با توجه به نوع مأموریتهای نیروهای زمینی، استفاده از بالگرد برای پشتیبانی از این مأموریتها و همچنین انجام عملیاتهای آفندی بسیار ضروری است و به همین دلیل هوانیروز یکی از ارکان مهم در نیروهای زمینی ارتشهای دنیا است.
در کشور ما نیز تا پیش از تشکیل هوانیروز در سپاه، هوانیروز فقط در نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تجمیع بود و یگان بالگردی سپاه در اختیار نیروی هوافضا قرار داشت و بالگردهای سپاه از این نیرو برای اجرای مأموریت اعزام میشدند.
اما 12 اسفندماه سال 1394 با فرمان فرمانده معظم کل قوا، هوانیروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منظور پشتیبانی هرچه بهتر از مأموریتهای نیروی زمینی تشکیل شد و مجموعه بالگردی سپاه از نیروی هوافضا به نیروی زمینی منتقل شد.
31 فروردین ماه سال 95 بود که سردار محمد رحمانی قهرودی که یکی از مؤسسین یگان بالگردی سپاه بود، با حکم سرلشکر جعفری فرمانده کل سپاه به عنوان اولین فرمانده هوانیروز سپاه منصوب شد.
سردار رحمانی در اولین گفتوگوی خود با یک رسانه به سوالات خبرنگاران دفاعی پاسخ داده است؛ مشروح این مصاحبه را در ذیل بخوانید:
سردار رحمانی اولین فرمانده هوانیروز سپاه
** به عنوان سوال اول بفرمایید که چه دلیلی داشت که هوانیروز در سپاه تشکیل شود؟
- سردار رحمانی: مجموعه بالگردی در سپاه از سال 1362 فعالیت خود را در یگان هوایی سپاه آغاز کرد و اولین عملیاتی هم که در آن شرکت کرد، عملیات خیبر بود. بعد از تشکیل نیروی هوایی در سال 1365 به فرمان حضرت امام(ره) این مجموعه در نیروی هوایی ادامه فعالیت داد.
تا اینکه در انتهای سال 94 تصمیم بر این شد که مجموعه بالگردی سپاه که عملاً مأموریتهای نیروی زمینی و بخشهایی از مأموریتهای نیروهای دیگر مثل نیروی مقاومت و بعضاً کمک به نیروی دریایی را انجام میداد، فعالیتش را در نیروی زمینی متمرکز کند. به دلیل آنکه اصل مأموریت هوانیروز، پشتیبانی از نیروی زمینی است لذا بخشهایی از جمله بخش پشتیبانی در نیروی هوا فضا مانده ولی عمده تجهیزات به نیروی زمینی منتقل شد.
با ورود مجموعه بالگردی به نیروی زمینی باید اتفاقات دیگری را شاهد باشیم از جمله آنکه در مراکزی که مسئولیت اصلی با نیروی زمینی است و قرارگاههای فعال به خصوص در جنوب شرق و شمال غرب وجود دارد هوانیروز باید تقویت شود که در حال کار در این زمینهها هستیم.
** تا پیش از انتصاب جنابعالی، مجموعه منسجمی به نام هوانیروز در سپاه نبود. الان که این سازمان منسجم وجود دارد میزان آمادگی این یگان را چگونه ارزیابی میکنید و فکر میکنید این آمادگی را در آینده چگونه میتوان افزایش داد؟
- سردار رحمانی: البته نمیشود گفت که میزان آمادگی نسبت به قبل تفاوت کرده باشد اما باید به سمت ارتقاء آن حرکت کرد. از آنجایی که مأموریتهای نیروی زمینی بسیار گسترده است و چون هوانیروز در حوزه مأموریتی مستقیم نیروی زمینی است، این نیرو سرمایهگذاری بیشتری در هوانیروز کرده و خواهد کرد. ما درصدد هستیم که پایگاههایی که به خصوص در مناطق مرزی وجود دارد به صورت پایگاههای مستقل فعال شوند.
این پایگاهها هماکنون به صورت پایگاههای مقدم انجام وظیفه میکنند که البته از این به بعد انشاءالله به صورت پایگاه مستقل ادامه فعالیت خواهند داد، چرا که پایگاههای مستقل مأموریتهای خود را بهتر انجام خواهند داد و تقویت بیشتری خواهند شد.
