هاشمی رفسنجانی در جلسه مجمع به مذاکرات اخیر ظریف با جان کری اشاره کرد و گفت: ظاهراً برخی مسایل و موانع ایجاد شده در مسیر مبادلات بانکی و تجاری سیستم بانکی اروپا با ایران حل شده و آمریکا رسماً اعلام کرده که دیگر مانع مبادلات تجاری و بانکی کشورهای اروپایی نخواهد بود و این کشورها میتوانند بدون هراس به مبادلات و تجارت با ایران اقدام کنند.
وی افزود: البته ما واقفیم که آمریکاییها در داخل کشور خود مشکلاتی دارند که باید حل کنند.
یادآور میشود آقای هاشمی پیش از این در 28 آذر 92 نیز که آمریکاییها بلافاصله پس از اعلام توافق موقت ژنو اقدام به تحریم چند شرکت ایرانی کردند، مدعی شده بود «جان کری اخیراً با وزیر خارجه ایران گفتوگو کرده و گفته که مسئله تخلف آمریکاییها (اعمال چند تحریم جدید) را جبران میکنیم». اما پس از آن تاریخ تا امروز بالغ بر 150 تحریم جدید حتی پس از اجرای برجام- علیه کشورمان صورت گرفته و از جمله بنا بر اعلام رئیس بانک مرکزی ایران امکان دسترسی به 100 میلیارد دلار دارایی بلوکه شده خود در خارج را به خاطر کارشکنی آمریکا ندارد.
نکته دیگر اینکه آمریکا در برجام تعهد داده که مرتکب اقدامات مغایر با برجام نشود و با این وصف لابی و مذاکره و التماس برای عدم مزاحمت آمریکا سر راه روابط تجاری ایران و اروپا بیمعنا یا حاکی از بیاعتباری برجام است تا آنجا که طرف ایرانی قادر به شکایت از آمریکا نیست و مجبور است از موضع انفعال خواستار ملاطفت آمریکا شود!
نکته سوم این است که اکنون پس از اجرای تعهدات برجامی ایران، وقت «عمل و اقدام» آمریکا به تعهدات خود است نه وعده و اعلام و لفاظی.
اکنون در حالی که کری در ملاقات با دکتر ظریف ادعا میکند «آمریکا مخالف معامله بانکهای خارجی با ایران نیست و از معامله با ایران نترسند، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز تصریح میکند: «اروپاییها آمریکا را مانع اصلی تجارت با ایران میدانند. با اجرای توافق هستهای جامعه جهانی با تهران و گشوده شدن بازارهای ایران، بازرگانان اروپایی رونق تجارتی با ایران را انتظار داشتند. اما سه ماه پس از برداشتن بسیاری از تحریمها، بر ناراحتی سیاستمداران، دیپلماتها و بازرگانان اروپایی، که قادر نیستند دهها معامله انرژی، هوانوردی و ساختمانی با ایران را تکمیل کنند، افزوده میشود. بانکهای اروپایی که میترسند تحریمهای جدید آمریکا بر ایران به دلیل برنامه موشکی و حمایت از تروریسم را نقض کنند، از گشایش اعتبار برای هر معاملهای خودداری میکنند و عملاً انزوای ایران از سیستم مالی جهانی را تداوم میبخشند. اروپاییها همچنین به مقررات جدید ویزای آمریکا اشاره میکنند که ورود آنها به آمریکا را اگر به ایران سفرکرده باشند دشوار میکند، و یادآور میشوند محدودیتهای مالی و مسافرتی رسیدن به توافق با همتایان ایرانیشان را تقریباً ناممکن میسازد».
با این اوصاف باید از آقای هاشمی پرسید شما یک مقام مسئول در جمهوری اسلامی هستید یا خدای نکرده مثلاً سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که هر چند وقت یک بار باید سیاستهای آمریکا را توجیه و لاپوشانی و بزک کند.
هاشمی پیش از این در جریان مذاکرات سعی میکرد چهرهای میانهرو و معتدل از اوباما و دولت دموکرات آمریکا ترسیم کند. برخی از مواضع آقای هاشمی در حقیقت نوعی راحتباش به مقامات آمریکایی در گستاخی و عهدشکنی و دستدرازی است.