به گزارش افکارنیوزبه نقل از باشگاه خبرنگاران، اخیرا اقدامات و تحرکات خاص و مشکوکی برای تخریب شان و جایگاه برخی از چهره‌ها که در واقع از پشتوانه‌های فکری و تئوریک نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شوند، آغاز شده است.

اما شاید اظهارات چندی پیش اکبر هاشمی رفسنجانی و خلق و جعل واژه‌‌هایی مانند " استبداد عوام " و " خوارج " آغازی بر هجمه به برخی از چهره‌های تئوریک حوزه علمیه قم بود.

هاشمی با اعلام نارضایتی از اعتراضات مردمی صورت گرفته نسبت سید حسن خمینی در سالگرد ارتحال امام(ره) مدعی شده بود: این رفتارهای افراطی نمود بارز " استبداد عوام " است که اگر جلوی آن گرفته نشود به اصل نظام آسیب می‌زند.

وی با ابراز تاسف از آنچه آنرا افراطی‌گری خواند، گفته بود: افراط و عوام‌فریبی در طول تاریخ و از زمان امام علی(ع) به عنوان " خوارج " تاکنون بوده‌اند و امروز هم به اشکال و شیوه‌های جدید و نو وجود دارد.

این برای نخستین بار بود که هاشمی رفسنجانی از واژه " خوارج " برای تحلیل برخی رفتار‌ها که به زعم وی افراط‌گرایی محسوب می‌شود، استفاده کرد.

اما در ادامه چندی پیش تیمور علی‌عسگری، مشاور پارلمانی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت و از مریدان اکبر هاشمی رفسنجانی، طی یادداشتی از معنا و منظور هاشمی از به‌کار بردن واژه " خوارج " پرده برداشت.



تیمورعلی عسگری در یادداشت خود تلویحا به علامه مصباح یزدی اشاره دارد و می‌نویسد: در سال‌های اخیر و در مقطع التهاب سیاسی پیش آمده در کشور به وسیله سرحلقه‌های جریان تحجر و مخالفان تفکر امام خمینی بازسازی و به جریان افتاد؛ نفوذ فرهنگی آنان در حوزه و مراکز فرهنگی حساس دیگر، بسط پیدا نمود و طرح مطالبات دینی در شکل افراطی، التهابات اخیر را سبب شد.

وی در بخش دیگری از این یادداشت با به کاربردن عبارت خوارجی که مقر آنها در قم است، مدعی می‌شود: نوع رفتار و شکل موضع‌گیری حضرات انقلابی‌نما که خود را صاحب بصیرت دینی دائمی می‌دانند، ثابت‌کننده این مطلب است که آنها حسرت ولایت دوران شاه را در سر می‌پروانند…[اینان] روزی احمدی‌نژاد را برای ایجاد التهاب و تخریب، مائده آسمانی معرفی می‌کنند و جهت پیروزی قهری و کامل او توصیه به دعا و روزه و نذری می‌کنند و روزی او را در دام جریان انحرافی دیده و اسیر سحر ساحران می‌دانند…


* آیت الله مصباح یزدی کیست؟

آیت الله محمد‌تقی مصباح یزدی، ۱۷ ربیع الاول سال ۱۳۵۳(ه. ق) در شهر یزد متولد شد؛ ایشان در ۱۷ سالگی به همراه خانواده برای تحصیل به نجف عزیمت کرد‌ اما بعد از یک سال به علت مشکلات مالی و شغلی پدر به ایران بازگشت و در قم مشغول تحصیل شد.

آیت‌الله مصباح در محضر بزرگانی مانند آیت الله بروجردی، آیت‌الله اراکی و حضرت امام خمینی(ره) درس خواند؛ پیشرفت وی در فقه و اصول به قدری بود که در ۲۳ سالگی به صاحب نظری در حوزه فقه تبدیل شد و از ۲۷ سالگی دیگر از کسی تقلید نکرد.

مشوّق اصلی وی در پرداختن به مسائل سیاسی و اجتماعی، آیت الله‌العظمی بهجت بود‌ چرا که ایشان همواره تاکید داشتند: " اگر کسی که به مسائل علمی و معنوی تقیّد دارد به اوضاع سیاسی و اجتماعی نپردازد، روزگاری می‌آید که جو سیاست اجتماع به دست نااهلان می‌افتد و جامعه را از مسیر خودش منحرف می‌کند. "


آیت‌الله مصباح یزدی یکی از فقهایی است که به اذعان مخالفان، در حوزه علمیه شخصیتی در تراز وی را کمتر می‌توان یافت. تعریف " ولایت " از دیدگاه آیت‌الله مصباح یزدی بیشترین قرابت را با نظرات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران دارد. امام خمینی(ره) ولایت فقیه را " ولایت رسول الله " می‌دانست و به همین زمانی که پیش‌نویس قانون اساسی را به محضرشان بردند، ایشان آنچه در قانون اساسی در خصوص این ولایت آمده بود را حداقلی برای این شأن دانستند.