** تبدیل پایگاههای مقدم هوانیروز به پایگاههای مستقل/ بالگردهای سپاه افزایش مییابند
** با توجه به تبدیل پایگاههای مقدم هوانیروز به پایگاههای مستقل و نیاز به افزایش تعداد بالگرد در این پایگاهها، آیا هوانیروز سپاه در این حوزه با کمبود مواجه است یا خیر و آیا برنامهای برای ارتقاء در این بخش دارید؟
- سردار رحمانی: ما در نیروی هوافضا دو مجموعه بالگردی به عنوان پایگاه داشتیم. یکی پایگاه فتح که به صورت پایگاه مادر و مستقل با همه امکانات و تجهیزات انجام وظیفه میکند و پایگاههای مقدم زیر نظر این پایگاه فعالیت میکردند.
در شمال غرب و جنوب شرق هم وسایل پرنده به تعدادی که ساختار و سازمان قرارگاهها اجازه میدهد، وجود دارد. فعلاً هم دلیلی برای افزایش آنها نداریم چون تعداد مأموریتهایی که به عنوان پایگاه مقدم دارند قابل افزایش نیست اما اگر پایگاه به صورت پایگاه مستقل شود قاعدتاً تعداد وسایل پرندهاش افزایش خواهد یافت اما اکنون سازمان آنها اجازه گسترش بیش از این را نمیدهد که اگر ما ساختار این پایگاهها را مستقل کنیم قطعاً تعداد بالگردهای آنها هم بیشتر خواهد شد.
** پایگاه مستقل به چه معناست؟
- سردار رحمانی: در حال حاضر پایگاههای هوانیروز زیر نظر پایگاه اصلی در حال انجام وظیفه هستند و کلیه پشتیبانیهای تخصصی بر عهده پایگاه اصلی است. منظور ما از پایگاه مستقل یعنی اینکه دارای ساختارمشخص عملیاتی و پشتیبانی مستقل زیر نظر هوانیروز سپاه باشند.
** در آینده فکر میکنید چند پایگاه مستقل را در جنوب شرق بشود احداث کرد؟
- سردار رحمانی: پایگاه زاهدان به پایگاه مستقل تبدیل خواهد شد که در آن صورت، با ساختار و سازمان جدید، نیروی انسانی، بالگرد، تجهیزات و امکانات آن افزایش پیدا میکند.
** چه زمانی قرار است پایگاههای مقدم هوانیروز در شمال غرب و جنوب شرق به پایگاه مستقل تبدیل شوند؟
- سردار رحمانی: بالاخره برای راهاندازی یک پایگاه هم آن با سازوبرگ یک پایگاه هوایی و تخصصی زمان زیادی لازم است ولی با توجه به اینکه سپاه همیشه در این موضوعات ید طولایی دارد و این کارها را سریع انجام میدهد، ما سال 94 توانستیم یک پایگاه را ایجاد کنیم. یعنی هم مطالعاتش انجام شد، هم ساخته شد و هم تجهیزات و امکانات به آنجا منتقل شد و الان به عنوان یک پایگاه مستقل فعالیت میکند. امیدواریم در سال 96 پایگاههای شمال غرب و جنوب شرق هم راهاندازی شود.
** معمولاً در مجموعههای هوایی یک پشتیبانی قوی لازم است. با توجه به اینکه مجموعه پشتیبانی مانند پروژه شاهد هماکنون در نیروی هوافضا وجود دارد، آیا پشتیبانی از بالگردها به هوانیروز منتقل میشود یا همانجا میماند؟
- سردار رحمانی: شاهد یک مجموعه تحقیقاتی است و کار تحقیقاتی وقتی اتمام پیدا میکند نتیجه آن باید به محصول تبدیل شود. قطعاً پروژه شاهد تأمین کننده محصول نیست و نخواهد بود کما اینکه بالگرد شاهد 278 که کار تحقیقاتی آن تمام شده برای ساخت به هسا واگذار شده یعنی وظیفه ساخت و پشتیبانی با هسا خواهد بود.
** بالگردهای شاهد 278 و شاهد 285 برای تولید به هسا منتقل شدند
لذا ما یک مجموعه اجرایی هستیم و فعلاً مجموعه تحقیقاتی را راهاندازی نکردهایم. قصد بر این است که مجموعه تحقیقاتی هم با مرور زمان به نیروی زمینی منتقل شود ولی هنوز منتقل نشده لذا بحث شاهد یک موضوع تحقیقاتی است و ما قاعدتاً از سازمانی مثل هسا و پنها پشتیبانی میشویم.
