه بیشتر امنیت را در این کشور برقرار کند، با این حال گروگان‌گیری شهروندان و گردشگران ایرانی در ترکیه تنها نمود کوچکی از ناامنی گسترده در این کشور است، عملیات‎های تروریستی و کشتار ناگهانی مردم در نقاط مختلف شهر سالهاست که به اخبار روزمره ترکیه تبدیل شده‌است.

 

سفر به ترکیه

 

گروگان‌گیری تازه‌ترین بلایی است که شهروندان ایرانی به محض پانهادن به خاک ترکیه هر لحظه احتمال دارد گرفتار آن شوند، پیش از این نیز گزارش‎هایی از قتل، بدرفتاری و توهین به شهروندان ایرانی توسط نیروهای مرزبانی ترکیه در رسانه‌های ایرانی بازتاب داشته و حتی فیلم‌های آن نیز به شکل گسترده در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد، با این حال هیچ‌کدام از این واقعیت‌ها نتوانست که مانعی در سفر بی‌شمار ایرانی‌ها به شهرهای ترکیه ایجاد کند و همچنان ترکیه اولویت نخست گردشگران ایرانی است.