نماینده‌ای که می‌گفت در سانتریفیوژها سیمان تزریق کرده‌اید!

بهروز کمالوندی معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس و همچنین سخنگوی سازمان انرژی اتمی به سؤالات خبرنگاران درباره آخرین تحولات راکتور آب سنگین اراک، پیوستن ایران به پروژه بین‌المللی گداخت هسته‌ای (ایتر) و ... پاسخ داد.
 

خلاصه‌ای از این گفت‌و‌گو را در زیر می‌خوانید.

* سفر هیأتی به سرپرستی رحیمیان به چین

وی در خصوص آخرین تحولات راکتور آب سنگین اراک و تنظیم قرارداد بازطراحی راکتور اراک با چینی‌ها با اشاره به اظهارات صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی مبنی بر اینکه 95 درصد قرارداد مرور (بازنگری) را با چینی‌ها به سرانجام رساندیم، گفت: چند روز پیش هیأتی از چین در تهران بود و قرار است هیأتی هم به سرپرستی آقای پژمان رحیمیان مدیرعامل شرکت تولید مواد اولیه و سوخت هسته‌ای ایران و معاونت سازمان به چین سفر کند. دو سه نکته باقیمانده که اگر حل شود، قرارداد نهایی می‌شود.

* تبریک آمریکایی‌ها

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره فروش 32 تن آب سنگین به آمریکا با بیان اینکه آمریکایی‌ها پس از آزمایش آب سنگین ایران به دلیل درجه خلوص بالای آن به ما تبریک گفتند، عنوان کرد: آمریکایی‌ها در حال حاضر آب سنگین ایران را در بازارهای داروسازی و تحقیقاتی خود می‌فروشند و ما به سادگی از کنار این افتخار بزرگ رد می‌شویم چون فکر می‌کنیم این افتخار ممکن است برای دکتر صالحی باشد، اما این یک افتخار ملی است.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با طرح این سؤال که فرض کنید برجام نبود و ما محصولات کارخانه آب سنگین را جمع می‌کردیم،‌ می‌خواستیم چه کار کنیم؟ عنوان کرد: الان 70 تن آب سنگین فروخته‌ایم و اگر برجام نبود این 70 تن در گوشه‌ای بلا استفاده مانده بود.

کمالوندی عنوان کرد: حتی کانادایی‌ها هم صدایشان درآمده و به خرید آب سنگین ایران توسط آمریکا اعتراض دارند.

* 290 دلار برای هر کیلو آب سنگین فروخته شده

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی در خصوص فروش آب سنگین به آمریکا و روسیه و قیمت نهایی آب سنگین فروخته شده، گفت: حدود قیمت گفته شده است و حدود 290 دلار هر کیلو آب سنگین فروخته شد، به روس‌ها هم همان قیمتی فروخته شد که به آمریکایی‌ها فروخته بودیم.

کمالوندی در ادامه توضیح داد: وقتی میزان آب سنگین بالا برود و 20 تن و 30 تن باشد، قیمت پایین می‌آید. در سطح جهانی کشورهای دیگر قیمت 250 دلار هم فروخته‌اند، اما اگر سراغ فروش به گرم برویم شاید قیمت تا 1500 دلار هم برسد.

معاون رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما وارد بازار خرده‌فروشی نشد‌ه‌ایم چون بازار خرد پیچیدگی خود را دارد و هزینه‌های بازاریابی و بسته‌بندی آن بالاست و بخشی از درآمد برای بسته بندی، بازاریابی و هزینه‌های بالاسری از بین می‌رود. ظاهرش شاید این باشد که داریم کیلویی هزار دلار می‌فروشیم، اما حدود 700 دلار صرف بسته‌بندی،‌ بازاریابی و حمل و نقل و غیره می‌شود.

*چند شرکت اروپایی خواستار خرید آب سنگین از ایران

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه می‌توانیم به جای فروش به دولت‌ها به سراغ شرکت‌ها برویم، اضافه کرد: در حال حاضر چند شرکت اروپایی خواستار آب سنگین ایران و به دنبال مجوزهای لازم برای این کار هستند. درخواست‌های این شرکت‌ها نیز چند تن است.

