سرنوشت محموله های نفتی ۶ ساله ایران در چین

ایران در فاصله کوتاه باقیمانده تا شروع ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، چین را تحت فشار می‌گذارد تا نفت ذخیره شده خودش در برخی بنادر این کشور را تعیین تکلیف کند. رویترز با طرح این ادعا نوشت که ایران تا قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ به دنبال تعیین تکلیف برخی محموله‌های نفتی خود است که سال‌ها قبل به نام خود ایران در مخازن چین ذخیره شده‌اند.

به‌رغم برخی از سخت‌ترین تحریم‌های غرب، ایران با تکیه بر ناوگان سایه خود متشکل از نفتکش‌های متعدد توانسته فعالیت صادرات نفتی خود را پنهان نگه دارد و تحریم‌ها را دور بزند و تجارت جهانی پررونقی را برای خود رقم بزند. بیشتر نفت ایران که به چین فروخته می‌شود، به‌عنوان نفت غیرایرانی در مسیر بنادر چین ثبت می‌شود.

رویترز نوشت که ایران ده‌ها سال است که تحت تحریم‌ها نفت می‌فروشد.

اما به گفته این منابع در اوایل سال ۲۰۱۹، ترامپ معافیت‌ها را لغو کرد و نفت هرگز خریدار پیدا نکرد و گمرک چین هم این نفت‌ها را ترخیص نکرد تا اینکه در مخازن محبوس ماندند. شرکت چینی اداره‌کننده این مخازن در دالیان، از ایران خواسته تا ۴۵۰ میلیون دلار بابت هزینه ذخیره‌سازی این نفت‌ها بپردازد.

شرکت ملی نفت ایران این نفت‌ها را در بنادر دالیان و ژوشان در شرق چین، جایی که مخازن را اجاره می‌کرده است، ذخیره کرد. اجاره مخازن به شرکت ملی نفت ایران انعطاف می‌داد تا نفت خود به چین بفروشد یا آن را بار کشتی به مقصد خریداران دیگری در منطقه کند.

این خبرگزاری انگلیسی مدعی شد مذاکرات بین مقامات ایرانی و اپراتورهای ذخیره‌سازی چینی در مورد پرداخت هزینه‌های ذخیره‌سازی و سایر شرایط برای آزادسازی نفت در هفته‌های اخیر به‌علت نگرانی از تشدید دوباره تحریم‌ها از سوی ترامپ، فوریت بیشتری پیدا کرده است.

این گزارش مدعی است ایران به دنبال بازگرداندن ۲۵ میلیون بشکه نفتی است به مدت ۶ سال به‌علت تحریم‌های اعمال شده از سوی ایالات متحده در بنادر چین گیر افتاده‌اند.

زمانی که شرکت ملی نفت ایران این محموله‌های نفتی را با استفاده از معافیت‌های اعطاشده از سوی ترامپ به بنادر چین تحویل داد، این نفت به‌عنوان نفت ایران ثبت شد. به همین علت هم این محموله پس از اعمال تحریم‌ها قابلیت ترخیص پیدا نکرد.

گفته می‌شود عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در سفر ماه دسامبر به چین، به برخی پیشرفت‌ها در مورد این نفت محبوس شده دست پیدا کرد، اما جزئیات بیشتری وجود ندارد.

ترامپ ۲۰ ژانویه به قدرت برمی‌گردد؛ تحلیلگران می‌گویند انتظار می‌رود او دوباره تحریم‌های سر راه صادرات نفت ایران را شدت دهد تا درآمد تهران محدود شود، همان‌طور که چنین اقدامی را در دوره اول ریاست‌جمهوری خود انجام داد.

چین که می‌گوید تحریم‌های یک‌جانبه را به‌رسمیت نمی‌شناسد، در سال‌های اخیر حدود ۹۰درصد از صادرات نفت ایران را با تخفیف خریداری کرده است که میلیاردها دلار صرفه‌جویی برای پالایشگاه‌های چین به همراه داشته است.

این گزارش به نقل از منابع ایران درباره تجربیات صادرات نفت ایران و گمرک چین مدعی است که ایران مجبور است نفت را از مخازن در کشتی‌ها بارگیری کند، کشتی به کشتی در دریا انتقال دهد و آن را دوباره سند بزند تا قادر باشد بفروشد.