** بالگرد شاهد 285 را که سردار حاجی زاده گفتند 10 یا 11 دستگاه از آن را ساختهاند، شما تحویل گرفتهاید یا خیر؟
- سردار رحمانی: مجموعهی شاهد، وظیفه تحقیقات را دارد؛ هم بالگرد شاهد 285 و هم بالگرد شاهد 278 تحقیقاتشان تمام شده و برای ساخت به هسا واگذار شدهاند. من بالگرد شاهد 278 را مثال زدم، چون عملیاتی است اما بالگرد شاهد 285 را هنوز به صورت کامل به کار نگرفتهایم البته تعدادی از این بالگردها را در اختیار داریم ولی وارد صحنه عملیاتی نشدهایم.
** راه اندازی اورژانس هوایی توسط هوانیروز و بهداری نزسا
** مشکلی که ما در کشور داریم این است که شاید ارگانهای دولتی توانایی این را نداشته باشند که در هنگام بلایای طبیعی و برای کمک به محرومیتزدایی به همه جا رسیدگی کنند. در این بین، هوانیروز و بالگرد خیلی به کار میآید آیا برنامهای برای ورود به این موضوع دارید و کاری هم انجام دادهاید؟
- سردار رحمانی: موضوعاتی مثل کمک به مردم، یکی از راهبردهای سپاه است و در مباحثی مانند بلایای طبیعی در حقیقت به عناصر زمینی سپاه کمک میکنیم. اگر قرار باشد تجهیزات یا امکاناتی انتقال داده شود و یا به نجات مردم کمک کنیم، با کمک نیروی زمینی و اطلاعاتی که از آنها دریافت میکنیم برای انتقال تجهیزات و یا نجات مردم کمک خواهیم کرد. این کاری است که از سنوات گذشته هم که این مجموعه در هوافضا بوده، انجام میشده است.
در خصوص محرومیتزدایی هم طبیعتاً ما با قرارگاههای مختلف سپاه از جمله قرارگاه خاتمالانبیاء(ص) که آنها هم مجموعهای برای این کار دارند همکاری کرده و میکنیم. از جمله کارهایی که سال گذشته انجام شد بحث انتقال مدارس در استان لرستان و یا انتقال نفرات و تجهیزاتی بود که در منطقه جنوب شرق انجام دادیم.
یک برنامه گستردهای که الحمدالله در دستور کار سپاه قرار گرفته، این است که قصد داریم با همکاری معاونت بهداری نیروی زمینی بتوانیم یک مجموعه اورژانس هوایی را راهاندازی کنیم، بهخصوص برای استفاده در مناطق محروم و این موضوع در دستور کار سال 96 است. البته تمام هزینههای درمان با بهداری نیروی زمینی است.
معمولاً سپاه در کمک به مردم پیشقدم بوده و در حوادثی مانند آتشسوزی جنگلهای گلستان یا برف استان گیلان هم سپاه حضور داشته است. همچنین کمک رسانی در زلزله رودبار و بم در زمان فرماندهی شهید کاظمی و انجام پروازهای شبانه از بم به کرمان و رفسنجان و .... که در حال حاضر هم این فعالیت ها و نظایر آن ادامه دارد.
** انتخاب 3-2 نوع موشک جدید برای نصب روی بالگردهای هوانیروز سپاه
** به نظر میرسد در بحث سلاح، بالگردهای ما ضعف داشته باشند. تسلیحاتی مثل موشک سدید که نیروی هوافضا روی بالگردهای شاهد 285 نصب کرده بود، موشکهای خوبی هستند؛ آیا در زمینه بروز رسانی تجهیزات بالگردها کاری انجام دادهاید؟
- سردار رحمانی: در بحث سلاح و مهمات کارهای بسیار خوبی انجامشده و عملکرد بسیار خوبی هم داشتهاند اما انتظار سپاه را برآورده نکرده و ما به دنبال تجهیزات بهتری هستیم. بخش تحقیقاتی و ساخت این تجهیزات در اختیار وزارت دفاع است که جلسات زیادی را در سال 95 با آنها داشتهایم و درصدد ارتقاء تجهیزات هستیم.