کمالوندی با بیان اینکه برخی بدون توجه به میزان آب سنگین قیمت‌هایی را از روی سایت‌ها بیان می‌کنند و توجهی به اینکه بسته‌بندی آن چند گرمی است ندارند، گفت: در حال حاضر آب سنگین مازاد نداریم و اگر کشوری تقاضای خرید داشته باشد باید برای چند ماه آینده سفارش بدهد. و در صورت گرفتن این سفارش‌ها می‌توانیم تا پایان سال به سختی جواب آنها را بدهیم.

*سفر صالحی به لهستان/امضای یادداشت تفاهم با مجارستان

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به سفرهای رئیس سازمان انرژی اتمی به برخی از کشورهای اروپایی در راستای گسترش همکاری‌های هسته‌ای صلح‌‌آمیز عنوان کرد: در دو سه هفته‌ آینده اینجانب در رأس هیأتی به چک می‌روم و آقای صالحی در هفته‌های آینده به لهستان خواهد رفت و قرار است یادداشت تفاهمی با مجارستان برای همکاری در زمینه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای امضا شود که به دلیل برنامه‌های فشرده از آقای ظریف خواستیم که این سند را ایشان امضا کند.

*پیوستن به ایتر در آینده نزدیک

کمالوندی روند پیوستن ایران به پروژه ایتر را خوب ارزیابی کرد و با بیان اینکه خوب پیش‌ می‌رویم و در آینده نزدیک این کار صورت خواهد گرفت، در خصوص کلنگ‌زنی نخستین بیمارستان هسته‌ای که قرار است چند ماه آینده انجام شود، نیز گفت: اخیراً استاندار اتریش سفلی در نامه‌ای به دکتر صالحی درباره شتاب دهنده خطی که قرار است در ایران نصب شود، حمایت کامل خود از این پروژه مهم را اعلام کرده است.

* آغاز کارهای ساختمانی برای اجرایی شدن پروژه ایزوتوپ‌های پایدار

وی درباره اجرایی شدن پروژه ایزوتوپ‌های پایدار در فردو که کاری مشترک با روسیه است، اظهار داشت: اخیراً روس‌ها در ایران بودند و مذاکراتی با آنها انجام شد. قرارداد مربوط به آن دارای جزییات زیادی است که البته گفت‌وگوهای زیادی در این زمینه انجام شده و خوب پیش می‌رود و موارد زیادی باقیمانده که تقریبا در حال پایان است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما کارهای اولیه از جمله کارهای ساختمانی آن را آغاز کرده‌ایم، ولی آزمایشات و ... باید براساس توافق دو طرف انجام شود. هیأتی از روسیه چند روز پیش بدین منظور به ایران سفر کرد و از هیأت ایرانی نیز برای ادامه مذاکرات دعوت کرد، ولی به دلیل سرمای مسکو از آنها خواستیم که آنها به ایران بیایند که قرار است در دو هفته آینده این سفر انجام شود.

 

*کانادا و اسرائیل هنوز ناامید نشده‌اند و به زیاده‌خواهی ادامه می‌دهند البته تک افتاده‌اند

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره زیاده‌خواهی‌ها عنوان کرد: برخی مثل کانادا و اسرائیل هنوز ناامید نشده‌اند و اینگونه زیاده خواهی‌های خود را ادامه می‌دهند، ولی تک افتاده‌اند، بطور کلی زیاده‌خواهی‌ها از جانب همه مجموعه 1+5 نیست و زیاده خواهان در اقلیت هستند. 

* صالحی حرف‌هایی که اعتقاد دارد درست است مطرح می‌کند

وی درباره اظهارات صالحی مبنی بر زیاده‌خواهی‌های طرف مقابل در حوزه‌های غیر فنی هم گفت: دکتر صالحی دکتر صالحی است و قالبش با بقیه فرق می‌کند. حرف‌هایی که اعتقاد دارد درست است را مطرح می‌کند. در دورانی که عهده‌دار وزارت خارجه بود نسبت به حمله به سفارت انگلیس در تهران انتقاد داشت.