آیت الله مصباح یزدی نیز بر این معنا تاکید دارند که " ولایت فقیه " مسئله‌ای نیست که تنها در حوزه دنیا قرار گیرد و ارتباطی با عالم حقیقت داشته باشد. وی ولایت فقیه را نایب امام عصر(عج) می‌داند که از سوی پروردگار موید به تاییدات الهیه است.

این تفاوت نگاه به مسئله ولایت فقیه و قائل شدن به قدسی بودن آن برای بسیاری از جریانات قابل قبول نبوده و به همین دلیل در دوران دوم خرداد بیشترین تخریب‌ها و تهمت‌ها نسبت به ایشان صورت گرفت. هر چند تفاوت‌های نگاه آیت‌الله مصباح یزدی با این جریانات در همین مسئله خلاصه نمی‌شود، اما نقطه عطف مبارزه با ایشان از این ناحیه کلید خورد لذا شناخت اندیشه‌ها و مبانی فکری آیت‌الله مصباح ما را در جهت دریافت واقعیت‌ها یاری می‌کند.

* فعالیت‌های علامه مصباح یزدی

علامه مصباح یزدی در تأسیس دفتر همکاری حوزه و دانشگاه و در جهت اصلاح و بازسازی نظام حوزه، نقش فعالی ایفا کرد. وی همچنین بنیاد علمی پژوهشی باقرالعلوم و سپس مؤسسهٔ آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) را در قم پایه‌گذاری کرد.

آیت الله مصباح در سال ۷۴ از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رئیس مؤسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) منصوب شد، وی همچنین ریاست شورای‌ عالی مجمع جهانی اهل‌بیت و عضویت جامعهٔ مدرسین حوزه علمیه قم را نیز دارد.

* آغاز موج حملات به آیت‌الله مصباح

در دوران دوم خرداد روزنامه‌های زنجیره‌ای به مدیریت سعید حجاریان و روزنامه صبح امروز موج اول تخریب آیت‌الله مصباح یزدی را آغاز کرد. دلیل این حملات ناجوانمردانه سخنرانی آیت‌الله مصباح یزدی در خطبه‌های نماز جمعه و روشنگری‌های وی درباره عملکرد جریان اصلاحات بود.

در انتخابات نهم ریاست جمهوری و نقش درخشان آیت‌الله مصباح در گفتمان‌سازی از فرمایشات مقام معظم رهبری موجب شد تا شکست خوردگان این انتخابات، موج دوم حملات علیه رئیس موسسه امام خمینی(ره) را ساماندهی کنند.

پس از دوران دورکاری احمدی‌نژاد و پیش آمدن برخی مسایل در دولت که عمدتا تحت تاثیر نفوذ جریان انحرافی و غفلت رئیس جمهور صورت گرفت و بعد از مواضع صریح و شفاف آیت‌الله مصباح در برابر جریان انحرافی، دشمنان دیرینه آیت الله مصباح از یک سو و زخم خوردگان و شکست خوردگان در عرصه انتخابات ۸۴ و ۸۸ از سوی دیگر، وارد عرصه شده و به خیال خود زمینه مناسبی برای حمله و تهاجم مجدد به ایشان یافته‌اند.

*تعابیر منحصر به فرد مقام معظم رهبری درباره آیت‌الله مصباح

دفاع جانانه آیت‌الله مصباح از چارچوب نظری انقلاب اسلامی در مقابل موج گسترده شبهات و حملات نظری به حریم انقلاب در دوره حاکمیت اصلاحات موجب شد، رهبر معظم انقلاب از ایشان به عنوان " مطهری زمان " یاد کرده و از مجاهدت نظری ایشان در عرصه دفاع از حریم نظری گفتمان انقلاب اسلامی تجلیل کنند.

رهبر انقلاب درباره آیت‌الله مصباح تأکید می‌کنند: «بنده نزدیک به ۴۰ سال است که جناب آقاى مصباح را مى‌شناسم و به ایشان به عنوان، یک فقیه، فیلسوف، متفکر و صاحب نظر در مسایل اساسى اسلام ارادت دارم؛ اگر خداى متعال به نسل کنونى ما، این توفیق را نداد که از شخصیت هایى مانند علامه طباطبائى و شهید مطهرى استفاده کند، اما به لطف خدا این شخصیت عزیز و عظیم القدر، خلاء آن عزیزان را در زمان ما پر کرده است.»


مقام معظم رهبری طی دیدار دیگری با دانشجویان در خصوص شخصیت آیت‌الله مصباح فرمودند: " من خدا را شکر و حمد مى‌کنم که نسل جوان ما در سراسر کشور به ایشان(آیت الله مصباح یزدى) شدیداً علاقمند و قدردان است. "

همچنين آيتالله خامنهاي در بيان ديگري درباره جايگاه علمي آيتالله مصباح اظهار داشتهاند: "به نظر من يكى از چيزهايى كه مىتواند خيلى كمك كند به اين قضيه، اين است كه از كتابهاى شهيد مطهرى، از معارفى كه امروز بزرگانى بحمدالله هستند؛ از قبيل آقاى مصباح و ديگران كه واقعاً مبانى فكرى اسلامى دست اينهاست؛ از اينها استفاده كنند. حتى مىشود اين ها را ساده كرد. شما مىتوانيد اين كار را بكنيد..."