در بُعد راکت و موشک کارهای بسیار خوبی انجامشده و 2-3 نوع موشک و راکت هدایتشونده با چند هدف مشخص انتخاب شده و موشکهایی با هدایتهای مختلف از جمله هدایتلیزری، راداری و حرارتی انتخابشده که امیدواریم به نتیجه برسد. مشکلاتی وجود دارد، ما به این مقداری که داریم راضی نیستیم و درصدد ارتقا هستیم؛ کارهای خوبی انجامشده و امیدواریم به نتیجه برسد.
** تست موفق موشک سدید روی بالگرد شاهد 285
** پروژه موشک سدید که با حضور حضرت آقا توسط نیروی هوا فضا رونمایی شد، به نظر می رسد بتواند روی بالگردهای دیگر هم مورد استفاده قرار بگیرد؛ نظر شما در این باره چیست ؟
- سردار رحمانی: بله، اخیراً موشک سدید روی بالگرد شاهد 285 تست شده و جواب داده است. این موشک هم هدایتش درست شده و هم نصب و امکاناتش و یکی از برنامههای ما هم استفاده از موشک سدید است.
** آیا میشود این موشک را روی بالگردهای کبرا نصب کرد و آیا در این زمینه تستی هم انجام دادهاید؟
- سردار رحمانی: بله، میشود این موشکها را روی بالگردهای کبرا نصب کرد اما روی این بالگرد تست نشده ولی مراحل تست موشک سدید روی بالگرد شاهد 285 اخیراً انجام شده است.
کاری که هوافضا کرده، بسیار خوب است و با هدفی که ما میخواهیم نزدیک است اما این پروژه میتواند ارتقاء پیدا کند هم از نظر حجمی و هم از نظر هدایت کنترل و این توانمندی در مجموعه نیروی هوافضای سپاه و شاهد وجود دارد.
** موشک سدید قابلیت نصب روی بالگردهای کبرا را دارد
** منظور شما این است که باید موشک سدید جدیدتری ساخته شود که قابل نصب روی بالگرد کبرا باشد؟ حال این سوال پیش میآید که آیا این بالگرد هم باید متناسب با موشک سدید ارتقاء پیدا کند؟
- سردار رحمانی: بالگرد کبرا نیاز به ارتقاء ندارد، چون تجهیزاتی که این برای استفاده این از موشک نیاز است، در بالگرد کبرا وجود دارد و موشک سدید قابل نصب بر روی بالگردهای کبرا است.
** منظور شما از موشک هدایت راداری، موشکهای هوا به هواست؟
- سردار رحمانی: منظور، هدایت توسط رادار بالگرد است. ما درباره موشکها انواع هدایتها را داریم مانند هدایت رادیویی، راداری، لیزری، حرارتی، باسیم و بدون سیم.
** با توجه به اینکه موشک سدید یکی از موشکهای شناخته شده در دنیاست در این باره خواسته خود را به نیروی هوافضا انتقال دادهاید یا به هسا؟
- سردار رحمانی: بحث وسیله پرنده مقداری متفاوت از سلاح و مهمات است. اگر قرار باشد موشک سدید به تولید انبوه برسد، این کار باید به صنعت واگذار شود چون مجموعههای تحقیقاتی توان تولید انبوه را ندارند.
در بحث شاهد این پروژه تحقیقاتی به نتیجه رسیده و میتواند ارتقاء پیدا کند. مشابه این کار در صنعت هم انجام شده است. البته در صنعت تست پایانی آن انجام نشده چون باید روی وسیله پرنده نصب شود. در حال همکاری با آنها هستیم. قراردادهایی را با مجموعههای صنعتی تنظیم کردهایم که این اتفاق بیفتد. به خصوص در بحث موشکها نیازمند موشکهای خاص با هدایتهای مشخصی هستیم که امیدواریم سال 96 این پروژهها به نتیجه برسد.
** در بحث موشک، فقط قرار است روی سدید کار کنید یا مجموعهای از موشکها مد نظر شماست؟
- سردار رحمانی: سدید یکی از موشکهایی است که ما مد نظر داریم از آن استقاده کنیم همچنین درباره ساخت 3،4 نوع موشک در حال همکاری با صنعت هستیم. یکی موشکهایی هم که مدنظر داریم موشک سدید است و درباره آن در حال همکاری با نیروی هوافضا سپاه و پروژه شاهد هستیم.
