گروه بین الملل- دکتر حسن لاسجردی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با افکارنیوز در پاسخ به این سوال که چرا برخی اعتراضات در راهپیمایی های ترکیه به ایران شکل گرفته و آیا این از سیاست های اردوغان به دلیل پیروزی های مقاومت در حلب است گفت: اتفاقاتی که در ترکیه علیه ایران به وجود می آید و در راهپیمایی ها پلاکاردهای ضد ایرانی در دست می گیرند اولین و آخرین بار نخواهد بود زیرا ما همسایه هستیم و تنوع دیدگاه داریم.
وی افزود: در برخی اوقات ایران و ترکیه سیاست های متناقض دارند و در برخی مواقع نیز با هم هماهنگ هستند، در شرایط فعلی مهمترین نکته پیروزی مقاومت در حلب است و چون ترک ها به ویژه در رابطه با حاکمیت سوریه و نقشی که در براندازی حکومت داشتند یا نگاهی که داشتند که تا دو یا سه هفته می توانند حکومت بشار را سرنگون کرده و دولت همراه با خود در سوریه به کار بیاورند شکست خورده اند از این موضوع ناراحت هستند.
لاسجردی تصریح کرد: سیاستهای بلند مدتی که دولت ترکیه دنبال می کند می خواهند قدرت اول منطقه بتوانند الگوی مناسبی باشند و بقیه را دنبال خود بکشانند.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان داشت: ترکیه تلاش کرده در دوره حکومت آقای اردوغان که تلاش می کنند مدار رشد و ترقی و جایگاه بالا را داشته باشد و به نظر می رسد به دلایل مختلف از جمله مشکلات و شکاف های ایجاد شده، وضعیت اقتصادی و امنیتی و بالا آمدن گروههای رقیب مثل جمهوری خلق و کردها و از دست دادن برخی موقعیت ها مثل از دست دادن برخی موقعیت ها مانند مخالفت های جدی در اتحادیه اروپا با پیوستن ترکیه یا مهاجرت هایی که ترکها می خواستند از آن سوء استفاده کنند باعث شده ترکیه موقعیت مناسب برای پرشی که می خواستند به دست بیاورند نداشته باشند.
وی افزود: در دوره جدید ترکیه تلاش کرده بازگشت به منطقه داشته باشد اما در میان همه دولت ها و ملت ها کسانی هستند که به دلیل موفق نشدن سیاست های دولت ترکیه و هزینه هایی که ترکها در منطقه پرداخت می کنند و ناکامی های خود به دنبال مقصر می گردند .
لاسجردی اظهار داشت: با توجه به موفقیت هایی که جریان مقاومت در سوریه به دست آورده و نقشی که ایران دارد طبیعی است ترکها از ایران عصبانی باشد.
این اعتراضات در ترکیه به صورت هیجانی است و نباید بگذارد بر روابط طولانی مدت این دو کشور همسایه اثر بگذارد، روابط ایران و ترکیه بیش از این اعتراضات ارزش دارد و این نوع اعتراضات بسیار کوچک است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اردوغان می خواهد کشور ترکیه را به عنوان ژاندارم منطقه معرفی کند و به این جایگاه برساند بیان داشت: موضوع ژاندارمی دیگر تمام شده و مربوط به دوران جنگ سرد است، دوران اسلحه و بحث های نظامی دیگر تمام شده و الان بحث های قدرت اول شدن از نظر غیر نظامی و قدرت تکنولوژی و اقتصادی و علمی و از همه مهمتر قدرت اقناع و رسانه ای است. اگر اردوغان می خواهد ابر قدرت منطقه باشد دیگر ژاندارمی جواب نمی دهد، ترکها به دنبال این هستند با تعغیراتی که داده اند قدرت برتر شوند و الگوی برتری ارائه کنند.
مصطفی حسینی