جان کری:حالا نوبت فشار بر برنامه موشکی است

«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در یادداشتی که به مناسبت نزدیک شدن به روزهای پایانی حضور در کابینه آمریکا نوشته، بارها از ایران نام برده و با اشاره به توفیق مذاکرات هسته‌ای، از لزوم ادامه فشار به تهران برای موفقیت در عقب نشاندن برنامه موشکی کشورمان سخن گفته است.

در این نامه البته به طور کلی از دستاوردهای دستگاه سیاست خارجی دولت اوباما در زمینه‌های مختلف گفته شده که بسط نفوذ سیاسی و اقتصادی آمریکا در مناطق مختلف دنیا و روش‌های بکار رفته برای رسیدن به این هدف، در ذیل آن مورد اشاره قرار گرفته است.

بخش مربوط به ایران با این تیتر آغاز شده است: «ایران را به روشی قابل راستی‌آزمایی، از دستیابی به سلاح هسته‌ای، بازداشتیم.»

جان کری گفته که ایران در مسیر ساخت بمب اتم بوده و «جامعه جهانی بر سر اینکه چگونه با این تهدید فزاینده برخورد کند، اختلاف‌نظر داشت ... ایالات متحده طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها را روی میز و در دسترس داشت ولی می‌دانستیم که گزینه دیپلماتیک، ماندگارترین اثر را داشت.»

وزیر خارجه آمریکا نوشته که در این مسیر، ابتدا واشنگتن به سختی توانست دنیا و از جمله روسیه و چین را برای اعمال رژیم تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، بسیج کند «تا محاسبات ایرانیان را بر هم بزنیم.»

جان کری گفته که در این مسیر، کنگره هم به دولت آمریکا کمک شایانی کرده زیرا با گسترده‌تر کردن تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران و کمک به آوردن مذاکره‌کنندگان ایرانی در پای میز، موافقت کرده است.

رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا نوشته که البته تحریم‌ها هیچ‌گاه نمی‌توانسته برنامه هسته‌ای ایران را از نفس بیاندازد زیرا با شروع اعمال آنها، ایران 19 هزار سانتریفیوژ پیشرفته را به کار گرفت.

جان کری در ادامه به «دسترسی به (مقامات) ایران از طریق کانال‌های دوجانبه» و دو سال و نیم مذاکرات چندجانبه جدی پرداخته و آن را زمینه‌ساز اعلان برجام دانسته است.

کری در توصیف مزایای برجام نوشته که ایران پیش از برجام می‌توانسته ظرف 90 روز، بمب اتم بسازد اما حالا «به محض» سرپیچی ایرانیان از تعهدات برجامی خود «ما می‌فهمیم و وقت کافی برای اقدام خواهیم داشت.»

جان کری از روزمه خود در اراک هم گفته؛ کری نوشته: «ایرانیان خود قلب راکتور اراک را بیرون کشیدند و آن را با سیمان پر کردند تا مطمئن شویم که دیگر قابل استفاده نیست.»

جان کری که اولین وزیر خارجه‌ای است که به صورت رسمی توانسته از واشنگتن با تهران صحبت کند، در این نامه خداحافظی، بین مردم و دولت ایران، فرق‌هایی قائل شده است.

کری نوشته که برداشته شدن تحریم‌های هسته‌ای «شانس آینده‌ای بهتر را برای مردم ایران ایجاد کرده است.» آقای وزیر ادامه داد: «در مورد دولت ایران، ما به آنها با صراحت گفته‌ایم که برای (ایجاد) آینده‌ای متفاوت آماده‌ایم به شرطی که بسیاری از سیاست‌های مخالفت‌برانگیز خود را تغییر دهد.»