معاون صالحی اضافه کرد: ایشان حرفی که فکر می‌کند درست است را مطرح می‌کند و چارچوب‌ها و اعتقادات خود را دارد و احساس می‌کند یک جاهایی حرفی را باید بزند، ولی دیدم بازتاب حرف‌های ایشان در برخی رسانه‌ها بیشتر درباره بدعهدی‌ آن طرف است و خیلی حرف‌هایی که درباره ابعاد فنی مطرح کرده که در جای خود اهمیت زیادی دارد کم بازتاب داده شده است.

وی با اشاره به 2 سال مذاکره سخت عنوان کرد: در بعد فنی ما قول و قرارهایی گذاشته‌ایم و ایشان وقتی می‌بیند کار در گوشه‌ دیگری خوب پیش نمی‌رود، ناراحت می‌شود و مطلبی را می‌گوید.

معاون صالحی افزود: برخی راجع به مسائل فنی مردم را نگران می‌کنند. برخی از نگرانی‌ها با ارزش است، اما برخی بی‌پایه است، عده‌ای اینگونه القاء می‌کنند که همه چیز را از دست داده‌ایم، واقعیت این است که غنی‌سازی ما سرجایش است و در حال حاضر نیازمان بیش از این نیست و طبق آنچه در برنامه 15 ساله پیش‌بینی شده است، در زمان برنامه‌ریزی شده شتاب می‌گیریم.

*نماینده‌ای که می‌گفت در سانتریفیوژها سیمان تزریق کرده‌اید!

کمالوندی ادامه داد: متاسفانه بعضی‌ها می‌خواهند بیخود نگرانی در جامعه تزریق کنند. نمونه داشتیم که نماینده مجلسی در دوره قبل نامه نوشته بود که شما در سانتریفیوژها سیمان تزریق کرده‌اید! یا ده تا سوال مطرح کرده بود که 9 سوال آن به لحاظ فنی کاملا بی ربط بود برخی از اینها را حتی در رسانه مطرح می‌کنند. اگر انتقاد به جا باشد حرفی نیست. ما همه باید پذیرای انتقاد سازنده باشیم.

* 70 تا 80 درصد برجام به نفع ما بوده

به گزارش فارس، بهروز کمالوندی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره برجام خاطرنشان کرد: می‌توانم با جرات بگویم که 70 تا 80 در صد برجام به نفع ما بوده است و 20 درصد هم طرف مقابل می‌تواند بگوید که غنی‌سازی ایران را محدود کرده است،‌ اما نمی‌تواند بگوید تعطیل کرده است.

وی معتقد است: اینکه برخی تصور کنند که این مذاکرات (هسته‌ای) قرار است همه مشکلات ما را حل کند، قدری ساده‌انگاری است.

*نقش اصلی را مقام معظم رهبری داشتند

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با تاکید بر اینکه نقش اصلی را خود مقام معظم رهبری در مذاکرات داشتند، تصریح کرد: تعارف دیپلماتیک نداریم، ایشان متخصص‌ترین فرد در مذاکرات بودند و جزئیات را می‌دانستند.

* صالحی برای حضور در جایگاهی داوطلب نبوده

کمالوندی در پاسخ به این سؤال که با توجه به مواضع انتقادی اخیر صالحی به نظر شما در صورت حضور روحانی به عنوان رئیس‌جمهور در دور بعدی، وی در ترکیب دولت جایی خواهد داشت یا خیر؟ گفت: تا جایی که دکتر صالحی را می‌شناسم خودش هیچگاه برای اینکه در جایی حضور داشته باشد داوطلب نبوده و تلاشی نکرده است و هیچگاه به این موضوعات فکر نمی‌کند، ضمن اینکه احساس من این است که به هر حال وی یکی از افراد موفق کابینه هستند و ارتباط خوبی هم با آقای روحانی دارد و البته حق هر رئیس‌جمهوری است که هرگاه خواست در کابینه خود تغییر ایجاد کند، همانطور که اخیرا هم رئیس‌جمهور این کار را انجام دادند.

وی در ادامه تاکید کرد: فکر می‌کنم جایگاه علمی دکتر صالحی به عنوان عضو آکادمی علوم و استاد برجسته دانشگاه کم‌تر از جایگاه معاونت ریاست جمهوری‌ که در حال حاضر عهده دار است، نیست.