** در پروژههای تحقیقاتی که نیروی هوافضای سپاه انجام میدهد، مثل ساخت موشکهای بالگرد؛ از آنجایی که ممکن است شما خواهان آن پروژه باشید، آیا شما هم در این پروژههای تحقیقاتی همکاری دارید؟
- سردار رحمانی: طبیعت کار این است که مجموعههایی که کار اجرایی انجام میدهند، نیازمندی خود را به صنعت یا مجموعه تحقیقاتی اعلام کنند و بر اساس آن نیاز مجموعههای صنعتی و تحقیقاتی کار کنند. این اتفاقی است که معمولاً در کشور ما نمیافتد و خسارتهایی که مجموعههای صنعتی متحمل میشوند از همین لحاظ است. ما تجربه تلخ این نوع فعالیت را هم در وزارت دفاع و هم در بخشهای دیگر داشتیم. در ساخت وسایل پرنده معمولاً باید این اتفاق بیفتد که تاکنون نیفتاده است.
مثلاً صنعت اعلام میکند که یک وسیلهای را ساخته است بعد که میرویم و میبینیم کدام نیرو نیازمندی خود را برای ساخت این وسیله اعلام کرده؟ ولی هیچ نیرویی نیازمندی خود را برای ساخت این وسیله اعلام نکرده و یک هزینهای بیهوده انجامشده است. اما در بحث خاص این نوع موشک، نیروی هوافضا پروژهای را برای ماموریتهای خاص خود در اختیار داشته و برای آن، کار هم پیشبینی کرده است. چون مراحل تحقیقاتی آن به اتمام رسیده و از بالگرد شاهد 285 هم شلیکشده و به راحتی قابلنصب روی بالگرد کبرا میباشد.
** همکاری هوانیروز با نیروی هوافضا در ساخت بالگرد پیشرفته شاهد 216
**: یکی از پروژههایی که خیلی سرو صدا کرد پروژه بالگرد شاهد 216 نیروی هوا فضای سپاه بود که سال 94 در نمایشگاه هوایی تهران اطلاعات آن منتشر شد، آیا شما در این زمینه هم همکاری دارید؟
- سردار رحمانی: در بخشهایی را بچههای ما با آنها همکاری دارند که من در جریان ریز موضوعات نیستم. بخشهای تخصصی را از گذشته همکاری داشتهایم و داریم.
** این سوال را از آن جهت پرسیدیم که شاید در آینده هوانیروز جزو خریداران آن باشد؟
- سردار رحمانی: اگر این بالگر مطابق نیازمندیهای ما باشد چراکه نه.
** با توجه به مسائلی که درباره مستقل شدن پایگاههای هوانیروز گفتید و افزایش تعداد بالگرد در این پایگاهها، آیا برای افزایش تعداد بالگردها، خرید خارجی را مدنظر دارید یا خرید داخلی؟
- سردار رحمانی: کارهای خیلی خوبی که از سنوات قبل در کشور انجام شد، باعث شده تعداد قابل توجهی وسیله پرنده در صنعت دفاعی کشور تحویل نیروهای مسلح شود. ما در سال 94 تعدادی بالگرد 214 تحویل گرفتیم. در سال 95 هم تعداد دیگری بالگرد 206 و 214 تحویل گرفتیم. در سال 96 هم برنامههایی داریم؛ در ادامه همین روند هم، تعدادی بالگرد پروژه طوفان و 214 و 206 از هسا تحویل میگیریم.
**آیا برنامهای برای تحویل بالگردهای کبرای فعلی جهت ارتقا به بالگرد طوفان به هسا دارید؟
- سردار رحمانی: ارتقا باید در دو جهت صورت بگیرد که صنعت دفاعی برنامه دارد این کار را انجام دهد. یکی از جهت ارتقاء خود وسیله پرنده که شامل قدرت موتور، قدرت ملخها یا سازوکار بدنه و یک بخش هم راجع به سلاح است که همزمان با کمک هسا، همان پروژههایی که خدمتتان عرض کردم که مورد قبول هسا هم هست و آنها هم مشتاق هستند تا بیشتر وارد موضوع بشویم را در سال 94 انجام دادیم و ادامه این کار در سال 96 هم اتفاق خواهد افتاد. قظعاً ارتقا سلاح و مهمات هم قطعاً جزو برنامههای کاری ما خواهد بود.
