نشریه آمریکایی «وایس» در گزارشی پیرامون «بیمیلی بانکهای اروپایی به داد و ستد با ایران و نیز شرایط ایران در پسا برجام» اذعان داشت: بیمیلی بانکهای اروپایی در تجارت با ایران تهدیدی علیه توافق هستهای ایران با آمریکا و دیگر کشورهای جهانی است که در آن وعده داده شده بود که در عوض کاهش جاهطلبی هستهای ایران، تحریمها (هستهای) رفع میشوند.
«داگلاس ماگ» وکیل متخصص در امور تحریمها شاغل در دفتر بینالمللی حقوقی «سایکل» در این زمینه گفت: «آشکارا انتظار میرفت که ایران از توافق فوایدی را کسب نماید، اما آنها سودی نمیبرند زیرا واقعیت این است که بانکهای اروپایی با ایران داد و ستدی نمیکنند.»
کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان پنجشنبه گذشته در بیانیهای مشترک برای تحریک بانکهای اروپایی به تراکنش مالی با ایران عنوان داشتند: «تجارت با ایران با رعایت قوانین و ضوابط مرتبط مانعی ندارد و بانکها و شرکتها خارجی نباید از معاملات قانونی با ایران اجتناب نمایند.»
در بیانیه پایانی این نشست که «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم حضور داشت، آمده است: «ما مانع تعامل شرکتهای بینالمللی یا نهادهای مالی با ایران تا زمانیکه از قوانین و ضوابط مربوطه تبعیت کند، نخواهیم شد.»
در بخش دیگر این بیانیه آمده است: «این چهار کشور راهنمای جامعی در مورد دامنه تحریمهای لغو شده و تحریمهایی که همچنان به قوت خود باقی است، ارائه کردهاند. ممکن است شرکتها همچنان سوالهایی در ارتباط با برخی تحریمهای خاص داشته باشند که ما آمادهایم به فوریت توضیحات لازم در این خصوص را ارائه نماییم.»
وایس در ادامه این گزارش نوشت: بانکهای اروپایی هنوز از تعامل با ایران بیم دارند زیرا میترسند که انجام تراکنش با دلار آمریکا با ایران که هنوز بر اساس قوانین آمریکا ممنوع است، خطراتی را برای آنها در بر داشته باشد. از سویی دیگر آنها از انتخاب «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا به عنوان رییس جمهور جدید میترسند که برجام را همانطور که وعده داده است، پاره نماید.
در ادامه این گزارش آمده است: با وجودیکه ایران در حال فروش نفت بیشتر و خرید جت، قطار و موارد دیگر است، این کشور هنوز اقتصادش آنطور که مذاکره کنندهگان بعد از امضای توافق جنجالی هستهای پیش بینی کرده بودند رونق نیافته است.
نشریه آمریکایی سپس با صراحت نوشت: این وضعیت به سردرد مقامهای ارشد دولت ایران که شهرت و اعتبار خود را پای مذاکرات هستهای گذاشتند بدل و البته خشم طبقه عادی مردم ایران را نیز موجب شده است.
«آرین طباطبایی» تحلیلگر دانشگاه «جورج تاون» واشنگتن در این زمینه گفت: «اصولگرایان ایران که پیشتر در باره اینکه آمریکا در واقع مایل به رفع تحریم های ضد ایرانی نیست هشدار داده بودند، اینک صحت گفتههای خود را میبینند و در عین حال عامه مردم نیز بسیار عصبانی هستند. شادی و شعف و هیجان فوری پسا برجام اینک جای خود را به سرخوردگی داده است.»
«سام برهانی» دیگر وکیل بینالمللی امور تحریمها نظری دیگری دارد و میگوید: «خصومت بین ایران و آمریکا بیش از توافق هستهای است. هر دو دولت ضرورت دارد که نشان دهند توافق هستهای در متقاعد کردن منتقدان در واشنگتن دی.سی و تهران برای حل دیگر موارد مورد بحث نیز کارایی دارد.»