خرید تضمینی محصولات کشاورزی با نرخ مناسب

علی‌اکبر علیزاده ، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با افکارنیوز با اشاره به تورم قابل پیشی بخش کشاورزی به‌واسطه تخصیص‌های لایحه بودجه سال 1402 تأکید کرد: متأسفانه امسال بخش کشاورزی در بودجه آن‌طور که شایسته بود و امید می‌رفت تخصیص‌های خوبی تعریف شود، موردتوجه قرار نگرفت. احتمال دارد در طول سال جاری مشکلاتی را برای کشاورزان شاهد باشیم اما مسئله مهم این است که شاید باید بودجه برخی از بخش‌های کشاورزی طبق گفته رئیس‌جمهور بازنگری شود.

وی افزود: به‌طور مثال بحث الگوی کشت و سال شروع آن است که بسیار مهم است که اگر پرقدرت آغاز نشود طبیعتاً زمستان و خزانش از بهارش پیداست. از طرفی سال گذشته اقدامات بسیار خوبی در بخش قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی صورت گرفت.

علیزاده ادامه داد: تصور بر این است با بارندگی و برنامه‌هایی که درکشت 1401 داشتیم امسال چندین میلیون تن به محصول گندم، سویا، کلزا و ذرت اضافه خواهد شد و طبیعتاً خرید تضمینی این محصولات با نرخ مناسب لازمه تشویق کشاورزان برای کشت مجدد است تا به‌تدریج به سمت خودکفایی و رفع نیازهای داخلی کشور برویم. لذا به این کار باید توجه بیشتری شود اما متأسفانه در بودجه سال 1402 کمتر دیده‌شده است.

خرید تضمینی محصولات کشاورزی با نرخ مناسب

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: همچنین بحث دامداران و مرغداران وجود دارد که شاید اصلی‌ترین فشارها به آن‌ها وارد شد چراکه قیمت نهاده‌های دامی افزایش یافت اما قیمت گوشت در بازار به میزانی که قیمت نهاده‌ها بالا رفت برای دامداران کشور سودآور نبود.

او خاطرنشان کرد: متأسفانه در سال 1401 شاهد بودیم که دامداران به‌اجبار دام‌ها و دام‌های مولد خود را ذبح می‌کنند و دلیلش هم ناتوانی در تأمین علوفه بود. همچنین از طرف دیگر اگر هم این کار را نمی‌کردند هیچ آینده روشنی پیش روی آن‌ها نبود. مرغداران نیز به همین شکل.

علیزاده بابیان اینکه مرغداران تا مدتی شرایط برایشان طوری بود که قیمت بازار باقیمت تمام‌شده تولید به‌هیچ‌وجه متناسب نبود اظهار داشت: مرغدار صرفاً ضرر می‌کرد و نتیجه‌اش این بود که جوجه یک‌روزه نریختند و ما مجبور به واردات از خارج کشور شدیم و متأسفانه هنوز هم‌افق روشنی در این راستا نداریم.

وی می‌گوید: از طرف دیگر گشایش‌هایی برای محصولات گلخانه‌ای از روسیه، کیوی از هند و متقابلاً صادرات ایجادشده است. همچنین برای صادرات سیب به پاکستان نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است که تأثیر خوبی در صادرات و واردات محصولات باغی و گلخانه‌ای خواهد داشت.

علیزاده در انتها مطرح کرد: محصولات اساسی که شامل گوشت، گندم، نهاده‌های دامی و علوفه هستند در سال جاری متأسفانه وضعیت خوبی ندارند و ما در کمیسیون کشاورزی حتماً این موارد را پیگیری می‌کنیم و دنبال آن هستیم که از طریق دولت این افقی که به نظر ما جالب نیست برای سال 1402 کمی روشن شود.