** تفکیک کار ها میان هوانیروز ارتش و سپاه چگونه است و نحوه هماهنگی یگانها در استفاده از بالگردهای ارتش و سپاه به چه صورت است؟
- سردار رحمانی: در کشور، هم ارتش مأموریت خود را انجام میدهد هم سپاه؛ هیچ کدام هم با یکدیگر تداخل مأموریتی ندارند در بحث هوایی هم همینطور هیچ تداخل در اجرای مأموریت وجود ندارد. با توجه به اینکه مأموریتهای سپاه گسترده و وسیع است و در بخشهایی همه امکانات هوایی ما پاسخگوی نیازهای زمینی نیست لذا بخشهایی از هوانیروز ارتش تحت کنترل عملیاتی قرارگاههای نیروی زمینی سپاه قرار دارند.
در این موضوع با سازوکاری که در قرارگاه پیشبینی شده مدیر عملیات هوایی وجود دارد و مدیر عملیات هوایی برنامهریزی برای اجرای مأموریتها را بر عهده دارد و فرقی هم نمیکند که چه یگانی در آنجا کار میکند. هماهنگی هم برابر دستورالعملی که وجود دارد پیش میرود و به هیچ وجه تداخلی وجود ندارد بلکه همکاری بسیار خوبی بین ما و ارتش بخصوص در قرارگاهها برای اجرای همزمان مأموریت ها وجود دارد.
** همکاری بسیار خوبی بین هوانیروز سپاه و ارتش وجود دارد
به عنوان مثال در شمالغرب بعضاً در یک روز 4 یا 5 صورتی پرواز انجام میشود که تعدادی را هوانیروز سپاه و تعدادی هم هوانیروز ارتش انجام میدهد. مثلاً میبینید که در یک روز همزمان دو بالگرد به پرواز درمیآید که یکی از ارتش و دیگری از سپاه است. یک هماهنگی نزدیک و جو بسیار صمیمی و دوستانه بین دو مجموعه وجود دارد.
**ارتباط بین هوانیروز ارتش و سپاه در حوزه آموزش و پشتیبانی چگونه است؟
- سردار رحمانی: هوانیروز ارتش و سپاه، دو سازمان مستقل و مجزای از همدیگر هستند. همه نیازمندیهای ما از طریق مجموعه سپاه برآورده میشود؛ قاعدتاً هوانیروز ارتش هم نیازمندیهای خود را از طریق سلسلهمراتب خودشان تأمین میکنند. ولی اینطور نیست که هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشته باشند. اگر ما یک جایی نیاز داریم به یک قطعهای هم ما به هوانیروز ارتش منتقل میکنیم و هم هوانیروز ارتش مشکلات ما را حل میکند.
بالاخره ما همه تجهیزات را در منطقه نداریم مثلاً اگر ما در اهواز فعالیت میکنیم اینطور نیست که همیشه همه امکانات و تجهیزات را داشته باشیم گاهی از ارتش درخواست میکنیم و آنها هم اجابت میکنند. در زاهدان هم همینطور است. گاهی ما وسایلی را نیاز داریم که آنها در اختیار ما میگذارند و گاهی هم آنها وسایلی را نیاز دارند که ما در اختیار آنها میگذاریم. در این زمینه هم همکاری بسیار نزدیک و خوبی وجود دارد.
** آمادگی هوانیروز سپاه برای پاسخگویی به تمام تهدیدات
** : میزان آمادگی فعلی شما برای مقابله با تهدیدات با توجه به اینکه بخش عظیمی از کار مقابله با این تهدیدات برعهده بخش هوایی کشور و بخصوص هوانیروز است فکر میکنید میزان آمادگی هوانیروز سپاه بخصوص در جنوبشرق و شمالغرب کشور در چه سطحی است؟
سردار رحمانی: ما با توجه به تهدیداتی که وجود دارد و پیش بینی میشود امکاناتی را فراهم کردهایم برای پاسخگویی به تهدیدات که امکانات بسیار خوبی است و به نظرم میرسد پاسخگوی تمام تهدیدات خواهیم بود، ولی به این حد بسنده نکردهایم و درصدد ارتقا و توسعه تجهیزات هستیم هم ارتقا و توسعه کمی و کیفی ولی قطعاً اینطور نیست که اگر تهدیدی شد بیپاسخ باشد قطعاً پاسخ مناسب را در زمان مناسب خودش خواهیم داد.
** با توجه به اینکه غربیها در خصوص استفاده از یگانهای بیسرنشین مانند پهپاد و بالگرد بیسرنشین بسیار فعال هستند، آیا شما هم برنامهای برای استفاده از بالگردهای بیسرنشین دارید؟
- سردار رحمانی: همانطور که مطلع هستید برنامه پهپادی تقسیمبندی شده، یعنی پهپاد هم در نیروی هوایی و هم در نیروی زمینی سپاه سازوکار مستقل دارد. فرماندهی پهپاد یک فرماندهی جداگانه است و تحت نظر و اختیار هوانیروز نیست. در نیروی زمینی سپاه و نیروی هوایی فرماندهیهای جداگانهای برای این کار وجود دارد و تقسیم وظایف هم صورت گرفته است.
استفاده از پهپاد تا یک بردی در اختیار نزسا و از یک بردی به بعد در اختیار نیروی هوافضا است که اگر قرار باشد کار پهپادی انجام شود که در حال انجام است در فرماندهی پهپاد انجام میشود. معمولاً فرماندهی پهپاد مستقل عمل میکند. در هوافضا هم همینطور است یعنی آنها یک فرماندهی هوایی و یک فرماندهی پهپادی جداگانه دارند.
** آغاز کار روی بالگردهای بیسرنشین در نیروی زمینی سپاه
** در بخش فرماندهی پهپاد نیروی زمینی، آیا کاری بر روی بالگردهای بیسرنشین هم شده است؟
سردار رحمانی: تا آنجایی که بنده اطلاع دارم که روی این موضوع در حال کار هستند و تجهیزاتی هم خریداری کردهاند.
** انجام آموزشهای تخصصی در هوانیروز سپاه
** آیا هوانیروز سپاه در بخش آموزش به طور مستقل کار میکند و آیا این آموزشها متناسب با تهدیدات آینده است؟
- سردار رحمانی: آموزش در دو بخش پیشبینی شده است. یک بخش آموزش پایه در مقاطع کارشناسی خلبانی و کاردانی فنی که از نیروی هوافضا به هوانیروز منتقل شده و بخش هم دورههای ضمن خدمت که آموزش پیشرفته عرضی تخصصی و در حقیقت آموزشهای ارتقایی است. قبلاً این آموزشها در مجموعه پایگاههای ما انجام میشد مثلاً آموزش پرواز کوهستان، دریا، کویر، آموزشهای بار خارجی، تجسس و نجات و همه آموزشهایی که نیاز بوده تحت عنوان آموزشهای عرضی تخصصی انجام میشده است والان هم در حال انجام است. امروز یک مجموعه خیلی خوبی هم در کنار پایگاه فتح قرار دارد که این آموزشها را ارائه میکند.
بخش دیگر آموزشهای پایه است که آموزشهای دانشکدهای است و آن مجموعه هم از هوافضا به نیروی زمینی منتقلشده است. الان ما یک مجموعه دانشکده هوانوردی داریم که آموزش کارشناسی خلبانی و کاردانی فنی و مراقبت پرواز را آنجا انجام میدهند و امسال( سال 95) فارغالتحصیل هم داشتهایم. ساختار این مجموعه تحت عنوان مرکز آموزش عالی هوانوردی شکل گرفته است.
همچنین آموزشهای کاردانی فنی مانند مکانیک هوایی و برق هوایی را آنجا انجام میدهند. امسال به طور نمونه تعدادی فارغالتحصیل آموزش فنی و تعدادی هم فارغالتحصیل خلبانی داشتهایم که وارد یگانهای عملیاتی شدهاند. همچنین آموزش مراقبت پرواز و کنترل هوایی را داشتیم که هفته گذشته فارغالتحصیل شدهاند. ما یک مرکز آموزش مستقل داریم که این کارها را انجام میدهد اما بخشهای مربوط به هواپیما همچنان در نیروی هوافضا مانده است و بخش بالگردی به نیروی زمینی منتقل شده است.
** بخشی از تهدیدات ممکن است از طریق دریا باشد، آیا برای این موارد هم فکری کردهاید؟
- سردار رحمانی: حوزه مأموریتهای نیروی دریایی در اختیار نیروی دریایی سپاه است، اما با وسایلی که در اختیار داریم آموزشهای عرضی را پیشبینی کردهایم و همانطور که آموزشهای پرواز کوهستان و کویر در برنامههای ماست آموزشهای دریایی هم انجام میدهیم. ما آموزشهای مربوط به دریا را در پایگاه مقدم شمال انجام میدادیم و الان هم همانجا انجام میشود و این آمادگی وجود دارد که اگر از طرف دریا هم تهدیدی بود در کنار نیروی دریایی سپاه در دریا هم مأموریت انجام دهیم چون آموزشهای آن طی شده و تمریناتش هم انجام شده است.
** در حوزه تجهیز بالگردهایی که بتواند در دریا هم ماموریت انجام دهد کاری کردهاید؟
- سردار رحمانی: اگر صرفاً بحث روی دریا را صحبت کنیم، یکسری تجهیزاتی مانند تجهیزات ضد زیردریایی و تخصصی دریایی است که در اختیار نیروی دریایی سپاه است و ما آنها را در اختیار نداریم. اما تجهیزات پرواز روی آب در اختیار ما هم هست و میتوانیم به عنوان مکمل نیروی دریایی مأموریت انجام دهیم.
ولی از لحاظ سلاح و مهمات یک بخشهایی مختص نیروی دریای است مانند مین ریزی، مینیابی و مینروبی و سونار که ما در اختیار نداریم ولی کارهایی مثل غواصریزی و غواصگیری و پرواز روی آب، تجهیزاتش را در اختیار داریم و انجام میدهیم.
** آیا شما جانشین هم دارید؟
- سردار رحمانی: بله، مجموعه هوانیروز یک مجموعه شامل فرماندهی، جانشین، معاون هماهنگکننده و یک مجموعه ستادی به اضافه پایگاهها و مرکز آموزش و تعمیرات و پژوهش است. الان در حال تغییر و تحول هستیم.
** آیا درگیری با اشرار در جنوب شرق و یا شمال غرب داشتهاید؟
- سردار رحمانی: ما در مأموریتهایی که نیروی زمینی انجام داده، حضور داشتیم ولی اینکه در سال 95 با اشرار درگیر شده باشیم، خیر. یعنی اینکه بالگردهای کبرا را برای هدف قراردادن اشرار برده باشیم، نه، مأموریتی به این شکل نداشتهایم. البته کار ترابری و جابهجایی نیروی و امکانات را داشتهایم.
** پیشبینی تسلیحات جدید برای نصب روی بالگردهای میل 17
** برنامهای برای نصب سلاح روی بالگردهای میل17 دارید؟
سردار رحمانی: روی این بالگردها سلاح نصب بوده و هست. الان هم به دلیل اینکه بالگردهای تک را وارد مأموریت میکنیم، خیلی به دنبال این کار نیستیم زیرا این بالگردها جثه بزرگی داشته و قدرت مانور کمی دارند بنابراین خیلی ضرورتی برای این کار نمیبینیم ولی آمادگی برای این کار وجود دارد. البته سلاح و مهمات جدید برای این کار پیشبینی کردهایم و روی این بالگردها نصب و تست هم شده است.
** بحث خرید بالگرد در وزارت دفاع مطرح شده، آیا شما هم در این زمینه پیشنهادی داشتهاید؟
- سردار رحمانی: این موضوع فعلاً در برنامههای ما نیست. تولیدات داخلی در سطح خوبی قرار دارد اما اگر نیاز باشد خرید خارجی هم خواهیم کرد. البته نظراتمان را در این باره اعلام کردهایم.
** نیاز باشد، بالگرد خارجی هم میخریم
روسها فعالیتهای زیادی را روی بالگردهای کاموف 52 و میل 28 انجام دادهاند و تجهیزات و امکانات بسیار خوبی هم روی آنها نصبکردهاند. این دو بالگرد جزو بالگردهای بسیار خوب دنیا هستند. منتها با توجه به بحث تحریمها نباید خیلی روی خرید خارجی سرمایهگذاری کرد.
** در درگیری که نیروی زمینی سپاه با گروههای تکفیری در غرب کشور داشته، شما هم اجرای ماموریت کردهاید؟
- سردار رحمانی: ما در این عملیاتها به عنوان مجموعه پشتیبانیکننده حضور داشتهایم ولی اینکه درگیری مستقیم با اشرار داشته باشیم، نه اینطور نبوده است و بالگردهای ما درگیری نداشتهاند. پشتیبانی هم به معنای انتقال تجهیزات و امکانات و جابجایی نیرو بوده است. اگر قرار باشد از بالگردهای هجومی استفاده شود منوط به نظر فرماندهی نیروی زمینی است و طبق نظر فرماندهی نیرو این کار انجام میشود.